با وجود شیوع پایین (4درصد کل جمعیت) و بی خطر بودن اختلال شخصیت اسکیزوتایپال نمیتوانیم آنها را به حال خود رها کنیم، پس برای درمان شخصیت اسکیزوتایپال باید به دنبال راهی بود. اختلال شخصیت اسکیزوتایپال، موجب فشار و ناراحتی فرد در موقعیتهای اجتماعی میشود. اغلب این افراد، مهارتهای لازم برای شرکت در فعالیتهای مستمر اجتماعی را ندارند. درمان اختلالات شخصیت بسیار سخت است، چرا که لازمه درمان، تغییر تمام ابعاد شخصیت میباشد. شخصیتی که در طی سالهای طولانی شکل گرفته، پس طبیعتا مدت زمان زیادی برای بهبود آن نیاز است. رفتارهای ناآگاهانه و اشتباه نیز به این اختلال دامن میزند. در ادامه این مطلب اصلیترین درمانهای اختلال شخصیت اسکیزوتایپال را بیان کرده ایم.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان اختلال شخصیت اسکیزوتایپال میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره9092305265 تماس بگیرید.
منبع : درمان شخصیت اسکیزوتایپال
مانند دیگر اختلالات شخصیت، بهتر است که درمان شخصیت اسکیزوتایپال نیز توسط یک روانشناس بالینی شروع شده و اتفاق بیافتد. شخصیت اسکیزوتایپال، معمولا تحریف واقعیت بیشتری نسبت به اسکیزوئیدها دارند. درمانگر باید بسیار مراقب باشد که مستقیما به افکار شخصیت اسکیزوتایپال و ناراحتیهای او شک نکند تا در محیطی گرم، حمایتی و مراجع محور، روابط اولیه ایجاد شود.
روان درمانی به شخصیت اسکیزوتایپال کمک میکند تا در تعاملات اجتماعی مناسبتر عمل کرده و یک سیستم پشتیبانی اجتماعی داشته باشد. اضطرابهای افراطی شخصیت اسکیزوتایپال از اجتماع، مشکلاتی را برای او ایجاد میکند. شخصیت اسکیزوتایپال به دلیل تفکر جادویی و توهماتی که دارد، کاملا احساس جدایی از دیگران دارد؛ پس نمیتوانند با محیط تطبیق پیدا کند. بنابراین آموزش مهارتهای اجتماعی باید برای آنها در اولویت باشد.
برای شروع، درمان فردی روش مناسبی است، اما احتمالا در ادامه روند درمان، گروه درمانی سرعت بهبودی را بیشتر میکند. البته به دلیل شیوع کم اختلال شخصیت اسکیزوتایپال، در جوامع کوچک امکان گروه درمانی وجود ندارد.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت، به ندرت به دنبال درمان خود میباشند. در عوض، ممکن است برای علائم دیگر مثل افسردگی یا اضطراب مراجعه کرده و درمان شوند.
همانطور که گفته شد، اولین قدم در درمان روانشناختی اختلال شخصیت اسکیزوتایپال، این است که فرد بتواند با درمانگر خود ارتباط اولیه را برقرار کرده و به او اعتماد کند. روانشناس بر اساس تحلیل وضعیت بیمار، بهترین درمان را برای او تدوین میکند.
این درمان به افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال کمک میکند که بتوانند با درک افکار و رفتار خود و تاثیر آن بر روی دیگران، به موقعیتهای بهتر اجتماعی دست یافته و اضطراب و استرس کمتری را تجربه کنند. این نتیجه، با آموزش مهارتهای اجتماعی لازم، اصلاح باورها و رفتارهای غلط مربوط به جامعه و دنیا و جایگزینی آن با افکار درست اتفاق میافتد.
درگیر شدن اعضای خانواده، به دلیل نقش آنها در شکل گیری شخصیت فرد، میتواند در تغییر آن نیز مفید باشد. خانواده درمانی، میتواند به بهبود روابط و فاصلههای احساسی که احتمالا در خانواده وجود دارد کمک کرده و باعث کاهش درگیریها و افزایش اعتماد شود. اعضای خانواده رفتارهای صحیح را در برخورد با شخصیت اسکیزوتایپال فرامی گیرند.
درمان حمایتی، در کنار درمان اصلی، با تشویق و تقویت مهارتهای انطباقی اتفاق میافتد. به طوری که هر قدم مثبت فرد به سمت هدف اصلی یعنی بهبودی، باید تشویق، تقویت و تثبیت شود، تا شخصیت اسکیزوتایپال قدم قدم به سلامت نزدیکتر شود. به طور کلی، حمایت شدن و طرد نشدن، بسیار برای شخصیت اسکیزوتایپال مهم است. اگر برای حمایت به فکر ازدواج با شخصیت اسکیزوتایپال هستید، بهتر است شما نیز در فرایند درمان شخصیت اسکیزوتایپال قرار بگیرید.
در اختلالات شخصیت، معمولا دارو انتخاب درمانی مناسبی نیست و کمکی به درمان نمیکند. فقط برخی از داروهای ضد روانپریشی، میتواند نشانههایی مثل پارانویا یا بدبینی، تفکر جادویی و توهمات فردی را بهبود دهد. همچنین داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد اضطراب، میتوانند برای درمان این دو مشکل که در اسکیزوتایپالها، مخصوصا در موقعیتهای اجتماعی به وفور اتفاق میافتد، مناسب باشد.
نکته بسیار مهم برای مصرف دارو در این بیماران این است که همزمانی اسکیزوتایپال با اختلال مصرف مواد بسیار بالاست و در تجویز دارو برای بیماران اسکیزوتایپال باید حساسیت بیشتری داشت.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان اختلال شخصیت اسکیزوتایپال میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره9092305265 تماس بگیرید.
منبع : درمان شخصیت اسکیزوتایپال