برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و درمان اختلالات کودکان می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت با شماره 9099075228 تماس بگیرید.
اختلال یادگیری ریاضی
یکی از انواع اختلالات یادگیری، اختلال یادگیری ریاضی است. اختلال یادگیری برای کسانی استفاده می شود که از لحاظ سطح هوش و سطح سلامت جسمانی در حد نرمال هستند. ولی در یادگیری مبحث درسی خاصی مانند محاسبات ریاضی با مشکل مواجه می شوند و این مشکل به قدری است که در تحصیل و زندگی روزمره مرتبط با مهارتهای ریاضی اختلال ایجاد می کند. اختلال یادگیری ریاضی در توانایی شخص بر روی محاسبات ریاضی تاثیر میگذارد. اختلال یادگیری ریاضی دارای نشانه های مختلف بوده و بروز آن از شخصی به شخص دیگر متفاوت است.
- شمارش اعداد
- تشخیص اعداد
- به خاطر سپاری جدول ضرب
- درک مفاهیم ریاضی
- محاسبات ریاضی
- خواندن یا نوشتن اعداد
- درک روابط فضایی
مهارت های تحت تاثیر اختلال یادگیری ریاضی
- انجام محاسبات ریاضی: شخصی که دچار اختلال یادگیری ریاضی است، اغلب ممکن است در یادگیری مهارتهای اصلی که ریشه در حافظه و مسایل شناختی دارد، با مشکل مواجه شود. به طور مثال، بررسی ها نشان دادهاند، دانشآموزانی که اعمال اصلی ریاضی را به سختی میآموختند، در قیاس با دانشآموزانی که در رابطه با انجام اعمال اصلی از خود مهارت نشان میدهند، در یک دوره زمانی دوساله، در زمینه انجام اعمال ریاضی پیشرفت مناسبی نداشتند.
- حل مسائل کلامی ریاضی: ممکن است شخص در برخی و یا بیشتر فرایندهای مربوط به صورت مسألههای ریاضی، مثل خواندن صورت مسأله یا به کارگیری روشی برای حل مسأله دچار مشکل باشد. مشکل در هر یک از این مهارتها میتواند به نوعی با توانایی شخص در چگونگی تشخیص راه حل موثر مسأله اشکال ایجاد کند.
- قواعد و روشهای ریاضی: نمونهای از قواعد ریاضی شامل مراحل حل مسائل ریاضی مانند جمع، تفریق، ضرب و تقسیم میباشد. دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ریاضی در یادگیری قواعد و روشهای حل محاسبات و درک صورت مسألهها، عقب ماندگی رشدی از خود نشان میدهند. منظور از عقب ماندگی به این معنی است که ممکن است شخص این قواعد و روشها را کندتر از همسالان خود یاد بگیرد و برای آموختن آنها به کمک و یاری افراد دیگر نیاز داشته باشد.
- زبان ریاضی: برخی از اشخاص در درک زبان و اصطلاحات ریاضی دچار مشکل هستند (مانند بزرگتر از، کوچکتر از، مساوی و معادله). متاسفانه برخلاف خواندن، معنی یک علامت یا اصطلاح ریاضی را نمیتوان در جمله حدس زد. برای درک یک مسأله ریاضی باید معانی هر یک از علائم و اصطلاحات آن را دانست.
- ناتوانی ریاضی در سطوح مختلف کلاس: همراه با جلوتر رفتن و مشکلتر شدن برنامه درسی، اختلال یادگیری ریاضی در سطوح مختلف تحصیلی به شکلهای متفاوتی خود را بروز می دهد. به طور مثال، در برنامههای درسی سطوح بالاتر ریاضیات، باید علائم و اصطلاحات تخصصی ریاضیات را به خوبی دانست. این طور به نظر میرسد که مشکلات مربوط به روشهای شمارش، به خاطر آوردن سریع اعمال اصلی ریاضی و حل مسألههای کلامی ریاضی در سطوح مختلف ادامه داشته و بهتر شدن یادگیری نیازمند آموزشهای بیشتری در این زمینه باشد.
علل اختلال یادگیری ریاضی
- حافظه: توانایی به یاد آوردن اعمال اصلی ریاضی با مشکلات حافظه ای مرتبط می باشد. در سطوح پیشرفته تر این امکان وجود دارد که مشکلات حافظه ای، توانایی شخص را در به یاد آوردن مراحل مورد نیاز حل مسألههای سخت تر، مراحل حل معادلات جبری و یا معانی علائم خاص دچار اشکال کند.
- رشد شناختی: درک صورت مسأله ریاضی، درک نظامهای عددی و به کارگیری شیوههای موثر شمارش می تواند ناشی از مشکلات رشدی شناختی باشد.
- مشکلات بینایی ـ فضایی: مشکلاتی در زمینه درج نامرتب اعداد در ستونها جهت محاسبه، مشکلات مربوط به ارزش مکانی اعداد و مشکل درک نقشهها و هندسه احتمالا ناشی از مشکلات بینایی ـ فضایی شخص می باشد.
درمان اختلال یادگیری ریاضی
تاکنون هیچ داروی به خصوصی برای درمان اختلال یادگیری ریاضی وجود ندارد، با این وجود می توان با اقداماتی در یادگیری ریاضی به شخص کمک کرد، به گونه ای که شخص ریاضی را یاد گرفته و بتواند در زندگی خود از آن استفاده کند:
- انجام بازیهای ریاضی: بازیهای ریاضی که مفاهیم و تمرینها را مرور میکنند، مفید هستند. زیرا در هنگام انجام بازیها، کودکان همه چیز را لمس میکنند. ریاضیات لمسی یک روش خوب برای تدریس مفاهیم پایه (جمع، تفریق، ضرب و تقسیم) به کودکان است. روش لمسی، حتی برای کودکانی بدون ناتوانی ریاضی نیز، سودمندتر از سایر روشها است.
- استفاده از روشهای دیداری: شخص سعی کند مسائل ریاضی را تجسم کند و یا با کشیدن شکل یا نمودار فهم خود را از مسائل بالاتر ببرد. شخص مسائل را با دقت بیشتری بخواند و افراد دیگر نیز با صرف وقت بیشتر موضوع را برای شخص قابل فهم تر کنند.
- خواندن با صدای بلند: شخص سعی کند که مسأله ها را با صدای بلند بخواند.
- انجام مسائلی که قبلا حل شده اند: مسائلی که قبلا حل شده اند را به کودک ارائه بدهیم تا روش های حل را ببیند و همچنین سعی کند که در زندگی روزمره اعمال اصلی (جمع و تفریق و ضرب و تقسیم ) را به کار ببرد. برای دریافت مشاوره تربیت فرزند کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و درمان اختلالات کودکان می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت با شماره 9099075228 تماس بگیرید.