بیماری آلزایمر (Alzheimer) یکی از انواع بیماریهای زوال عقل است که در بین عموم مردم به عنوان بیماری فراموشی شناخته میشود. اما آیا همیشه فراموشی نشانهای از بیماری آلزایمر است؟ اگر پا به میانسالی گذاشتهاید فراموشیهای جزئی طبیعی میباشند. برای مثال نام یکی از دوستان را به یاد نمیآورید اما بعد از کمی فکر کردن یا حتی چند ساعت آن را به خاطر میآورید؛ این حالت نشانهای از یک مشکل جدی نمیتواند باشد. اما اگر فراموشی مشکلات جدی را در زندگی روزمره شما ایجاد کرده باشد، احتمال ابتلا به آلزایمر وجود دارد. در این شرایط با شناسایی زود هنگام نشانههای اولیه میتوانید از پیشروی بیماری جلوگیری کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه زوال عقل کلیک کنید.
آلزایمر یک بیماری مغزی است که به صورت تدریجی باعث کاهش حافظه، تفکر و استدلال میشود و اختلالات حافظه را پدید میآورد. از دست دادن حافظه به گونهای که زندگی را مختل کنند میتواند نشانهای ازبیماری آلزایمر یا سایر بیماریهای زوال عقل باشد. با روشهای در ادامه به علائمی که نشان دهنده بیماری آلزایمر است اشاره کردهایم، در صورت دیدن این نشانهها آنها را نادیده نگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اختلالات حافظه کلیک کنید.
1- فراموش کاریهایی که زندگی روزمره تان را با مشکل مواجه کند
2- اخیرا برای برنامه ریزی و حل مسائل با چالش و ناتوانی رو به رو شدید
3- کارها و وظایف روزمره را به سختی به پایان میرسانید
4- فراموش کردن و گیج شدن درباره زمان و مکانی که در آن هستید
5- درک تصاویر دیداری و فضایی برایتان سخت شده است
6- به تازگی کلمات برای حرف زدن و نوشتن به خاطرتان نمیآید
7- جاگذاشتن وسائل در جاهای مختلف
8- در صورت طولانی شدن مبحث نمیتوانید موضوع را پیگیری کنید
9- کاهش و یا ضعیف شدن توانایی قضاوت کردن
10- کناره گیری از کار و فعالیتهای اجتماعی
11- تغییرات خلقی و شخصیتی
برای تشخیص آلزایمر لازم است که فرد حداقل دو مورد از علائم هر دسته را داشته باشد:
این علائم به صورتهای زیر بروز پیدا میکند
_حرفها و سوالات تکراری
_فراموش کردن اتفاقات
_گم کردن وسایل
_سردرگمی در زمان و مکان
_عدم درک خطر
_ناتوانی در کنترل مسائل مالی و برنامه ریزی
_عدم تصمیم گیری صحیح
_مشکل در انجام کارهای پیچیده
_مشکل در تشخیص چهرههای آشنا و یافتن وسایل مورد نیازی که در دسترس قرار دارند از نشانههای بیماری آلزایمر است.
_ناتوانی در انجام کارهای مشخص همچون لباس پوشیدن
_ناتوانی در پیدا کردن کلمه مناسب برای رساندن منظور خود
_توقف در میانه صحبت
_مشکل در نامگذاری اشیا
تغییرات در رفتار خود را در بیماری آلزایمر به شکل بی قراری، بی تفاوت بودن نسبت به امور، فرار از اجتماع و جمعهای دوستانه، کاهش چشم گیر انگیزه، آشفتگی و فقدان احساساتی همچون همدلی نشان میدهند.
در صورتی که فرد علائم فوق را داشته باشد میتوان ابتلا آلزایمر را تشخیص داد. به طور معمول آلزایمر به صورت تدریجی شروع میشود و ممکن است ماهها یا سالها به طول بینجامد. اگر متوجه شدید که علائم به سرعت شدید میشوند به پزشک مراجعه کنید چرا که ممکن است نشانه بیماری حاد دیگری باشند.
طبق تحقیقات انجام شده، برخی از علائم ممکن است نشان دهنده شروع بیماری آلزایمر باشد. البته ممکن است سالها بعد از شروع این علائم آلزایمر بروز پیدا کند. این نشانههای اولیه عبارتند از:
_تغییر در حس شوخ طبعی
_مشکلات شنوایی
_کاهش حس بویایی
_غیر معمول بودن اثر انگشت
_افسردگی
نکته: آلزایمر یک بیماری ارثی و ژنتیکی است. در صورتی که سابقه بیماری در خانواده وجود داشته باشد فرد میتواند در سنین جوانی همچون 30 تا 40 سالگی نیز به آن مبتلا شود.
در اکثر مواقع، بیماری آلزایمر بدون بروز علائم اولیه و به صورت پنهان پیشرفت میکند. برای تشخیص بیماری موارد زیادی مورد بررسی قرار میگیرد که از آنها میتوان به سابقه بیماریهای فرد، زمینه خانوادگی و ارثی و بررسی مشخصههای عصبی اشاره کرد. برخی از روشهای تشخیصی پیشرفته عبارتند از:
_تصویر برداری توموگرافی کامپیوتری (CT)
_تصویر برداری با رزونانس مغناطیسی(MRI)
_توموگرافی کامپیوتری با تک فوتون انتشاری(SPECT)
_توموگرافی تابش پوزیترون (PET)
آلزایمر ارتباطات عصبی مغز را تخریب کرده و به تدریج بیمار در انجام امور معمولی مثل راه رفتن، غذا خوردن و بلعیدن دچار مشکل میشود. این بیماری باعث کوچک شدن و تخریب مغز میشود اما بیماری آلزایمر شما را نمیکشد، بلکه عواقبی که در اثر کاهش عملکرد مغز دچارش میشوید منجر به مرگ میشود. عدم توانایی در بلع یکی از خطرناکترین عواقب این بیماری است. اکثر بیماران آلزایمر در اثر پنومنویا آسپیراسون میمیرند. پنومنویا آسپیراسون وضعیتی است که در آن غذا یا مایعات به جای آنکه وارد مری شوند وارد نای شده و موجب عفونت ششها و خفگی میشود.
از آن جا که هنوز به طور دقیق علت ابتلا به بیماری آلزایمر مشخص نشده است در نتیجه نمیتوان روش دقیقی برای پیشگیری از ابتلا به آن توصیه کرد. اما طبق مطالعات با برخی اقدامات میتوان خطر ابتلا را کاهش داد. برای این منظور شما میتوانید عادات و روشهای زیر را در زندگی خود پیاده کنید. این روشها تا حد زیادی از آلزایمر زودرس جلوگیری میکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه آلزایمر زودرس کلیک کنید.
_ داشتن فعالیت جسمانی و ورزش علاوه بر تضمین سلامت شما باعث شادابی میشود.
_ رژیم غذایی مناسب و سالم را پیش بگیرید.
_ سعی کنید در هر مرحلهای از زندگی به دنبال یادگیری و فراگیری مهارتی جدید باشید.
_ در فعالیتهای دسته جمعی و اجتماعی شرکت کنید.
_ خواب کافی به خصوص خواب در شب سلامت مغز شما را تضمین میکند.
_ استرس و اضطراب را از خود دور کرده و راههای کنترل و مدیریت استرس را بیاموزید. برای درمان اضطراب و استرس شدید میتوانید از مشاوره کنترل استرس کمک بگیرید.
_ از سیگار و نوشیدن افراطی الکل بپرهیزید.
_ وزن و فشار خون خود را دائم چک کرده و تحت کنترل داشته باشید.
در حالی که هنوز هیچ درمان قطعی برای درمان بیماری آلزایمر یافت نشده است گزینههای دارویی و غیر دارویی برای کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی بیمار وجود دارد. متیل تینینیوم کلراید (رِمبِر) یکی از این داروها است که تنها باعث کنترل و کاهش نشانهها میشود. کوهنوردی نیز یکی از فعالیتهایی است که سرعت پیشروری بیماری را کاهش میدهد. در نهایت بیماربا کمک متخصص میتواند یاد بگیرد که چگونه بیماری خود را کنترل کرده و با آن زندگی کند. خانواده و اطرافیان بیمار ممکن است بسیار تحت تأثیر قرار گرفته و دچار معضلاتی شوند. مشاوره خانواده برای کنار آمدن با سختیهای بیماری و یافتن راههایی برای کمک به بیمار، موثر واقع خواهد شد.
علاوه بر این میتوانید از راههای درمان فراموشی برای کاهش علائم بیماری آلزایمر استفاده کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه راههای درمان فراموشی کلیک کنید.
یکی از مهمترین و موثرترین مواد برای محافظت از بدن در برابر آلزایمر آنتی اکسیدانها میباشند. آنتی اکسیدانهای مواد طبیعی و مغذی هستند که از بدن و مغز شما در برابر مولکولهایی به نام رادیکال آزاد محافظت میکنند. مولکولهای رادیکال آزاد باعث آسیب به سلولهای بدن شده و یکی از عوامل سرطان، بیماریهای قلبی و بیماری آلزایمر میباشند. آنتی اکسیدانها در مواد غذایی مختلفی مثل میوهها (به خصوص میوههایی با رنگ قرمز)، سبزیجات، چای، فلفل و... یافت میشوند و علاوه به تقویت حافظه کمک میکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه راههای تقویت حافظه کلیک کنید.
ارتباط با متخصص روانشناسی به شما این امکان را میدهد تا بتوانید یک سبک زندگی سالم را در پیش بگیرید و از با تصمیم گیریهای درست بهترینها رو برای خود رقم بزنید. خوشبختانه این روزها با استفاده از تلفن نیز میتوانید به بهترین متخصصان روانشناسی ارتباط پیدا کنید. پس با دریافت مشاوره تلفنی اولین گام برای تغییر را بردارید.
برخی از مواد غذایی سرعت پیشرفت بیماری آلزایمر را کاهش میدهند که به شرح زیر میباشند:
روغن نارگیل: مصرف منظم و روزانه روغن نارگیل در پیشگیری از آلزایمر بسیار موثر است. شما میتوانید روزی دو قاشق چای خوری روغن نارگیل مصرف کنید. همچنین میتوانید روغن نارگیل را به همراه سالاد یا غذاهای پختنی میل کنید.
ویتامین B12 : برخی از مواد غذایی سرشار از این ویتامین هستند که عبارتند از: گوشت، مرغ، ماهی، شیر، پنیر، تخم مرغ، آووکادو، شیر سویا، لوبیا و غلات
دارچین: دارچین را میتوانید به عنوان ادویه در غذاهای مختلف همچون نون تست، سالاد، شیرینی و چای مصرف کنید. توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد دارچین برای کبد ضرر دارد.
بادام: مصرف بادام در پیشگیری از آلزایمر بسیار مهم است. به طور روزانه و منظم چند عدد بادام میل کنید.
زردچوبه: زردچوبه نیز مانند دارچین یک ادویه است و میتوانید از آن در تمام غذاهای خود استفاده کنید. همچنین شما میتوانید یک و نیم قاشق زردچوبه را در شیر حل کرده و آن را بنوشید.
اسیدهای چرب امگا3: مواد غذایی که حاوی امگا3 هستند عبارتند از: گردو، ماهی، دانه کتان، لوبیا، روغن زیتون و پوره کدو. همچنین میتوانید با تجویز پزشک از مکمل های غذایی امگا3 نیز استفاده کنید.
رفتار با فرد مبتلا به بیماری آلزایمر بسیار مهم است. برخی از مهمترین اصول رفتاری با آنها به شرح زیر میباشد:
برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و درمان بیماری آلزایمر می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: بیماری آلزایمر | نشانه ها و راه های پیشگیری از الزایمر