مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

درمان استرس شدید

درمان استرس شدید چگونه امکان پذیر است و چه راهکارهایی برای آن وجود دارد؟ استرس از جمله احساساتی است که در صورت عدم توجه به آن، باعث آسیب و اختلال در عملکرد زندگی فرد شده و سلامت روان افراد را به خطر می‌اندازد. عوامل گوناگونی می‌توانند باعث ایجاد این احساس شوند. به همین جهت ضرورت درمان استرس برای افراد امری مهم و حیاتی می‌باشد. در صورتی که احساس می‌کنید دچار استرس شدید شده‌اید و فشارها و مشکلات برای شما استرس زیادی به همراه دارند با ما تا انتهای مقاله همراه باشید. در این مطلب به بیان علل و راهکارهای درمانی مناسب برای استرس شدید خواهیم پرداخت.
منبع: درمان استرس شدید

برای دریافت مشاوره در زمینه درمان استرس شدید می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید

درمان استرس شدید

راه‌های درمانی زیادی برای مدیریت و کنترل استرس وجود دارد. قبل از اینکه به آن‌ها بپردازیم باید علت استرس خودمان را کشف کنیم چون میزان و شدت این نوع از نگرانی‌های درونی از فردی به فرد دیگر متفاوت است یعنی ممکن است موضوعی برای یک نفر استرس‌زا باشد در حالی که برای فرد دیگر مشکلی به همراه نداشته باشد. در صورت حل مسئله می‌توانیم راه حل‌های درمانی را به راحتی اجرا کنیم.

برای آگاهی بیشتر در زمینه علائم استرس و کاهش استرس کلیک کنید.


شناخت عوامل استرس زا | علل استرس در افراد

عدم رضایت از شغل

یکی از مواردی که باعث ایجاد استرس در افراد می‌شود نداشتن رضایت شغلی است. فقط تصور کنید، کاری را انجام می‌دهید که هیچ علاقه‌ای به آن ندارید و یا اصولاً از محیطی که در آن مشغول هستید رضایت ندارید، آن وقت تمام وجودتان را نگرانی فرا می‌گیرد. مشاغلی که افراد آن را انتخاب می‌کنند روی کل جریان زندگی‌شان تأثیر می‌گذارد. اگر از شغل خود راضی نباشید دائم نگران هستید و می‌خواهید آن را زودتر به پایان برسانید. صبح‌ها به زور از جای خود بلند می‌شوید و دائماً خودتان را با جملات منفی و مخرب بمباران می‌کنید.

پذیرش مسئولیت‌های سنگین

همه ما مسئولیت‌هایی در زندگی شخصی و کاری خود داریم. اما اگر مسئولیت‌هایی را بپذیریم که از حد توانمان خارج باشد، این می‌تواند عامل مهمی در استرس ما تلقی گردد. فرد با قبول انجام کارهای سنگین دائم به خود می‌گوید «نکند از پس این کار بر نیایم، اگر درست انجامش ندهم چه اتفاقی رخ می‌دهد، یعنی این کار اصلاً تمام می‌شود». مسئولیت‌های سنگین مانند زنجیرهایی قفل شده به گردن عمل می‌کنند، شما آن‌ها را پذیرفته‌اید اما توان انجامش را ندارید و دائماً تحت استرس‌های درونی و نگرانی‌های شدید قرار می‌گیرید.

جدایی از همسر

تحقیقات نشان داده افرادی که از همسر خود جدا می‌شوند سطح بالاتری از استرس را دریافت می‌کنند. این موضوع به خصوص در کشورهای جهان سوم به دلیل وجود سنت‌ها و فرهنگ‌های خاص شدت بیشتری دارد. وقتی که شما از همسر خود جدا می‌شوید، نگرانی‌هایی تجربه می‌کنید که برایتان ناآشنا هستند. از جمله این نگرانی‌ها شامل نگرانی در تأمین مخارج، عدم احساس امنیت، ترس تنها ماندن تا آخر عمر، طرد شدن از خانواده، دریافت برچسب‌های منفی از اجتماع، عدم اطمینان به افراد دیگر و... می‌باشد. این موارد ضرورت درمان استرس شدید را برای افراد بیشتر می‌کند.

برای شناخت بیشتر در زمینه مشاوره کنترل استرس کلیک کنید. 

بیماری‌های جسمی

برخی از افراد بیماری‌های خاصی دارند و این عامل روی سطح روحیه‌شان تأثیر منفی می‌گذارد. آن‌ها فکر می‌کنند نباید در جامعه حضور پیدا کنند و یا اگر کسی از بیماری‌شان با خبر شود مورد تهمت، تهدید و یا بی‌رحمی قرار می‌گیرید. این ترس در آن‌ها استرس زیادی را ایجاد می‌کند.

تغذیه نادرست

ممکن است فرد در تمام بخش‌های زندگی‌اش موفق و خوشحال باشد اما درصدی از استرس همیشه در او وجود دارد. این استرس می‌تواند به دلیل تغذیه نادرست باشد. در دنیای امروز به دلیل مشغله‌های کاری و شخصی افراد کمتر به تغذیه خود اهمیت می‌دهند و این به صورت مستقیم روی سطح آرامششان تأثیر منفی می‌گذارد.

مثلاً برخی از افراد دائم مواد غذایی مثل فست فود، نوشابه، تنقلات، غذاهای فریز شده و کنسرو شده را استفاده می‌کنند. این غذاها باعث مشکلات روحی در افراد می‌شود و علائمی مانند خودخوری‌های دائمی، شکاک بودن، عدم تمرکز، کاهش سطح انرژی، تجربه غمگین و خوشحال بودن بی‌دلیل، عصبانیت، عجول بودن و استرس زیاد را با خود به همراه دارند.

مشکلات مالی

درگیر شدن در مشکلات مالی به خصوص در شرایط رکود و تورم افراد را مضطرب می‌کند. آن‌ها دائماً نگران آینده خود و فرزندانشان هستند و این عامل باعث می‌شود استرس زیادی را تجربه کنند.

ارتباط نادرست

ارتباطات بخش مهمی از جریان زندگی انسان‌ها را به خود اختصاص داده است. از این رو برخی از افراد با آدم‌هایی در ارتباط هستند که مدام از افعال منفی استفاده می‌کنند. انسان‌های بدبینی که نه می‌خواهند خودشان به موفقیت برسند و نه دوست دارند دیگران چنین تجربه‌هایی را به دست آوردند. از رو این افراد دائماً طرف مقابل خود را ضعیف، ناتوان، بی‌مسئولیت و... می‌دانند.

اگر شما با چنین افرادی در ارتباط هستید به مرور زمان آرامش خود را از دست می‌دهید و برچسب‌هایی که به شما می‌زنند را باور می‌کنید. ارتباطات نادرست زندگی بسیاری از انسان‌ها را به خطر می‌اندازد و بدتر از آن اجازه نمی‌دهد مدتی را به آرامش بگذرانند.

عدم نه گفتن

برخی از افراد دائماً با هر خواسته‌ای موافقت می‌کنند چون این تصور را دارند اگر نه بگویند دیگران را از دست می‌دهند. وقتی شما به هر خواسته‌ای بدون اینکه بدانید از پس انجام آن کار برمی‌آیید و یا اصلاً دوست دارید، پاسخ «مثبت» می‌دهید، خودتان را گرفتار می‌کنید. بیشتر افراد بلد نیستند به راحتی «نه» بگویند و همین موضوع ساده عامل استرس شدید در آن‌ها می‌شود.

برای آشنایی بیشتر در زمینه کنترل استرس کلیک کنید.


13 راهکار برای درمان استرس شدید

با توجه به توضیحاتی که در موارد بالا به آن اشاره شد، می‌توانیم راه‌حل‌هایی را برای درمان استرس شدید ارائه دهیم.

1- انتخاب شغل مناسب از راهکارهایی برای درمان استرس شدید

اگر در شغل خود احساس رضایت خاطر ندارید می‌توانید آن را تغییر دهید. مطمئن باشید با انجام این کار مشاغل بهتری را پیدا خواهید کرد. وقتی بتوانید در جریان خواسته‌های درونی و آرام بخش خود قدم بردارید، مسیر برایتان هموار خواهد شد و از استرس رهایی پیدا خواهید کرد.

2- پذیرش مسئولیت در حد توان

قرار نیست شما بتوانید هر کاری که در کره زمین وجود دارد را انجام دهید! فقط وظایفی را انجام دهید که می‌دانید می‌توانید از پسش برآیید. انجام کارها در حد توان به شما شادی‌های کوچک و موفقیت‌های بزرگ را هدیه می‌کند و استرس‌تان را از بین خواهد برد.

3- پذیرش جدایی از راهکارهایی برای درمان استرس شدید

اگر به هر دلیلی از همسر خود جدا شدید باید بدانید که حالا مسیر تازه‌ای در پیش روی شما قرار دارد. آن را مثل یک تجربه به حساب آورید نه یک شکست. تجربه‌ای که به شما دو بال اضافه برای پرواز کردن می‌دهد تا به سمت رویاهایی بروید که همیشه فراموششان کردید. مطمئن باشید از چنگ زدن به گذشته جز نگرانی و استرس چیزی به دست نمی‌آورید. جدایی خود را بپذیرید و نگاهتان را از گذشته به سمت حال و آینده بدوزید.

4- پذیرش بیماری

باید باور کنید که هیچ کس کامل نیست. فکر نکنید تمام انسان‌هایی که در خیابان می‌بینید سالم و سرحال هستند. بیماری برای هر انسانی رخ می‌دهد و نباید عاملی باشد که شما را خانه نشین کنید. بیرون بروید، با مردم معاشرت کنید و سعی کنید دامنه ارتباطات خود را گسترش دهید. هر چقدر از دنیای بیرون فاصله بگیرید بر شدت ناراحتی و استرس‌تان می‌افزایید. پذیرش بیماری اولین قدم برای درمان و بهبود آن است.

5- رژیم غذایی سالم از راهکارهایی برای درمان استرس شدید

یک ورق بردارید و برنامه غذایی هر هفته خود را در آن بنویسید. اگر خیلی سرتان شلوغ است از شب قبل غذای مورد نیاز خود را تهیه کنید. یک خانه تکانی اساسی در رژیم غذای‌تان ایجاد کنید. فست‌فود‌ها، نوشابه‌های گازدار، تنقلات و غذاهای فریز شده را کنار بگذارید. سعی کنید مواد غذایی ارگانیک و تازه را مورد استفاده قرار دهید. میوه و سبزیجات نیز باید از ملزومات مهم سفره شما باشند. یک تغذیه اصولی آرامش ذهنی و روانی را برای شما به همراه دارد. همچنین به تناسب اندامتان نیز کمک می‌کند.

6- ذهن آگاهی

ذهن آگاهی با متوقف کردن نشخوارهای ذهنی به فرد کمک می‌کند تا استرس کمتری را تجربه کند. در این روش افراد می‌آموزند بجای ماندن در افکار منفی و علت مشکل یا پریشانی، بیشتر روی راه حل‌ها تمرکز کنند. زمانی که مهارت ذهن آگاهی را کسب کنید قادر خواهید بود مشکلات آینده را با دیدگاهی متفاوت نگاه کنید.

برای شناخت بیشتر در زمینه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی کلیک کنید.

7- پس انداز کردن

اگر دخل و خرجتان با هم جور نیست سعی کنید یک اصلاحیه برای نحوه خرج کردنتان در نظر بگیرید. از حقوق ماهیانه خود مقداری را پس انداز کنید و دور ولخرجی را خط بکشید. بیشتر افراد چیزهایی را می‌خرند که نمونه آن را در خانه دارند و همین عامل باعث می‌شود همیشه کمبود پول داشته باشند. وقتی بتوانید بر اساس نیازهایتان خرید کنید چه در شرایط رکود باشید و چه در شرایط تورم، همیشه دخل و خرجتان جور خواهد بود و استرسی نخواهید داشت.

8- اصلاح ارتباطات از راهکارهایی برای درمان استرس شدید

یک ورق بردارید و لیست تمام افرادی که با آن‌ها ارتباط دارید را بنویسید. همچنین یادداشت کنید که هر کدام چه ویژگی‌های مثبت و چه ویژگی‌های منفی دارند. از این رو می‌توانید بفهمید که وجود برخی از افراد در زندگی‌تان بی فایده است و فقط برای شما دردسر ایجاد می‌کند. اصلاح ارتباطات باعث اصلاح استرس و نگرانی شما می‌شود.

9- راحت بگویید «نه»

از نه گفتن نترسید. اگر کسی می‌خواهد شما را به خاطر نه گفتن ترک کند همان بهتر که زودتر این کار انجام دهد. فقط کارهایی را قبول کنید که واقعاً دوست دارید و یا خودتان می‌خواهید در آن تجربه به دست آورید. نگران ناراحت شدن دیگران نباشید، مهم این است که شما حالتان خوب باشد. پس قبل از اینکه خواسته‌ای را قبول کنید تا ده بشمارید و نفس عمیق بکشید. در این ده ثانیه فکر کنید که آیا دوست دارید این کار را انجام دهید، اگر پاسختان نه بود بگویید «نه» نمی‌خواهم این کار را انجام دهم.

10- نوشیدنی‌های آرامبخش از راهکارهایی برای درمان استرس شدید

می‌توانید برای درمان استرس‌تان از نوشیدنی‌های گیاهی آرامبخش نیز استفاده کنید. چای کوهی، گل گاو زبان، بهار نارنج، بیدمشک و زعفران از جمله دمنوش‌هایی هستند که آرامش شما را دو چندان می‌کنند، روی سیستم خوابتان تأثیر مثبت می‌گذارند و گردش خون را در بدنتان منظم می‌کنند. برای بر طرف کردن استرس هفته‌ای سه مرتبه از این نوع از دمنوش‌ها استفاده کنید.

11- ورزش کردن از راهکارهایی برای درمان استرس شدید

در کنار تمام موارد گفته شده ورزش مثل یک معجزه برای شما عمل می‌کند. اگر از آن دست انسان‌هایی هستید که هیچگاه از جایتان برای ورزش کردن تکان نخورده‌اید حالا زمان آن فرا رسیده است. می‌توانید از یک پیاده‌روی ساده شروع کنید. از روزی ده دقیقه به روزی یک ساعت پیاده‌روی کنید. ورزش کردن انرژی شما را دو چندان می‌کند و استرستان را از بین می‌برد. می‌توانید از ورزش‌هایی چون یوگا نیز برای رفع استرس استفاده کنید. 

12- نوشتن از راهکارهایی برای درمان استرس شدید

راحت‌ترین و سریع‌ترین روش که بتواند در ابتدا استرس شما را کاهش بدهد، نوشتن است. یک کاغذ آماده کنید و استرس‌ها و نگرانی‌های ذهن خود را روی آن بنویسید. روانشناسان معتقدند زمانی که نگرانی‌ها و استرس‌های خود را روی کاغذ می‌نویسید، بهتر می‌توانید بر آن غلبه کنید.

همچنین گاهی نسبت به یک مقوله که در گذشته اتفاق افتاده است نگرانی‌هایی دارید و یا نمی‌دانید که نسبت به آینده چه رفتاری داشته باشید. در چنین شرایطی وقتی که به نوشتن رو می‌آورید، به جز ایجاد یک تخلیه هیجانی، به شما برای درک مناسب‌تر از وضعیت حال حاضر کمک می‌کند.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه نوشتن برای کاهش استرس کلیک کنید.

13- صحبت درمانی از راهکارهایی برای درمان استرس شدید

اگر با انجام این کارها هنوز هم مضطرب هستید از صحبت درمانی استفاده کنید. می‌توانید به صورت حضوری و تلفنی مشاوره‌هایی را در زمینه استرس دریافت کنید. مشاور صحبت‌ها و نگرانی‌هایتان را می‌شنود و برای هر کدام از آن‌ها راه‌حل‌هایی اختصاصی را ارائه می‌دهد.

استرس همیشه همراه شما است و دوست دارد تحت هر فرصتی جهان شما را تصرف کند. بهترین کاری که می‌توانید بکنید این است که تمرین‌های بالا را همیشه انجام دهید و یادتان باشد هیچ چیز آنقدرها هم که ما فکر می‌کنیم ترسناک و وحشتناک نیست. مدیریت استرس در اختیار خودتان است، اگر بخواهید می‌توانید آن را ریشه کن کنید.

چه خوراکی هایی برای درمان استرس مفید است؟

همان‌طور که گفته شد رژیم غذایی یکی دیگر از مواردی است که می‌تواند به درمان استرس کمک کند. حتی اگر دقت کرده باشید در زمان گرسنگی تحریک پذیرتر می‌شوید. پس داشتن نظم در وعده های غذایی تاثیر مستقیم بر استرس دارد. از طرفی برخی خوراکی‌ها خاصیت آرامبخش دارند؛ که به شرح زیر می‌باشند. از نوشیدنی و گیاهان زیر استفاده کنید تا از تشدید علائم جلوگیری کنید.

  •  چای سبز
  •  رازک
  •  چای بابونه
  •  چای نعنا
  •  اسطوخودوس
  •  سنبل کوهی

سؤالات متداول درباره درمان استرس شدید

آیا برای درمان استرس شدید می‌توان دارو مصرف کرد؟

این گزینه به عنوان آخرین راه حل درمان آن هم توسط درمانگر شما باید صورت بگیرد. معمولاً استرس‌ها با بهبود شرایط زندگی کاهش پیدا می‌کنند. درمانگر شما ممکن است از داروهای آرامبخش و ضد افسردگی برای کاهش استرس شما استفاده کند. برای اطلاع از نشانه های افسردگی کلیک کنید.

آیا تغییرات در زندگی مثل عوض کردن خانه نیز می‌تواند باعث استرس شود؟

بله. تغییر مکان یکی از عواملی است که باعث استرس در افراد می‌شود. اما افراد بعد از مدتی به محیط جدید عادت می‌‌کنند و استرس آن‌ها از بین می‌رود.

بهترین روش برای درمان استرس و اضطراب چیست؟

اختلالات اضطرابی انواع مختلفی دارد. روانشناس با انجام ارزیابی کامل در مورد علل و علائم مشکل شما بهترین روش را انتخاب خواهد کرد. امروزه روش درمانی بسیار رایجی که در درمان اضطراب به کار می رود درمان شناختی رفتاری است. در این روش تمرکز روی شناسایی افکار آسیب رسان شما و مواجه شدن تدریجی با عوامل ایجاد کننده استرس و اضطراب خواهد بود.

آیا درمان های دارویی در کنترل استرس تاثیر بیشتری دارند؟

درمان های دارویی معمولا زمانی توصیه می شوند که عملکرد زندگی شما تا حد زیادی مختل شده باشد و آمادگی شرکت در جلسات روان درمانی را نداشته باشید. در غیر این صورت روش های روانشناختی برای کنترل استرس در اولویت قرار دارند و شما را با عوارضی نظیر عوارض جانبی داروها نیز مواجه نخواهند کرد. 

- چه زمانی دچار شدن به استرس اختلال محسوب می شود؟

عوامل ایجاد کننده استرس و اضطراب در زندگی همه افراد وجود دارد و همه تا حدی این مشکل را در زندگی خود تجربه می کنند. اینکه چه زمانی استرس به اختلال منجر می شود بستگی به شدت آن و اینکه تا چه حد عملکرد شما را در زندگی مختل کرده است دارد. برای ارزیابی این مسائل باید به روانشناس مراجعه کنید.

آیا روش های غیر دارویی به اندازه درمان های دارویی در درمان استرس موثرند؟

درمان های روانشناختی می توانند در بسیاری از موارد به شما کمک کنند تا به طور کامل مشکل خود را برطرف کنید. حتی اگر نیاز به درمان دارویی وجود داشته باشد قرار گرفتن روان درمانی در کنار آن روند بهبودی را تسریع خواهد کرد.

منبع: درمان استرس شدید

برای دریافت مشاوره در زمینه درمان استرس شدید می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید. 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.