خود کم بینی نوعی حالت روانی است که در آن فرد در مورد توانایی ها و ارزش خود شک دارد و به اصطلاح اعتماد به نفسیا بهتر است بگوییم عزت نفس پایینی دارد. خود کم بینی باعث می شود فرد نشانه های ذهنی و رفتاری خاصی از خود نشان دهد و کیفیت زندگی اش به خاطر داشتن همین نشانه ها پایین بیاید. خود کم بینی از یک وضعیت طبیعی تا یک وضعیت حاد متغیر است. علل آن هم بسته به نوعش متفاوت هستند. برای غلبه بر خود کم بینی فرد می تواند از یکمشاوره روانشناسی کمک گرفته تا سلامت روان خود را بهبود ببخشد.
برای دریافت مشاوره در زمینه مسائل فردی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
خود کم بینی یا عقده حقارت حالتی است که در آن فرد عزت نفس ندارد، در مورد خودش شک دارد و دچار عدم قطعیت می باشد. احساس می کند در حد استاندارد ها عمل نمی کند و در واقع پایین تر از استانداردها می باشد. در واقع خود کم بینی یک جور احساس ناکافی بودن است که برخاسته از واقعیت یا خیال می باشد. این احساس معمولا به شکل ناخودآگاه حضور دارد و باعث می شود که فرد خود کم بین دست به اقدامات جبرانی و در واقع جبران افراطی بزند.
فرد خود کم بین به صورت ذهنی و فتاری از خود نشانه هایی از خود بروز می دهد:
احساس خود کم بینی و عقده حقارت وضعیتی است که همه افراد در بدو تولد آن را احساس می کنند. این جریان به علت ناتوان بودن کودک از انجام بسیاری از کار ها می باشد. در واقع خود کم بینی و حقارت یک وضعیت طبیعی است که به رشد فرد کمک می کند. افراد با احساس خود کم بینی تشویق می شوند تا بر آن غلبه کنند و در نتیجه رشد کرده و به موفقیت نائل می شوند.
هنگامی که احساس خود کم بینی شدید باشد و منجر به احساس حقارت زیاد شود، فرد تلاش های بسیار زیادی برای جبران این احساس حقارت می کند و همین امر می تواند منجر به دستاورد های بسیار بزرگ برای او شود. یعنی عملا یک وضعیت حقارت آمیز منجر به دستاوردهای بسیار بزرگ می شود. از طرف دیگر فرد ممکن است برای جبران این احساسخود کم بینی دست به هر کاری بزند و خلاف اجتماع و قوانین عمل کند. در این صورت هم برای خود و هم برای دیگران خطرناک خواهد بود.
برخی از افراد هم به هیچ یک از طرق بالا عمل نمی کنند. یعنی به شکل آگاهانه خود را دست کم می گیرند و دائما در مورد خود شک و تردید دارند. این افراد ظاهرشان کم اعتماد به نفس بوده و به خاطر همین اعتماد به نفس کم از مشارکت های سود بخش در اجتماع و کار خودداری می کنند و هیچ وقت نمی توانند پتانسیل های خود را شکوفا کنند. افراد دارایشخصیت اجتنابی و شخصیت وسواسی با احتمال بیشتری احساس خود کم بینی را تجربه خواهند کرد.
همان طور که گفته شد خود کم بینی یک وضعیت طبیعی در جریان رشد است. هر کودکی خود را کم و پایین تر از دیگران می بیند و تلاش می کند آن را جبران کند.
گاهی اوقات نواقص جسمانی علت یک خود کم بینی شدید می شوند. این نواقص ممکن است حقیقی و یا واقعی باشند. توجه بیش از حد به ظاهر فرد را در معرض ابتلا به بدریخت انگاری بدنی قرار می دهد.
از طرف دیگر داشتن والدین سرزنشگر یا کمالگرا که دائما ایرادها و نواقص کار کودک را به رخش می کشند و به جای تشویق و تایید، دائما انتقاد می کنند؛ باعث می شوند کودک اعتماد به نفس خود را از دست دهد و توانایی های خود را دست کم بگیرد.
نادیده گرفته شدن در دوران کودکی و بی توجهی والدین به احساسات کودک، سرد بودن والدین به لحاظ عاطفی و دور بودن آن ها از فرزندشان می تواند منجر به احساس اضافه بودن و بی ارزشی در کودک شود. فرد خود کم بین، خود را بی ارزش و نالایق می داند، همان طور که والدینش این احساس را در او ایجاد کرده اند. بنابراین سبک فرزندپروری اتخاذ شده توسط والدین یکی از علل پر اهمیت در خود کم بینی افراد می باشد.
غلبه بر خود کم بینی غلبه بر عادتی چندین ساله است. بنابراین شاید مقابله با آن برایتان سخت به نظر برسد. بنابراین بهتر است از یک روانشناس کمک بگیرید تا روی عزت نفس و اعتماد به نفس شما کار کند.
در کنار کاری که یک روانشناس برای شما می کند، راه های زیر هم کمک کننده خواهد بود:
برای دریافت مشاوره در زمینه مسائل فردی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی خانواده هنر زندگی با بهره مندی از کادر مجرب خدمات خود در زمینه مشاوره تلفنی خانواده با موضوعاتی شامل مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره پیش از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستی دختر و پسر، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستیهای پیش از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوران نامزدی، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره اعتیاد، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره همسریابی مشاوره خانواده تلفنی با موضوع مشاوره ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره زندگی مشترک، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره جنسی