تمام افرادی که یکبار دنیای افسردگی را تجربه کردهاند، میدانند ترس ازعود افسردگی و بازگشت مجدد به این دنیای تاریک درونی تا چه اندازه میتواند دردناک باشد. فرد حاضر است هر کاری کند تا دوباره افسردگی را تجربه نکند. افسوس از زمانی که افسردگی بخواهد بازگردد، چنان فرد را در کام خود میبلعد که تمام آن انگیزه، برای پس زدن این دشمن خونی روح و روان را ناکام میکند. اما چه عواملی خطر عود افسردگی را به همراه دارد و برای پیشگیری از بروز آن چه باید کرد؟ توجه به علائم هشدار دهنده عود افسردگی میتواند رمز موفقیت در پیشگیری از عود افسردگی باشد که در ادامه این مقاله به بررسی آن میپردازیم.
برای دریافت مشاوره در زمینه اختلالات افسردگی میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : نشانه ها و راه های جلوگیری از عود افسردگی
افسردگی، یک اختلال روانی است که بسیاری از افراد ممکن است حداقل یک بار در زندگی آن را تجربه کنند. مشکل زمانی است که برخی افراد، در طول زندگی بارها به افسردگی مبتلا میشوند. عود مجدد افسردگی به این معناست که پس از بهبودی کامل، فرد دوباره افسردگی را تجربه میکند ولی اصطلاح بازگشت افسردگی به این معناست که قبل از اینکه فرد بهبودی کامل کسب کند، دوباره علائم افسردگی را تجربه کند؛ این حالت بیشتر در افرادی ست که برای درمان اقدام نمیکنند.
عموما اولین مرحله افسردگی به صورت زیستی رخ میدهد؛ به این معنا که تغییر در انتقال دهندههای عصبی مغز مانند دوپامین و نوراپی نفرین منجر به افسردگی میشود. اما عود افسردگی، به دلیل افت عملکرد اجتماعی در فرد بروز پیدا میکند. چرا که با هر بار تجربه افسردگی، پیامدهای منفی آن (مشکل در روابط شخصی، تنزل شغلی یا افت تحصیلی) فرد را بیشتر در معرض افسردگی مجدد قرار میدهد.
عوامل استرس زا خارج از سطح تاب آوری فرد یا حوادث تنش زا، برای افرادی که یک دوره افسردگی را تجربه کردهاند، میتواند یک عامل خطر برای عود افسردگی باشد. طلاق و تعارضهای خانوادگی، از دست دادن عزیزان، ابتلا به بیماریهای مزمن (مانند دیابت، بیماری قلبی، کلیوی و...)، افرادی که درمان دریافت نکردند یا دورههای درمانی را زودهنگام قطع کردند؛ عود افسردگی با شدت بیشتر و به صورت دورههای تکرار شونده رخ میدهد.
علائم هشدار دهنده که احتمال عود افسردگی را نشان میدهد شامل؛ احساس غم، پوچی یا ناامیدی، از دست دادن میل جنسی، خستگی مزمن، تغییر در اشتها و خواب، افزایش تحریک پذیری، عدم تمرکز و مشکل در حافظه یا افکار مربوط به خودکشی است.
در ادامه راهکارهایی را ارائه دادیم که در پیشگیری از عود افسردگیاهمیت دارد:
به خودتان عشق بورزید، برای خود احترام و ارزش قائل باشید و خودتان را با کلمات مثبت مورد خطاب قرار دهید، راههای کسب آرامش را کشف کنید، تواناییها و استعدادهایتان را شکوفا کنید و در جهت رسیدن به اهداف و دنبال کردن رویاهایتان حرکت کنید، به خودتان متعهد باشید و زمانی را فقط برای خود اختصاص دهید، به برنامه تفریحی، رژیم غذایی و سلامتی جسمی تان اهمیت دهید. خودتان را دوست بدارید و دوست داشتن خود را یاد بگیرید.
حفظ ارتباط با خانواده یا اطرافیان و بهره گیری از حمایتهای آنان، یک عامل تاثیرگذار در پیشگیری از عود افسردگی است. روابط خودتان را محدود نکنید، شرکت در همایشها، جشنوارههای مختلف، برنامههای دسته جمعی و امور خیریه باعث گسترش روابط و ایجاد حسی دلپذیر در اعماق وجودتان میشود.
افسردگی بیماری روحی است که قابل درمان است پس به احساسات و تغییرات رفتاری خود توجه کنید. زمانی که برای اولین بار متوجه علائم افسردگی شدید، لازم است هر چه سریعتر برای درمان افسردگی اقدام کنید. شرکت در جلسات روان درمانی همراه با دارو درمانی علاوه بر درمان افسردگی و تولدی مجدد برای کسب لذت، از عود افسردگی نیز پیشگیری میکنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه اختلالات افسردگی میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.