بیماری پارکینسون یک بیماری عصب شناختی است که در اثر کاهش میزان دوپامین مغز مشکلات حرکتی را با خود به همراه دارد. افراد زیادی در سنین بالا دچار این بیماری می شوند و با پیشرفت آن خود فرد و خانواده رنج های فراوانی را متحمل می شوند. علت دقیقی برای شروع این بیماری مشخص نشده است، اما چند عامل اساسی در بروز این بیماری نقش دارند. افراد با اتخاذ سبک زندگی سالم می توانند احتمال ابتلا به بیماری هایی چون پارکینسون را کاهش دهند. از طرفی لازم است جهت مقابله با این بیماری اطلاعاتی درباره آن کسب کنید تا بتوانید در زمان مواجهه با آن امید و سازگاری خود را حفظ نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه بیماری پارکینسون می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
پارکینسون بیماری عصب شناختی پیشرونده است. در این بیماری در اثر از بین رفتن تدریجی سلول های ترشح کننده انتقال دهنده دوپامین، مشکلات حرکتی به وجود می آید. لرزش دست و پا حتی در حالت استراحت از نشانه های اصلی و قابل مشاهده است. این بیماری مختص سالمندان بوده اما در جوانان نیز به ندرت مشاهده می شود. با گذر زمان نشانه ها شدت پیدا می کند.
نشانه های بروز پارکینسون در افراد مختلف متفاوت است. همچنین بر اساس نوع پیشرفت بیماری علایم متفاوتی می تواند بروز کند. به طور کلی مهم ترین نشانه های بیماری پارکینسون شامل موارد زیر است:
معمولا از اسکن مغزی برای تشخیص استفاده نمی شود. بلکه از این روش برای افتراق از بیماری های دیگر استفاده می شود. پزشک عموما می تواند از راه های زیر برای تشخیص استفاده کند:
پارکینسون معمول در افراد بالای 60 سال رخ می دهد و متوسط سن بروز آن 62 سال است. با این وجود تنها 2 تا 4% افراد بالای 60 سال مبتلا به پارکینسون می شوند. میزان بروز پارکینسون در مردان به مراتب بیشتر از زنان است.
عوامل ایجاد کننده پارکینسون عمدتا زیستی است. با این حال استرس و فشارهای عصبی نقش زیادی در بروز آن دارد. برخی عوامل مهم ایجاد این بیماری عبارت است از:
پارکینسون تا حد زیادی زمینه ژنتیکی دارد. دانشمندان چند جهش ژنی را شناسایی کردند که احتمال بروز این بیماری را بیشتر می کند. بر اساس پژوهش ها احتمال بروز پارکینسون در افرادی که خواهر برادر یا والدین مبتلا داشته اند، بیشتر است.
بر اساس مطالعات در بیماری پارکینسون بخشی از مغز به نام توده سیاه دچار آسیب می شود. این بخش سلول هایی تولید می کند که مسئول ترشح انتقال دهنده دوپامین است. دوپامین در حرکات ارادی بدن، تعادل و خلق بالا تاثیر گذار است. بنابراین در این بیماری با کاهش دوپامین نشانه های پارکینسون بروز می کند.
قرارگرفتن در معرض سموم و مواد شیمیایی می تواند احتمال ابتلا را بیشتر کند. برای مثال بودن در معرض آفت کش هایی که در محصولات کشاورزی استفاده می شود، همچنین نوشیدن آب های حاوی مواد شیمیایی از عوامل خطرساز محسوب می شود.
داشتن رژیم غذایی نامطلوب، استفاده از مواد غذایی غیر مقوی همچنین داشتن آلرژی های غذایی می تواند ریسک ابتلا را بیشتر کند. همچنین وجود فشارهای عصبی و استرس های محیطی زیاد باعث می شود فرد بیشتر مستعد بروز بیماری شود. استفاده از مواد مخدر، مصرف سیگار و الکل نیز ریسک ابتلا را بالا می برند.
درمان پارکینسون عموما زیستی است و با تثبیت حالات خلقی و حرکات به کار می رود. درمان های رایج شامل موارد زیر است:
در این نوع درمان از داروهای افزایش دهنده دوپامین استفاده می شود. داروهای به کار رفته شامل الدوپا، انواسین، کربی دوپا هستند. داروهای کم رواج تر برای کنترل علائم شامل بروموکریپتی، پردیپکسول، و روپینیرول می شوند.
این درمان ها برای بهبود و مراقبت از کارکرد مغز است. جراحی های مغزی مثل تحریک مغزی عمیق یا حذف توده مغز از جمله این درمان ها است.
اثر بخشی این نوع درمان هنوز در حال بررسی است. در این نوع درمان از طریق بهبود سبک زندگی و رژیم های غذایی به فرد کمک می شود شدت نشانه ها کاهش یافته و کیفیت زندگی بهتر شود.
مواد غذایی مطلوب برای کاهش علائم پارکینسون و کاهش خطر ابتلا شامل این موارد است:
برخی از مواد غذایی مضر برای افراد مبتلا عبارتند از:
مکمل های موثری که می تواند خطر ابتلا به پارکینسون را کاهش دهد عبارت است از:
بر اساس مطالعات ورزش و تمرینات بدنی منظم تاثیر زیادی برای بهبود پارکینسون دارد. با وجود اینکه افراد مبتلا کمتر قادر به انجام فعالیت های ورزشی هستند، اما شرکت در خیلی از فعالیت ها، اتخاذ ورزشی متناسب با وضعیتشان بسیار در روند بهبود موثر است. برخی تمرینات برای کمک به بهبود شامل این موارد است:
برای دریافت مشاوره در زمینه بیماری پارکینسون می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی خانواده هنر زندگی با بهره مندی از کادر مجرب خدمات خود در زمینه مشاوره تلفنی خانواده با موضوعاتی شامل مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره پیش از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستی دختر و پسر، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستیهای پیش از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوران نامزدی، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره اعتیاد، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره همسریابی مشاوره خانواده تلفنی با موضوع مشاوره ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره زندگی مشترک، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره جنسی