دلایل ناباروری را چگونه می توان یافت؟ آیا دلایل ناباروری در مردان و زنان با یکدیگر متفاوت است؟ ناباروری به حالتی گفته می شود که یک زوج توان داشتن فرزند را نداشته باشند. ناباروری ممکن است به علت مشکلی در دستگاه تناسلی یکی از زوجین یا ناتوانی مادر در نگهداری جنین ایجاد شود. زمانی که زوجی بعد از یک سال رابطه جنسی منظم و بدون استفاده از روش های پیشگیری از بارداری موفق به داشتن فرزند نمی شوند احتمال ناباروری مطرح می شود.
برای دریافت مشاوره در زمینه مشکلات زناشویی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
بین 8 تا 12 درصد زوج ها با مشکلات ناباروری مواجه هستند. از این میزان سهم زنان و مردان در ناباروری تقریبا برابر است. اکثر موارد ناباروری قابل درمان است یا از روش های مختلفی برای داشتن فرزند علی رغم مشکل استفاده می شود.
با افزایش سن و گذشتن از مرز مشخصی توان باروری کاهش پیدا می کند یا از بین می رود. مردان معمولا توان باروری خود را با افزایش سن از دست نمی دهند اما از سن 40 سالگی افت توان باروری در آن ها آغاز می شود. در زنان از 32 سالگی افت توان باروری آغاز می شود و در حدود 50 سالگی با بروز پدیده یائسگی توان باروری از بین می رود.
تصور رایج در گذشته چنین بوده که معمولا مشکل ناباروری از زنان است اما امروزه هم از نظر علمی و هم از نظر فرهنگی باور به سهم مشترک زن و مرد ایجاد شده است. مهم ترین دلایل ناباروری مردان شامل موارد زیر است.
منی به مایعی گفته می شود که در زمان ارضا شدن از بدن مرد خارج می شود. وجود اسپرم در منی باعث بارور شدن تخمک زن و شکل گیری نطفه می شود. مشکلات زیر در اسپرم می تواند به ناباروری منجر شود:
تعداد کم اسپرم: تعداد زیر 15 میلیون در هر انزال
تحرک کم اسپرم: اسپرم باید در محیط مایع به نوعی شنا کند و به تخمک برسد و تحرک کم می تواند باعث ناباروری شود
شکل غیر طبیعی اسپرم: داشتن شکل غیر طبیعی حرکت و بارورسازی تخمک را با دشواری مواجه می کند. ناباروری ناشی از اسپرم ممکن است بر اثر گرما دیدن بیش از حد بیضه ها و مشکلات پزشکی نظیر سرطان و عفونت ایجاد شود.
رگی به نام واریکوز در ناحیه بیضه وجود دارد که در صورت بروز مشکلی در آن ممکن است فرد به ناباروری مبتلا شود.
کم کاری غدد هورمونی دستگاه تناسلی می تواند باعث کمبود هورمون های مورد نیاز برای باروری شود. به طور مثال کمبود تستوسترون یکی از علل شایع ناباروری در مردان است.
منی برای خروج از بدن مرد مسیری را از بیضه که محل تولید آن است طی می کند. مسدود بودن بخشی از این مسیر در داخل بدن می تواند باعث شود در انزال مشکل ایجاد شود و یا به جای خروج از بدن منی به مثانه منتقل شود.
بخشی از ژنتیک هر فرد در تعیین جنسیت مؤثر است که وجود مشکل در این بخش از ژنتیک می تواند باعث ایجاد ناباروری شود. ممکن است فردی ماده ژنتیک کافی برای تعیین جنسیت مرد داشته باشد اما به علت داشتن بخش اضافه از کروموزوم x دچار مشکلاتی در بیضه شود. این افراد ممکن است بیضه هایی با شکل و اندازه غیر طبیعی یا تعداد اسپرم و سطح تستوسترون پایین داشته باشند.
اشعه های مختلف مثل رادیوتراپی، عکس برداری، و محیط های دارای اشعه مثل محیط های هسته ای می تواند باعث کاهش تولید اسپرم شود. در رادیوتراپی و عکس برداری این که چه میزان اشعه به نزدیک بیضه ها تابانده شده در خطر ایجاد شده مؤثر است.
داروهای هورمونی که در موارد مختلف پزشکی و زیبایی اندام استفاده می شوند ممکن است باعث کاهش تعداد و توان حرکت اسپرم ها شوند.
مواد اعتیاد آور مختلفی مثل ماریجوانا، کوکائین و الکل ممکن است باعث کاهش تعداد اسپرم شوند. مصرف الکل در حد متوسط تأثیری در ناباروری مردانی که مشکل ناباروری نداشتند ایجاد نمی کند. مصرف زیاد الکل در همه مردان یا مصرف آن در مردانی که مشکلات جزئی در باروری داشتند باعث بروز یا تشدید مشکل می شود.
ناباروری در زنان می تواند به علل مختلفی بروز پیدا کند و شامل ناتوانی در باروری تخمک یا ناتوانی در نگهداری جنین باشد. مهم ترین دلایل ناباروری در زنان شامل موارد زیر است.
مصرف سیگار باعث کاهش توان باروری در زنان و همچنین مردان می شود. سیگار برای باروری زنان خطر جدی تری محسوب می شود چرا که می تواند باعث سقط جنین نیز بشود. در معرض دود سیگار دیگران قرار گرفتن نیز می تواند باعث بروز مشکلاتی در باروری شود.
تغذیه کمتر از نیاز بدن یا اضافه وزن شدید و همچنین کمبود بعضی مواد مورد نیاز بدن مثل آهن، روی و ویتامین B12 ممکن است باعث بروز مشکلات ناباروری زنان شود. رژیم های غذایی گیاهخواری بیشترین ریسک را در کمبود این مواد ضروری دارند که لازم است در این زمینه با پزشک مشورت شود.
بعضی از بیماری های مقاربتی باعث بروز مشکلاتی در مجاری تناسلی نظیر لوله فالوپ و تخمدان می شوند که می تواند باعث ناباروری شود.
بعضی از داروها به ویژه داروهای هورمونی و بعضی مواد شیمیایی مثل حشره کش، و سرب می تواند باعث بروز مشکلات ناباروری در زنان شوند. اشعه های خطرناک و رادیواکتیو، عکس برداری، رادیو تراپی و تأسیسات هسته ای نیز اثرات سوء بر باروری زنان دارند.
بسیاری از زوجین علارغم تلاش ها و اقدامات برای فرزند آوری، زحماتشان بی حاصل می ماند. با این حال زوجین برای برطرف کردن احساس عاطفی خود خیلی اوقات به روش های دیگر رو می آورند یکی از عمده تری راهکارها فرزند خواندگیاست. مشاوره خانواده برای تشکیل چنین خانواده می تواند بسیاری از جوانب را بررسی و حل نماید.
برای دریافت مشاوره در زمینه مشکلات زناشویی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی خانواده هنر زندگی با بهره مندی از کادر مجرب خدمات خود در زمینه مشاوره تلفنی خانواده با موضوعاتی شامل مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره پیش از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستی دختر و پسر، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستیهای پیش از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوران نامزدی، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره اعتیاد، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره همسریابی مشاوره خانواده تلفنی با موضوع مشاوره ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره زندگی مشترک، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره جنسی