زمانی که به رتبه بالای ایران در تعداد عملهای جراحی زیبایی نگاه میاندازیم با این سوال مواجه میشویم که آیا واقعا تمام این افراد نیاز به عمل زیبایی داشته اند؟ باید گفت در اغلب موارد با وجود مخالفت جراحان مختلف برای عمل، اصرار مراجع بر وجود نقص به سودجویان فرصت مناسبی میدهد تا بتوانند به خواستههای خود برسند. در بیشتر موارد کسانی که عمل زیبایی انجام دادهاند، باز هم از اندام خود خشنود نبوده و دست به عملهای زیبایی دیگری میزنند. این افراد در هر عمل خطرات را به جان خریده و برای رسیدن به زیبایی تلاش میکنند؛ اما واقعا زیبایی را چه کسی تعیین کرده است؟ چرا همیشه چیزی در بدن آنها، آزار دهنده است؟ برای پاسخ به این سوالات بهتر است به جنبههای روانشناختی موضوع بپردازیم.
برای دریافت مشاوره عمل زیبایی میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: عمل زیبایی | چرا باید عمل جراحی زیبایی بکنم؟
همانطور که گفته شد عوامل روانشناختی متعددی وجود دارند که ممکن است زمینهساز اقدام به عملهای جراحی زیبایی و تکرار آنها به مراتب شوند. صرف اقدام به جراحی زیبایی نشاندهنده وجود مشکلات روانشناختی نیست و میتواند تحت تاثیر عرف اجتماعی یا رفتار اطرافیان صورت بگیرد. اما در شرایطی که فرد به مراتب به تکرار عملهای جراحی زیبایی میپردازد امکان وجود مشکلی روانشناختی وجود دارد.
اساسیترین دلیلی که باعث میشود فرد دست به تغییر خود بزند، درون مایه افکار و احساساتش درباره دوست داشتن خود است. عزت نفس نشان میدهد شما تا چه اندازه خودتان را دوست دارید و چقدر این دوست داشتن را به شکل بدن و یا دیگر جنبههای خود وابسته میدانید. وقتی شما عزت نفس پایینی دارید خود را دوست ندارید مگر آن که حتما زیبا، پولدار، موفق و شاد باشید. هرچه این بایدها بیشتر باشد عزت نفس شما کاهش پیدا میکند. عزت نفس در زمانی بالا و کامل است که شما بتوانید خود را در هر شرایطی و با وجود هر نقصی بپذیرید.
خودانگاره تصویری ذهنی است که از بدن و رفتار خود در ذهن دارید که معمولا از کودکی به وسیله بازخوردهای دیگران شکل میگیرد. بعضی از افراد خودانگاره مخدوش و دور از واقعیتی از خود دارند. مثلا تصور میکنند که به شدت زشت و بدشکل هستند در حالی که دیگران اصلا با این نظر آنها موافق نیستند. خودانگارهها به این دلیل که قدیمی هستند معمولا به راحتی تغییر نمیکنند و حتی با وجود جراحی و تغییر در جسم هم چندان عوض نمیشوند. در حقیقت تصویری که فرد از خود در ذهن دارد بدشکل است و نه بدن واقعی او.
اختلال بدشکلی بدن در شرایطی به وجود میآید که خودانگاره فرد با شدت خیلی زیادی مخدوش باشد و به نحوی به مهمترین جنبه شخصیت و روان او تبدیل شود. افراد مبتلا به این اختلال روانی مدام خود را در آینه بررسی میکنند و سعی در پوشاندن مشکل فرضی بدن خود دارند. از اطرافیان نزدیکشان به مراتب درباره ظاهر خود سوال میپرسند و تایید میخواهند. در موقعیتهای اجتماعی اضطراب دارند و سعی میکنند زیاد ظاهر نشوند و خودشان را مخفی میکنند و به مرور زمان منزوی شده و در معرض ابتلا به دیگر اختلالات روانی قرار میگیرند.
کمالگرایی خصوصیتی روانشناختی است که میتواند خود را در زمینههای مختلف نشان دهد. کمالگرایی چند جنبه مثبت و چند جنبه منفی دارد. افراد کمالگرا علاقه دارند کار خود را کامل و بدون نقص انجام دهند و یا دارای خصوصیات بدون ایرادی باشند. این افراد معمولا استانداردهای غیرقابل دسترسی را انتخاب میکنند که منجر به اضطراب آنها و کاهش عملکردشان میشود. همین معیارهای غیرقابل دسترس به جای آن که باعث تلاش بیشتر فرد شوند منجر به رکود فعالیت و اهمالکاری او میشوند. برای غلبه بر کمال گرایی کلیک کنید.
اگر فرد متقاضی جراحی زیبایی ویژگیهای روانشناختی ذکر شده در بالا را دارا باشد معمولا نمیتوان انتظار داشت که عمل جراحی زیبایی به کیفیت زندگی او کمک کند. حتی بعضی از تحقیقات نشان میدهند که کیفیت زندگی افراد پس از عمل جراحی پلاستیک کاهش پیدا کرده و بدتر میشود. احتمالا به این دلیل که افراد پس از تحمل جراحی متوجه میشوند که همچنان از وضعیت ظاهر خود راضی نیستند. در این شرایط یا ناامید میشوند و به افسردگی مبتلا میشوند و یا به تکرار جراحیهای متعدد زیبایی روی میآورند بدون توجه به آن که در حقیقت باید اقدام به تغییر افکار خود نمایند.
در شرایطی نیز اقدام به جراحی زیبایی میتواند برای فرد مفید بوده و منجر به افزایش اعتماد به نفس و خودانگاره او شود.
در شرایطی که بدن فرد به واسطه آسیب جسمی مانند آتشسوزی یا تصادف دچار بدشکلی شده و فرد احساس مثبت به خود را از دست داده، اقدام به عمل زیبایی میتواند آثار روانی مثبتی را به همراه داشته باشد. در این شرایط معمولا خودانگاره منفی از کودکی شکل نگرفته و به راحتی قابل تغییر است.
در شرایطی که بدشکلی نسبی یا واضحی وجود دارد و خود فرد و اطرافیان او به راحتی آن را مشاهده میکنند و این مسئله نه تنها در اعتماد به نفس و خودانگاره فرد اثرگذاشته؛ بلکه محدودیت اجتماعی برای او به وجود آورده، اقدام به جراحی زیبایی میتواند اقدامی مناسب باشد. اما شرط لازم در این موقعیت آن است که فرد از سلامت نسبی روان برخوردار بوده و به واسطه کمالگرایی یا خودانگاره سخت بعد از عمل جراحی دوباره به مشکلات روانشناختی مانند ناامیدی و افسردگی مبتلا نشود.
یکی از موثرترین اقدامات پیش از اقدام به جراحی زیبایی آن است که به متخصص سلامت روان مانند روانشناس مراجعه کنید تا اگر عواملی روانشناختی باعث شده تا ذهن شما بیش از اندازه با مسائل مرتبط با زیبایی و ظاهر خودتان درگیر شود، این عوامل کشف و مورد درمان قرار بگیرد. به خاطر داشته باشید که معمولا هیچ عمل زیبایی اورژانسی وجود ندارد و با به تعویق انداختن موقت جراحی خود، برای بررسی درست بودن عمل اطمینان حاصل نمایید، چرا که پس از عمل راه بازگشتی نیست. مشاوران متخصص ما در مرکز هنر زندگی برای آن که بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید، خدمات روانشناختی ارائه میدهند.
برای دریافت مشاوره عمل زیبایی میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.