بیش فعالی در بزرگسالی یکی از اختلالات رشدی است که از دوران کودکی با فرد همراه میباشد. بیش فعالی در بزرگسالی با نشانههایی مثل فراموش کاری و پر جنب و جوشی بیش از حد مشخص میشود. بیش فعالی و کمبود توجه برای بزرگسالان مشکلاتی در تمام ارتباطات و وظایف زندگی آنها ایجاد میکند. ارتباط بیش فعالی با اعتیاد نیز به ضرورت درمان بیش فعالی میافزاید. خوشبختانه با انجام تمریناتی میتوان به بهبودی کنترل بیش فعالی در بزرگسالی امیدوار بود. در این مقاله ابتدا توضیحی درباره اختلال ADHD بزرگسالی و علائم آن داده شده و سپس تمرینهای منظم و مدونی که میتواند به بهبود مشکلات ناشی از بیماری کمک کند، میپردازیم. اگر احساس میکنید فرد با اراده ای نیستید و یا بارها در این مسیر شکست خورده اید، از یک درمانگر متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه اختلال بیش فعالی در بزرگسالان و نحوه درمان بیش فعالی میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: چطور بیش فعالی را در بزرگسالی را کنترل کنیم؟
این اختلال به طور خاص مربوط به کودکان است اما حدود 4-5درصد بزرگسالان نیز مبتلا هستند. نکته مهم آن که تمام بزرگسالانی که مبتلا به بیش فعالی و کمبود توجه هستند، قطعا در کودکی نیز این اختلال را داشتند. برخی از آنها در کودکی تشخیص گرفتهاند و برخی نیز بدون تشخیص مانده و در بزرگسالی خود را نشان میدهد. حدود 60 درصد کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی، در بزرگسالی نیز مبتلا هستند. این اختلال تقریبا به طور مساوی بین زنان و مردان بزرگسال وجود دارد. برای تشخیص نشانههای اختلال بیش فعالی و کمبود توجه در کودکی کلیک کنید.
در بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی – کمبود توجه، نشانههایی در برخی از زمینهها وجود دارد، که خود را به صورت مشکلاتی مثل موارد زیر نشان میدهند:
1- دنبال کردن یک دستور العمل خاص
2- به خاطر سپردن
3- تمرکز
4- سازماندهی وظایف
این مسائل میتواند بر تمام ابعاد زندگی فرد تاثیر گذاشته و مشکل ایجاد کند. افراد بزرگسال مبتلا به بیش فعالی میتوانند با جامعه و مردم انطباق پیدا کنند و با تاکید بر نقاط مثبتشان و به مدد انرژی بدنی بالا، به موفقیتهای بزرگی برسند. نمونه آن مایکل فلپس، شناگر آمریکایی و رکورد دار کسب مدال المپیک که اکثر آنها نیز طلا هستند.
مشکلاتی که بیش فعالی برای افراد و خانوادههای آنها ایجاد میکند میتواند بسیار آزاردهنده باشد. بیش فعالی برای خانوادههای بیمار مبتلا خسته کننده و فرسایشی شده و افراد مبتلا نیز فکر میکنند که کسی آنها را درک نمیکند و مدام سرزنش میشوند.
اما با استفاده از تکنیکها و رفتارهایی، بزرگسالان مبتلا به بیش فعالی میتوانند کارآیی بیشتری داشته و روابط خود را اصلاح کنند. البته که راه بسیار سخت است و حضور یک درمانگر حرفه ای میتواند به شما در تعادل رفتاری کمک کند.
برخی باورهای اشتباه مثل اینکه دارو درمانی یا رواندرمانی به تنهایی میتواند به شما کمک کند یا اینکه تا آخر عمر درگیر اختلال بیش فعالی هستید، میتواند در روند بهبود شما اختلال ایجاد کند.
برای کنترل بیش فعالی در بزرگسالی با استفاده از تمرینات و تکنیکهایی که در ادامه بر کاهش عوارض بیش فعالی شرح داده ایم میتوانید وابستگی خود را به داروهای مختص بیش فعالی کم کنید. به دلیل عوارض جانبی داروها درمانگر برای کنترل نشانههای بیش فعالی روشهای زیر را توصیه میکنند.
ویژگی اصلی بیش فعلی و کمبود توجه، نداشتن تمرکز و بهم ریختگی در فعالیت هاست. برای اینکار باید یاد بگیرید که وظایف را به بخشهای کوچک تقسیم کرده و یک رویکرد منظم و سیستماتیک برای انجام کارها انتخاب کنید. با استفاده از برنامههای روزانه و ماهانه همه چیز میتواند منظمتر و قابل کنترلتر شود.
_ وسایل، عادات و وظایف خود را دسته بندی کنید.
_ برای هر وسیله، جای مخصوص مشخص کنید.
_ مرتب از برنامه روزانه و تقویم استفاده کنید.
_ برای یادآوری رویدادها، روی موبایل یا تقویم، علامت و هشدار بگذارید.
_ هیچ کاری را به عقب نیاندازید و بلافاصله وظایف خود را انجام دهید.
مشکل مدیریت زمان یکی از ابتداییترین نشانههای بیش فعالی است. سعی کنید به تعویق انداختن کارها را کم کنید و وقتی مشغله ای دارید کارهای بیهوده انجام ندهید. بسیاری از بزرگسالان مبتلا به بیش فعالی زمان زیادی را صرف یک کار میکنند، به نحوی که به هیچ کار دیگر نمیرسد. این مسائل ممکن است شما را آزار دهد و دیگران را خسته کند. راه حلهای مدیریت زمان و برنامه ریزی:
مدیریت زمان:
_ همیشه یک ساعت مچی داشته باشید و از آن استفاده کنید.
_ از تایمر استفاده کنید و برای هر کار زمان مشخصی بگذارید.
_ برای فکر کردن به چیزی که نیاز دارید و کارهایی که باید انجام دهید زمان بیشتری بگذارید.
_ قرارها را 15 دقیقه زودتر از چیزی که هستند بگذارید.
اولویت بندی داشته باشید:
از آنجا که مبتلایان به بیش فعالی به راحتی حواسشان از موضوعی پرت میشود، برای تکمیل وظایف و کارهای خود باید تلاش کنند. مهمترین وظیفه خود را مشخص کرده و روی آن بمانید. فقط یک بار تصمیم بگیرید و تا تمام نشدن کار از آن دست نکشید. پروژههای بزرگ را به بخشهای کوچک تقسیم کنید و در مرحله آخر مهارت نه گفتن را بیاموزید.
یک چالش بزرگ برای مبتلایان به بیش فعالی و کمبود توجه، مدیریت پول است. این افراد معمولا به زمان زیاد، کاغذ زیاد و توجه به جزئیات نیاز دارند برای همین خیلی از موسسات تمایل به کارکردن با آنها را ندارند. برای کنترل منابع مالی اقدامات زیر را میتوانید انجام دهید:
_ کنترل کردن دخل و خرج به وسیله نوشتن تمام هزینهها در یک ماه و حذف هزینههای غیرضروری
_ از دور زدن قوانین خود بپرهیزید و بیش از دارایی خرج نکنید (لقمه اندازه دهن خود بردارید).
_ یک سیستم مدیریت پول ایجاد کنید. نرم افزارهای موبایل یا یک سررسید تهیه کنید.
_ برای پیشرفتها به خود پاداش دهید و برای اشتباهات، خود را تنبیه کنید.
برای مبتلایان به بیش فعالی ماندن در یک مکان ثابت برای ساعتها و یک شغل ثابت برای مدت طولانی سخت است. بنابراین باید خود را وارد یک چالش کنند.
_ دفتر و میز کار خود را مرتب و سازماندهی کنید.
_ برنامه روزانه را جلوی چشمان قرار دهید.
_ از کد گذاری و رنگهای مختلف برای یادآوری استفاده کنید.
_ وظایف مهمتر را در اولویت قرار دهید.
_ مسائل و افرادی که حواس شما را پرت میکنند کنار بگذارید.
_ ایدههایی که به ذهنتان میرسد را در جایی یاد داشت و برای بعد بگذارید.
_ برای جلوگیری از خستگی، طبق برنامه تحرک و ورزش داشته باشید.
تکانشگری و بی نظمی بیش فعالها، ممکن است در خواب، تغذیه و زندگی روزمره اختلال ایجاد کرده و آنها را آزار دهد. بنابراین برای مدیریت این فشارها باید برخی از نکات را رعایت کرد:
_ داشتن تغذیه سالم و کافی
_ خواب کافی و منظم
_ ورزش منظم به عنوان مهمترین راهبرد کاهش استرس
_ ترک عادات ناسالم
_ از مصرف کافئین در اواخر روز خودداری کنید.
_ تمرینهای ذهن آگاهی و تمرکز را به کمک یک روانشناس تهیه و انجام دهید.
برای دریافت مشاوره در زمینه اختلال بیش فعالی در بزرگسالان و نحوه درمان بیش فعالی میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.