دندان قروچه در کودکان یا بروکسیزم (bruxism)، یکی از اختلالات شایع در میان کودکان قبل از سن مدرسه میباشد. این رفتار چه در خواب و چه در بیداری نشانه ای از اضطراب و استرسهای شدید کودک است. برخی والدین زمانی که متوجه دندان قروچه در کودک خود میشوند، با برخوردی نامناسب ریشههای اضطراب را در کودک گسترش داده و او را بیشتر در معرض ابتلا به دیگر اختلالات قرار میدهند. اما اگر علت دندان قروچه در کودک خود را بدانید راحتتر میتوانید راهی برای حل آن پیدا کنید. بنابراین پیش از آن که شرایط را برای فرزندتان دردناک بکنید، با خواندن این مقاله و دریافت مشاوره سلامت کودک تان را تضمین کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه مشکلات کودکان میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : علت و راه های درمان دندان قروچه کردن کودکان
از هر 10 کودک، سه تای آنها دندان قروچه (بروکسیزم) دارند، اما در اکثر آنها تا بزرگسالی بهبود پیدا میکنند. مشخص نیست دقیقا چه مسئله ای باعث دندان قروچه در کودکان میشود، اما در ادامه برخی از علل احتمالی را بیان کرده ایم:
در زمانهایی که دندانها کامل روی هم قفل نشوند، به صورت ناخودآگاه در خواب یا بیداری دندان قروچه در کودکان دیده میشود.
درد کودک بخاطر بیماریهایی مثل عفونت گوش میتواند منجر بهدندان قروچه کودکان شود. البته هنگام دندان در آوردن یا دردهای دندانی و لثه ای، کودک برای کاهش درد خود به لثههای خود فشار میآورد. اما در اثر فشار ممکن است دندانها خورد شوند.
بارزترین و اصلیترین علت دندان قروچه کودکان، خصوصا در خواب، مشکلات روحی است. کودکی که تحت تاثیر ناراحتیها، گلایهها و فشارهای روانی قرار داشته باشد و نتواند به میزان کافی احساسات خود را بیان کند، هیجاناتش را به شکلهای دیگر بروز میدهد. ساییدن دندانها به هم در خواب، واکنشی به این فشارهای روانی فروخفته کودک است که به شکل ناخوداگاه در خواب خود را نشان میدهد.
همانطور که گفته شد، رفتار پرخاشگرانه و قهری والدین باعث بروز مشکلات روانی کودک میشود. والدینی که کودکان خود را نمیشنوند یا برای شنیدن حرفها و ترسهای آنها وقت نمیگذارند، آسیب سنگینی به کودکان وارد میکنند.
ممکن است کودک در واکنش به برخی از داروها و یا فلج مغزی، دندان قروچه انجام دهد. معاینه توسط متخصص وجود یا عدم وجود مشکل را مشخص میکند.
از آن جا که خود کودک متوجه دندان قروچه رفتن نمیشود تشخیص وجود اختلال دشوار خواهد بود. بنابراین در زمان خواب او را زیر نظر گرفته و ببینید آیا صداهای ساییدن دندانها میآید؟ از خواهر یا برادر کودک که در اتاق باهم میخوابند نیز بپرسید. اگر فرزند شما هنگام خوردن غذا از آسیبهای فک یا درد شکایت دارند میتواند نشانه برکسیزم باشد.
بررسی کنید که آیا کودکتان از موضوع خاصی نگران یا عصبانی است؟ ارتباطات او با همسالان یا دوستانش در مهد کودک را با همکاری یک روانشناس بررسی کنید. اگر احساسات ناراحتی و خشم با صدای دندان قروچه در خواب همراه باشد نشانه یک مشکلی است که نیاز به حل دارد.
عوامل استرس زا به طور کلی تاثیر شدیدتری بر کودکان دارد. پس شما باید راههای کاهش استرسهای کودکان را را بلد باشید و انجام دهید.
در وهله اول همانطور که گفته شد، لازم است که والدین وضعیت روحی و روانی کودک خود را دقیقا زیر نظر بگیرند. میتوانید قبل از خواب با به آغوش کشیدن و نوازش او، بخواهید که درباره مشکلاتش صحبت کند و مسائل درونی اش را با شما در میان بگذارد. کم کردن رنجشها و خشمهای درونی کودک، میتواند دندان قروچه را کاهش داده و یا حتی از بین ببرد. کارهایی مثل بازی با کودک، حمام آب گرم و ماساژ کودک قبل از خواب نیز میتواند به این جریان کمک کند.
در صورتی که کودک تان دندان قروچه میکرد، او را نزد دندانپزشک ببرید. دندانپزشک ممکن است یک گارد مخصوص برای محافظت دندانهای کودک که برای جلوگیری از آسیبهای فک و لثه در دهان کودک بگذارد. مسواکهای برقی نیز نباید برای این کودکان استفاده شود.
همچنین از آن جا که دندان قروچه یکی از نتایج استرس کودکان است، برای حل مشکل به صورت ریشه ای حتما به یک مشاوره کودک مراجعه کرده و مساله را برای همیشه حل کنید. مرکز حامی هنر زندگی با کادری متخصص در زمینه کودک و نوجوان به شما خدمات مشاوره در زمینه تربیت کودکان ارائه میدهد.
برای دریافت مشاوره در زمینه مشکلات کودکان میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.