مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

ایدز | راه های انتقال، تشخیص و درمان ایدز

ایدز بیماری که همه افراد از آن می ترسند و می دانند ابتلا به آن هیچ درمان قطعی ندارد. اگر چه در بین افکار عمومی، تعدادی باور اشتباه نیز در مورد این بیماری وجود دارد؛ شناسایی دقیق این بیماری علاوه بر مبتلایان برای همه افراد جامعه ضروری است تا در صورت مواجهه با بیماری ایدز در خود یا اطرافیان شیوه برخورد صحیح را بدانند. در این مقاله راه های انتقال، آثار منفی، نشانه ها و درمان ایدز صحبت کرده ایم.


برای دریافت مشاوره در زمینه بیماری ایدز و مسائل ناشی از آن می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228  و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.

تفاوت ویروس HIV و بیماری ایدز

بیماری ایدز نوعی سندروم ناشی از ویروسی به نام HIV است. HIV به سیستم ایمنی بدن حمله می کند؛ بیشتر سلول های بدن را از بین می برد و در بدن تکثیر می شود. این ویروس به تدریج سیستم ایمنی بدن را از بین می برد. فرد مبتلا بهHIV سیستم ایمنی ضعیفی برای مبارزه با عفونت ها و بیماری های مختلف دارد؛ این ضعف به مرور زمان بیشتر نیز می شود.

فرایند سیر بروز بیماری ایدز از لحظه ورود ویروس به بدن حدود ده سال طول می کشد. در واقع فرد آلوده به این ویروس از ابتدا مبتلا به ایدز نیست و با بیماری ایدز فاصله دارد. ممکن است علی رغم وجود ویروس HIV، سیر بیماری پیشرفت نکند و به ایدز تبدیل نشود. ویروس HIV در صورت عدم درمان می تواند پیشرفت کند و در نهایت در اکثر موارد بهایدز تبدیل خواهد شد.

ویروس HIV چگونه منتقل می شود؟

تصورات زیادی از نحوه انتقال ویروس وجود دارند که بسیاری از آن ها اشتباه است. در ادامه مقاله به این تصورات اشتباه نیز خواهیم پرداخت. به طور کلی سه روش عمده برای انتقال HIV وجود دارد:

  • انتقال از راه رابطه جنسی: رایج ترین روش انتقال ویروس HIV رابطه جنسی است. در صورت تماس با ترشحات جنسی آلوده (مایع تناسلی، یا غشاهای مخاطی دهان) ممکن است ویروس HIV منتقل شود. رابطه جنسی بدون ابزارهای محافظتی، از جمله واژینال، مقعدی و دهانی و یا اشتراک گذاری وسایل جنسی با فرد مبتلا می تواند باعث انتقال این ویروس شود.
  • انتفال از راه خون: ویروس HIV در خون افراد مبتلا وجود دارد. اگر خون افراد دیگر با خون فرد مبتلا تماس یابد، ویروس انتقال می یابد. به طور مثال ویروس از طریق به اشتراک گذاری سوزن و سرنگ آلوده در بین مبتلایان به اعتیاد، انتقال خون آلوده و پیوند عضو می تواند انتقال یابد. تزریقات دارویی و پزشکی نیز ممکن است به طور تصادفی برای کارکنان این مراکز خطرناک باشند.
  • انتقال از مادر: مادر می تواند در طول بارداری، زایمان و همچنین از طریق شیر دادن ویروس HIV را به کودک خود انتقال دهد.

 

تصورات اشتباه در مورد انتقال ویروس HIV

تصورات غلط بسیاری در مورد انتقال ویروس ایدز وجود دارد. در صورتی که سه روشی که بالاتر ذکر شد در ارتباطات شما با فرد مبتلا نباشد؛ این ویروس به شما منتقل نخواهد شد. این ویروس از روش های زیر منتقل نخواهد شد اما تصورات اشتباهی در این زمینه وجود دارد:

  • دست دادن
  • بغل کردن
  • عطسه کردن
  • لمس پوست فرد آلوده
  • استفاده از توالت مشترک
  • به اشتراک گذاشتن کارد و چنگال
  • تنفس دهان به دهان

 

سیر ویروس HIV تا ایدز

از لحظه ورود ویروس HIV به بدن تا ابتلا به بیماری ایدز سیری در فرد مبتلا طی می شود که چالش های جسمی و روانی زیادی را برای او در پی خواهد داشت. دوره های مختلف این سیر را در ادامه مرور می کنیم:

دوره پنجره

تا چند هفته پس از ورود ویروس به بدن امکان تشخیص وجود ندارد. فرد در این دوره ظاهر سالمی دارد و نتیجه آزمایش برای او منفی خواهد بود. چند روز نخست دوره پنجره فرد مبتلا امکان آلوده کردن دیگران را نیز ندارد. با این حال در صورت وجود تردید نسبت به ابتلا لازم است اقدامات پیشگیری به صورت کامل انجام شود.

مرحله عفونت حاد

حدود دو تا شش هفته بعد از ابتلا به ویروس مرحله عفونت حاد نام دارد. علائم بیماری در این مرحله یک یا دو هفته طول می کشند و با آنفولانزا اشتباه گرفته می شوند. علائمی که در این مرحله ظاهر می شوند عبارت اند از:

  • جوش های قرمز غالبا روی تنه و بدون خارش
  • تب و لرز
  • سر درد
  • درد مفصلی و عضلانی
  • گلو درد
  • اسهال
  • تهوع و استفراغ
  • عرق کردن (به ویژه در شب)
  • غدد بزاقی و لنفاوی ملتهب شده
  • خستگی شدید
  • ضعف

مرحله نهفتگی

در این مرحله ویروس HIV در بدن وجود دارد اما نشانه هایی در شرایط جسمانی فرد ظاهر نمی شود. در این دوره ویروس به آسیب رساندن به بدن فرد و تکثیر خود ادامه می دهد. در دوره نهفتگی بدون اینکه حتی خود فرد از ابتلا به ویروس آگاه باشد ممکن است آن را به دیگران منتقل کند. این مرحله ممکن است تا 10 سال طول بکشد. در مرحله نهفتگی ویروس ایدزبه سیستم ایمنی بدن حمله می کند. با کاهش تعداد سلول های ایمنی (نوع خاصی از گلبول سفید) خطر ابتلا به عفونت های دیگر نیز افزایش چشم گیری پیدا می کند.

مرحله بروز بیماری ایدز

زمانی که تعداد نوع خاصی از گلبول های سفید به زیر 200 در مقدار مشخص نمونه خون می رسد، بیماری ایدز تشخیص داده می شود. ممکن است کاهش تعداد گلبول سفید به دلایل دیگری نیز رخ دهد؛ که مشورت با متخصص در این زمینه ضروری است. در این مرحله علائم زیر مشاهده می شود:

  • سردرگمی و کمبود تمرکز
  • خستگی شدید
  • تورم در گردن و ران
  • تب طولانی مدت
  • عرق کردن در طول شب
  • کاهش وزن
  • لکه های قرمز روی پوست
  • مشکلات تنفسی
  • اسهال طولانی مدت
  • خون ریزی بدون دلیل مشخص
  • عفونت اندام جنسی و دهان

 

راه تشخیص ابتلا به HIV

تشخیص ابتلا به HIV از طریق نوع خاصی از آزمایش خون انجام می شود؛ در صورت وجود ویروس HIV نتیجه آزمایش مثبت است. پس از ابتلا به ویروس HIV، مدتی طول می کشد تا امکان شناسایی ویروس در آزمایش وجود داشته باشد. به همین دلیل، گاهی ممکن است نیاز به آزمایش مجدد وجود داشته باشد.

پیشگیری از ابتلا به ایدز

لازم است والدین توجه داشته باشند که آموزش های آن ها به کودکان خود در پیشگیری از بسیاری از شرایط و بیماری ها از جمله ایدز مؤثر است. توانایی نه گفتن، مراقبت از آلودگی خونی، آموزش مسائل جنسی به کودکان از جمله مواردی است که والدین باید به فرزندان خود متناسب با سن آن ها آموزش دهند.

استفاده از ابزار پیشگیری در رابطه جنسی از مهم ترین راه های پیشگیری از ایدز است. این پیشنهاد به معنای تأیید یا رد روابط جنسی خارج از چارچوب های تعیین شده نیست؛  مسئولیت تصمیم گیری در این زمینه با خود افراد است. به هر حال ضروری است که در صورت وجود چنین رابطه ای از انتقال بیماری های مختلف نظیر ایدز پیشگیری شود.

در صورت مصرف داروهای تزریقی یا مواد مخدر به روش تزریقی نیز لازم است حتما از سرنگ جدید و باز نشده استفاده شود. تیغ آرایشگری، سوزن تست قند خون و موارد مشابه نیز از دیگر مواردی است که باید به صورت شخصی یا ضد عفونی شده استفاده شوند.

در صورتی که شخص احتمال می دهد از طریقی ممکن است به ویروس HIV آلوده شده باشد؛ لازم است حتما از متخصص در این زمینه مشورت بگیرد. تا 24 ساعت بعد از ورود ویروس به بدن با مصرف داروهای خاصی می توان از ابتلا پیشگیری کرد. برای افرادی که در زمینه ایدز مراجعه می کنند اطلاعات شخصی و آدرس ثبت نمی شود و اطلاعات آن ها محرمانه باقی می ماند.

یکی از راه های انتقال ویروس HIV از طریق مادر به فرزند در دوران بارداری و شیردهی است. مادران مبتلا بهتر است فرزندان خود را از طریق شیشه با شیر خشک و مکمل غذایی تغذیه کنند. همچنین مادران مبتلا لازم است در طول دوران بارداری تحت نظر و مشاوره یک متخصص قرار گیرند.

درمان بیماری ایدز

افراد مبتلا به ایدز در صورتی که درمان دریافت نکنند می توانند تا سه سال بعد از ابتلا زنده بمانند. این افراد با قرار گرفتن تحت نظر متخصص و داشتن سبک زندگی سالم می توانند زندگی طولانی مدت و سالمی داشته باشند. مصرف دارو در دوره نهفتگی می تواند جلوی گسترش ویروس را گرفته و سیستم ایمنی را بازسازی کند.

تشخیص به هنگام در درمان ایدز بسیار موثر است. با تشخیص به موقع می توان قبل از تکثیر ویروس HIV در بدن و رسیدن به مرحله ایدز، جلوی آن را گرفت و از سرعت تکثیر آن کاست. اگر چه در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای HIV و ایدز وجود ندارد؛ درمان ها می توانند پیشرفت بیماری را متوقف کنند و فرد مبتلا به اچ آی وی را قادر به داشتن زندگی طولانی سالم تر کنند.

با توجه به پیدایش درمان های مناسب، فرد مبتلا به HIV می تواند با سایر افراد خانواده خود زندگی کند و به طور موثری هیچ گونه خطر انتقال ویروس را برای این افراد نداشته باشد. در درمان این بیماری از داروهای ضد ویروسی استفاده می شود. همچنین مجموعه ای از راهکارهای پیشگیری برای انتقال این بیماری به مبتلایان آموخته می شود.

ننگ ابتلا به ایدز

با توجه به عدم پذیرش نسبت به روش های اصلی ابتلا به ایدز، این بیماری نوعی ننگ را برای مبتلایان باعث می شود. مبتلایان به ایدز متأسفانه در جامعه طرد و از بعضی حقوق اولیه محروم می شوند. به همین دلیل ابتلا به این بیماری به عنوان راز باقی می ماند و همین امر باعث افزایش شیوع آن در جامعه می شود. کلینیک ها و مراکز مشاوره در این زمینه با رعایت اصل رازداری اطلاعاتی از افراد ثبت نمی کنند و هیچ اطلاعاتی را از فرد به هیچ شخص یا نهادی ارائه نمی کنند.

در برخی جوامع مذهبی این مسأله تشدید می شود. برخی کلیساها در سراسر جهان استفاده از کاندوم را برای پیروان ممنوع کرده اند و راه درمان ایدز را عبادت اعلام کرده اند. در ایران نیز هر چند علمای مذهبی چنین عقایدی را ترویج نمی کنند اما باورهای اجتماعی مذهبی داغ ننگ را برای مبتلایان تشدید می کند. با دریافت مشاوره روانشناسی فرد مبتلا می توانید سطح زندگی خود را ارتقا داده و این مسأله را برای خود تسهیل کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه بیماری ایدز و مسائل ناشی از آن می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228  و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.

خدمات مرکز مشاوره تلفنی خانواده هنر زندگی

 

  مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی خانواده هنر زندگی با بهره مندی از کادر مجرب خدمات خود در زمینه مشاوره تلفنی خانواده با موضوعاتی شامل مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره پیش از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستی دختر و پسر،  مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستی‌های پیش از ازدواج،  مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوران نامزدی، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره اعتیاد، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره همسریابی مشاوره خانواده تلفنی با موضوع مشاوره ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره زندگی مشترک،  مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره جنسی



منبع :    ایدز | راه های انتقال، تشخیص و درمان ایدز

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.