آیا می دانید اختلالات شخصیت وابسته چیست؟ آمارها نشان می دهند حدود 2/1 درصد از مردم دچار اختلال شخصیت وابسته هستند؛ باید توجه داشت که انسانها موجوداتی اجتماعی و دارای روابط دوجانبه با دیگران می باشند به این معنی که افراد در تمام طول زندگی نوعی وابستگی متقابل و منطقی با اطرافیان خود خواهند داشت. در اختلال شخصیت وابسته، وابستگی معمولاً یکطرفه است و فرد دچار این اختلال فقط میخواهد نیازهای عاطفی و جسمیاش را بهوسیله دیگران برطرف کند و اگر به خواستههایش پاسخ داده نشود، احساس اضطراب و ناامنی میکند و اعتماد به نفسش را از دست خواهد داد و بر این اساس ممکن است رفتارهای خاصی از خود نشان دهد. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی و تعریف اختلال شخصیت وابسته بپردازیم و اشاره ای هم به چگونگی مقابله با این اختلال و راهبردهای مقابله ای خواهیم داشت.
برای دریافت مشاوره در زمینه اختلال شخصیت وابسته و اطلاع از روش های درمان آن می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت با شماره 9099075228 تماس بگیرید.
اختلال شخصیت وابسته از شایع ترین اختلالات شخصیتی است. این اختلال هم در مردان و هم در زنان بروز می کند و معمولا در ابتدای جوانی یا دیرتر به شکل ایجاد مشکل در روابط دوره ی بزرگسالی ظاهر می شود. افراد دارای اختلال شخصیت وابسته غالباً وابستگی زیادی به دیگران دارند و از لحاظ عاطفی بسیار به آنان وابسته اند. این افراد شدیدا در تلاش برای خشنود کردن دیگران می باشند.
افراد وابسته را می توان با رفتار های محتاج گونه، منفعلانه، چسبنده و ترس از جدایی شناخت. از دیگر ویژگی های افراد وابسته می توان به موارد زیر اشاره داشت:
آنها قادر به تصمیمگیری نیستند و حتی برای کوچک ترین تصمیمگیریهای روزانه خود به کمک دیگران نیاز دارند. این کمک را هم معمولاً از کسی میگیرند که وابستگی خاصی به او دارند؛ مسئولیت امور زندگیشان را نمیپذیرند و آن را بر عهده افراد دیگر میگذارند.
از مخالفت با دیگران هراس دارند و سعی میکنند نظر خودشان را نگویند، چون ممکن است این کار باعث طرد شدن و از دست رفتن رابطه وابستهشان شود.
اعتماد به نفس بسیار پایینی دارند و اغلب نمیتوانند فعالیتی را آغاز کنند از اینکه کاری را ناقص انجام دهند و و از اینکه مورد قضاوت منفی دیگران قرارگیرند، به شدت بیم دارند
تنهایی برایشان مانند مرگ است و اصلاً نمیتوانند از خودشان مراقبت کنند.
بعد از قطع یک رابطه، احساس اجبار میکنند که فوراً وارد رابطه دیگری شوند. گاهی هم چند رابطه همزمان دارند تا بتوانند در هر موقعیتی یک نفر را در کنارخود داشته باشند و بر ترس ناشی از احساس طرد شدن از سوی یکی از این افراد غلبه کنند.
گاهی برای اطمینان از تأیید دیگران دست به کارهایی میزنند که اصلاً با آن موافق نیستند. این کار را برای این انجام میدهند که میخواهند همیشه حمایت و رضایت دیگران را داشته باشند.
فرد دچار اختلال شخصیت وابسته، مستعد برقراری رابطه وابسته با افراد مختلف است. اولین رابطههای وابسته کودکان به طور طبیعی با والدین ( مادر- پدر) و بعد از آن با اقوام نزدیک و مربیان آموزشی شان است ولی آنها میل دارند چنین روابطی را با دیگران نیز تجربه کنند. به نظر میرسد الگوی از فرزندپروری در زندگی های امروزی و به خصوص در طبقات اقتصادی- اجتماعی متوسط به بالا بسیار نسبت به گذشته تفاوت یافته است. در خانواده های امروزی کمتر به کودکان مسئولیت انجام کار های مختلف مانند خرید نان، تمیز کردن خانه، شستن ظرف ها و ... واگذار می شود و همین امر یکی از عوامل موثر در تشدید وابستگی کودکان به دیگران می شود.
در برخورد با افراد دارای شخصیتهای وابسته آنها را مطیع ، فروتن ، موافق دائمی در مییابید که به افراد دیگر اجازه میدهد در تصمیمات مهم زندگی آنها دخالت کنند، زیرا اعتماد به نفس بالایی نداشته، قادر به اداره زندگی خود بطور مستقل نیستند. شخصیتهای وابسته در روابطشان با رفتارهای مطیعانه و خوش مشرب افراطی سعی میکنند که هیچکس نتواند خواهان ترک اجتماعی با آنها باشد و هرگونه تنهایی و رها شدن به حال خود ، احساسات خالی بودن و اضطراب بیش از اندازه را در آنها بوجود میآورد. روابط این بیماران محدود به کسانی است که به آنها اتکا دارد.
و نکته ی مهم این است که در زندگی شخصیتهای وابسته پذیرفتن هر نوع بد رفتاری دیگران نسبت به خودشان بدون اعتراض است. اگر این بیماران والدین یا همسر سلطهجو داشته باشند، والدین مسلط احساس سودمندی ، قدرت و شایستگی نموده، بطور ناخواسته این رفتار را در فرزندان شان دامن میزنند و همسران مسلط احتمالا به سوء استفادههای بدنی و جسمی آنها مبادرت می کنند؛ بدون اینکه با اعتراض یا ترک جسورانه آنها روبرو شوند.
مؤثرترین راه برای درمان اختلال شخصیت وابسته استفاده از جلسات رواندرمانی است. مؤثر بودن رواندرمانی به انگیزه کافی خود فرد و زمان مناسب نیاز دارد. رویکردهای رواندرمانی مختلفی برای درمان اختلالهای شخصیت وجود دارد؛ مانند درمانهای تحلیلی و درمان شناختی- رفتاری و ...
گرچه تکنیک این رویکردها با هم تفاوت دارند، همه یک ویژگی دارند؛ نکته مهمی که نباید فراموش کنید این است که درمان همه اختلالهای شخصیت نیاز به زمان دارد. با این حال، اغلب افرادی که دچار اختلال شخصیت هستند، میتوانند با مراجعه به روانپزشکان و روانشناسان بالینی تا حد زیادی درمان شوند و بر مشکلهای خود غلبه کنند.
چگونگی ایجاد ارتباط والدین با فرزندان می تواند نقش بسزایی در شکل گیری شخصیت کودکان داشته باشد و به همین خاطر لازم است که با دقت و تمرکز باید شرایطی را در خانه ایجاد کنید تا هر کسی وظایف خود را بداند و پذیرش مسئولیت را فرا بگیرد و کودکان در چنین محیطی بدون شک به این باور و مهارت می رسند که مسئولیت پذیری می تواند به زندگی شان نظم بدهد و آنها را به سمت و سوی سلامت روان و پرورش شخصیتی سالم هدایت کند.
برای دریافت مشاوره در زمینه اختلال شخصیت وابسته و اطلاع از روش های درمان آن می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت با شماره 9099075228 تماس بگیرید.
مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی خانواده هنر زندگی با بهره مندی از کادر مجرب خدمات خود در زمینه مشاوره تلفنی خانواده با موضوعاتی شامل مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره پیش از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستی دختر و پسر، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستیهای پیش از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوران نامزدی، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره اعتیاد، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره همسریابی مشاوره خانواده تلفنی با موضوع مشاوره ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره زندگی مشترک، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره جنسی،مشاوره اختلالات جنسی، مشاوره خود ارضایی در مردان، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره زناشویی، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوران بارداری، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره ترک اعتیاد، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره کودک، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره یادگیری کودک، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره بازی کودک، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره تربیت کودک، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره نوجوان، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره افسردگی، مشاوره خانواده تلفنی با موضوع مشاوره جوان، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره خانواده تلفنی، مشاوره خانواده تلفنی با موضوع مشاوره طلاق، مشاوره خانواده تلفنی با موضوع مشاوره خیانت، مشاوره خانواده تلفنی با موضوع مشاوره کنترل استرس و مشاوره کاهش اضطراب و .... ارائه می دهد. تبادل نظر هنر زندگی را حتما ببینید.
منبع:اختلال شخصیت وابسته | نشانه و درمان اختلال شخصیت وابسته