تا به حال کسی به شما گفته که آدم بدبینی هستید؟ اگر شما از آن دسته افرادی هستید که به هیچ چیز و هیچکس اعتماد ندارید و فکر می کنید تمام این دنیا برای گول زدن شما دست به یکی کرده اند؛ احتمالا به نوعی بدبینی دچارید. بدبینی یک ویژگی اخلاقی است که می تواند زمینه ساز مشکلات روانی و ارتباطی بسیار زیادی شود. هیچ کس از ابتدای امر بدبین به دنیا نمی آید، بلکه تجاربی که هر کس در زندگی اش دارد نگاه فرد را به زندگی شکل می دهد. در واقع راه کاهش اثرات منفیبدبینی تغییر نگرش وی به زندگی است. در این مقاله به هر آنچه که درباره بدبینی نیاز است بدانید، پرداخته ایم.
برای دریافت مشاوره در زمینه بدبینی و درمان آن می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
بدبینی یعنی تمایل به داشتن افکار منفی و منفی فکر کردن. فرد بدبین در بیشتر موارد روی جنبه های منفی هر موضوعی تمرکز می کند و همیشه منتظر بدترین ها است. بدبین بیشتر جنبه های تاریک یک اتفاق را می بیند. آن ها خودشان را به عنوان کسانی می بینند که در هیچ چیز نقشی ندارند و نمی توانند هیچ تاثیری روی دنیا بگذارند. اغلب می گویند "همین است که هست". آن ها همیشه شانس موفقیت را به عوامل خارجی غیر قابل کنترل نسبت می دهند.
خوش بینی و بد بینی لزوما متضاد هم نیستند. شما یک طیف یا یک محور را تصور کنید که دو سر آن بدبینی و خوش بینی قرار دارد. در هر لحظه از زندگی و هر مکان خاصی می توانید در این طیف حرکت کنید و به سمت بدبینی یا خوش بینی بروید. به طور کلی این انتخاب شماست که به کدام سمت این طیف حرکت کنید.
فرد بدبین، هر بار که تلفنش زنگ می زند فکر می کند طلبکار یا مزاحم است. در مهمانی ها همیشه فکر می کند که قرار است به او بد بگذرد یا وقتی لباس نو می خرد همیشه منتظر است که پاره یا کثیف شود.
افراد خوش بین و مثبت اندیش زندگی را به همان شکلی که هست می پذیرند، در مقابل مشکلات و بحران ها انعطاف دارند و برای حل آن صبوری و برنامه ریزی دارند. زندگی عمیق تر، با معناتر و شادتری دارند، از نظر جسمی و روانی سالم تر هستند و امید به زندگی آن ها بیشتر است. افراد خوشبین حتی در برابر سرماخوردگی مقاوم تر هستند و کمتر سرما می خورند.
تحقیقات نشان می دهد که بدبینی می تواند از ساختارهای ژنتیک ناشی شود و افراد آن را به ارث برده باشند. یعنی شما به طور ذاتی به دنیا نگاه بد دارید و این از اوایل کودکی خود را نشان می دهد. با این حال عوامل محیطی و تربیتی نیز نقش مهمی در این جریان دارند. همراهی مدام با افرادی که مدام از ناامیدی و بی فایده بودن زندگی صحبت می کنند در بدبینیشما نقش دارد. والدینی که خواسته یا ناخواسته انگیزه ها و زیبایی رویاها را در شما سرکوب کرده اند نیز می توانند عللی بربدبینی شما باشد. همچنین تجربه شکست های متعدد در زندگی شما را افسرده و ناامید کرده و باعث می شود در ادامه زندگی بدبین تر و محافظه کارتر باشید. افراد دارای افسردگی ملانکولیک نسبت به دیگران بدبینی بیشتری دارند.
شاید برای شما عجیب باشد اما بدبینی در حد طبیعی آن، می تواند مفید باشد. بدبینی فقط تفکر منفی نیست بلکه کسانی که فقط نیمه خالی لیوان را می بینند، همیشه روی نتیجه تمرکز دارند. افراد خوش بین انتظار دارند همیشه نتایج مثبت اتفاق بیفتد و در صورت شکست ضربه بیشتری می خورند، در صورتی که افراد بدبین همیشه منتظر بدترین نتیجه هستند و این آمادگی مقابله آن ها با اتفاقات بد را بیشتر می کند.
نوعی از بدبینی به نام بدبینی دفاعی وجود دارد که نه تنها فرد را به هدف هایش می رساند، بلکه به آن ها پاداش های غیر منتظره ای می دهد. این افراد انتظار کمتری از نتیجه دارند و در صورت دیدن نتیجه مثبت، حال خوبی نصیبشان می شود.
همچنین، افراد بدبین از اخبار بد آسیب کمتری می خورند و حتی می تواند به افزایش اعتماد به نفس آنها کمک کند. بدبینیشاید در جاهایی به شما کمک کند، اما به طور کلی، سلامت روان شما را کاهش داده و در روابط اجتماعی شما اختلال ایجاد می کند.
یکی از اصلی ترین دلایلی که فرد بدبین به مسیر اشتباهش ادامه می دهد، همراهی دیگران و عدم درخواست کمک توسط این افراد است. افراد بدبین خود را واقع بین می دانند و به دلیل انتقادگری های بیش از حد، ممکن است دیگران هم به او نزدیک شوند. بدبینی یک بیماری است که در صورت تشدید، به شک و سوءظن و توهم های آسیب زا منجر می شود. بسیاری از جدایی ها، مشکلات شغلی، حتی نزاع ها و درگیری ها به دلیل بها دادن زیاد به بدبینی است.
بدبینی شاید در نگاه اول به شما آسیبی نرساند، اما در بلند مدت و در صورت تشدید شدن، باعث بسیاری از بیماری های روانی مثل افسردگی می شود. نگاه همیشه منفی به دنیا، انگیزه و امید به زندگی شما را کاهش داده و به مرور زمان حتی می تواند منجر به خودکشی شود.
بدبینی باعث تمایل به پیش بینی نتایج منفی می شود و این می تواند باعث احتیاط بیشتر شود، اما محافظه کاری بیش از حد شما را دچار وسواس و اضطراب نیز می کند. محافظه کاری و ترس، باعث جدایی شما از دیگران و انزوا می شود. به مرور زمان احساس غم و اندوه و شک، تمام شما را در بر می گیرد و فرار از بدبینی بسیار دشوار می شود.
روانشناسی مثبت گرا می تواند سلامت جسمی و روحی شما را بهبود دهد. تغییر نگاه به زندگی در وهله اول نیاز به اراده و عزم شما دارد و در درجه دوم لازم است که یک روانشناس ابعاد زندگی شما را بسنجد و به شما راهنمایی های لازم را ارائه دهد. تنها رفتن در این مسیر نمی تواند نتیجه خوبی داشته باشد. در ادامه چند راه برای کاهش میزان بدبینی را به شما ارائه می دهیم.
یکی از اصلی ترین دلایل تداوم بدبینی، ارتباط با کسانی است که همیشه آیه یأس می خوانند. سعی کنید از آن ها فاصله بگیرید و با کسانی که به دنیا نگاه بهتری دارند رفت و آمد داشته باشید.
یک نگاه دیگر به زندگی خود داشته باشید. به اطراف خود نگاه کنید هر آنچه که دارید را روی برگه ای بنویسید. کوچک ترین چیزها را نیز یادداشت کنید، اگر فکر می کنید ارزش نوشتن ندارند بهتر است همان لحظه آن را از خود دور کنید. این گونه متوجه هر آنچه که دارید می شوید.
به این فکر کنید که آخرین روز زندگی شماست. چه کارهای نکرده ای دارید؟ چه کسانی هستند که دوستشان دارید و به آن ها نگفته اید؟ چه لذت ها و خوشگذرانی هایی داشتید که فراموش کردید. به سمت آن ها بروید و آن ها را انجام دهید.
از کوچکترین مسائل، بحران و مصیبت درست نکنید. ممکن است بر سر یک مسئله کوچک با یکی از نزدیکانتان به مشکل بربخوردید. اینقدر به این موضوع منفی نگاه کردید و آن را بزرگ کردید که به یک بحران غیر قابل حل تبدیل شده است. درباره مشکلاتتان صحبت کنید و به دنبال راه حل باشید.
اگر در کاری شکست خوردید ناامید نشوید. ادامه بدهید و برای رسیدن به آن تلاش کنید. پایداری و پشتکار بسیار در بهبود نگاه شما به جهان موثر است.
برای دریافت مشاوره در زمینه بدبینی و درمان آن می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی خانواده هنر زندگی با بهره مندی از کادر مجرب خدمات خود در زمینه مشاوره تلفنی خانواده با موضوعاتی شامل مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره پیش از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستی دختر و پسر، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستیهای پیش از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوران نامزدی، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره اعتیاد، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره همسریابی مشاوره خانواده تلفنی با موضوع مشاوره ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره زندگی مشترک، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره جنسی
منبع : بدبینی