مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

بیماری ام اس (MS) | نشانه ها، علل و درمان بیماری ام اس

بیماری‌ام اس یا تصلب بافت چندگانه یک بیماری مزمن و طولانی مدت است که کارکرد مغز، نخاع و اعصاب چشم شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در نتیجه مشکلاتی در بینایی، تعادل، کنترل عضلات و سایر اندام‌های بدن ایجاد می‌شود. این آثار برای هر کسی متفاوت است. برخی افراد علائم خفیف داشته که حتی نیازی به درمان ندارند. اما در برخی دیگر شدت بیماری به قدری است که از انجام کارهای روزانه خود باز می‌مانند. در بیماری ام اس سیستم ایمنی بدن که وظیفه محافظت در برابر میکروب‌ها و ویروس‌ها را دارد، به بافت میلین (بافت چرب محافظ رشته‌های اعصاب) حمله می‌کند. علل متفاوتی برای بروز این مشکل در سیستم ایمنی ذکر شده است. در ادامه مطلب بیشتر درباره علل، نشانه‌ها و درمان بیماری ام اس پرداخته ایم.

 

برای دریافت مشاوره در زمینه بیماری ام اس (اسکلروز چندگانه) می‌توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.

 

منبع : بیماری ام اس (MS) | نشانه ها، علل و درمان بیماری ام اس

  

بیماری تصلب بافت چندگانه یا MS چیست؟

ماده ای چرب (میلین) به دور رشته‌های عصبی مغز و نخاع مانند عایقی می‌پیچد و باعث تسریع انتقال پیام عصبی به نقاط مختلف بدن می‌شود. در بیماری‌ام اس (تصلب بافت چندگانه) سیستم ایمنی بدن به میلین حمله کرده و آن را تخریب می‌کند در نتیجه عصب آسیب می‌بیند. این بیماری معمولا به آهستگی پیشرفت کرده و ممکن است حدود 25 سال طول بکشد. شیوع ام اس در زنان حدودا 3-2 برابر بیشتر از مردان است.

 

بیماری MS در چه سنی بروز پیدا می‌کند؟

بیماری MS در چه سنی بروز پیدا می‌کند؟
بیماری ام اس
 معمولا در سنین 40 _ 20 سالگی بروز پیدا می‌کند. شیوع آن در کودکان و بزرگسالان بالای 40 سال کمتر است. اگر عضوی از خویشاوندان درجه 1 تان به MS مبتلا باشد، احتمال خطر ابتلا شدن به آن بیشتر است.

 

انواع مختلف بیماری ام اس

افرادی که به بیماری MS مبتلا هستند حالت‌های مختلفی را تجربه می‌کنند که در ادامه به توضیح آن می پردازیم:

MS عود کننده _ فروکش کننده:

در نتیجه درمانِ افراد مبتلا به تصلب بافت چندگانه عود کننده_ فروکش کننده، علایم بیماری از بین می‌رود. بروز مجدد نشانه‌ها در حالت عود بیماری رخ می‌دهد. روند بهبود بیماری در این مدل، ممکن است برای هفته‌ها و حتی سال‌ها ادامه پیدا کند. حدود 85 درصد از بیماران به نوع MS عود کننده _ فروکش کننده مبتلا می‌شوند.

MS پیشرونده اولیه (PPMS):

در این حالت بیماری MS به مرور زمان پیشرفت می‌کند، افرادی که به این نوع از بیماری تصلب بافت چندگانه مبتلا می‌شوند، دچار نوسان بین حال فروکشی یا عود نمی‌شوند و سیر پیشرفت بیماری به صورت حالتی یکنواخت ادامه پیدا می‌کند.

MS پیشرونده ثانویه (SPMS):

در اکثر افرادی که MS عودکننده_ فروکش کننده را تجربه کردند این احتمال وجود دارد که ادامه بیماری به فرم MS پیشرونده ثانویه تبدیل شود. در MS پیشرونده ثانویه، عوارضی که به دنبال حمله MS در بیمار ایجاد می‌شود در زمان فروکش شدن بیماری، به طور کامل از بین نمی‌رود. روند بیماری به صورت وخیم‌تر شدن عود و فروکش شدن علائم ادامه پیدا می‌کند و در نهایت ضعف پیشرونده به طور ممتد، دیده می‌شود.

MS پیشرونده _ عود کننده:

در حالت MS پیشرونده _ عود کننده، علایم بیماری با گذشت زمان تشدید می‌شود و بین دوره‌هایی که با افزایش علائم بیماری همراه است دوره‌هایی از بهبود دیده می‌شود. این حالت بسیار نادر است و در فقط 5 درصد بیماران دیده می‌شود.

 

علت ابتلا به MS چیست؟

علت ابتلا به MS چیست؟
در برخی از نظریه‌ها کمبود ویتامین D یا عفونت ویروسی و ژنتیک را دلیل بیماری ام اس دانسته‌اند. ولی حفیقت این است که علت دقیق بیماری MS مشخص نگردیده است.

 

علائم بیماری MS چیست؟

از آنجایی که بیماری MS نوعی بیماری خود ایمنی است، شدت علائم در هر فردی متفاوت است. علائم بیماری، در قسمت‌های مختلف بدن می‌تواند بروز پیدا کند. اما بروز تغییر در ادراکات حسی، از اولین علائمبیماری ام اس می‌باشد.

عارضه عضلانی، اسپاسم و بروز مشکلات حرکتی:

در اثر تخریب سیستم عصبی، اختلالات حرکتی و مشکل در راه رفتن، اسپاسم ماهیچه، سست شدن عضلات، عدم هماهنگی، نداشتن تعادل و لرزش بدن دیده می‌شود.

بروز عوارض و مشکلات در بینایی:

اعصاب بینایی نیز از بیماری ام اس در امان نیست و غلاف میلین‌های آن مورد حمله قرار می‌گیرند پس مجموعه ای از نشانه‌ها مانند دوبینی، حرکات غیر ارادی چشم، التهاب عصب بینایی، تاری دید، بروز درد به موقع حرکت دادن چشم‌ها و از دست دادن بینایی می‌تواند بروز پیدا کند.

بی حسی یا درد:

برای بیشتر افرادی که بیماری MS دارند تجربه بی حسی، درد و لرزش رایج است که ممکن است در سراسر بدن یا قسمت خاصی بروز پیدا کند. سردرد، درد در صورت و پاها به دلیل اسپاسم‌های عضلانی نیز غالبا رخ می‌دهد.

بروز مشکلات در عملکرد روده و مثانه:

بروز آسیب در مسیر سیستم عصبی که کنترل ماهیچه‌های مثانه و روده را برعهده دارند، باعث ایجاد مشکلاتی مانند دشواری در شروع ادرار، تکرر ادرار، عفونت مثانه، بی اختیاری، یبوست و اسهال می‌شود.

اختلال در عملکرد جنسی:

بیماری MS با بروز مشکلاتی در عملکرد جنسی مانند؛ کاهش میل جنسی، کاهش حساسیت اندام‌های تناسلی، ناتوانی در رسیدن به ارگاسم و خشک شدن واژن و درد مقاربتی در زنان همراه است.

بروز مشکلاتی در مغز:

کاهش دقت و توجه، ضعف در حافظه، افت در توانایی پاسخ دهی یا حل مسأله، افسردگی و نوسانات در خلق، سرگیجه، ضعف شنوایی و تباهی مغز از جمله عوارض بیماری تصلب بافت چندگانه در مغز و سیستم اعصاب است.

 

درمان بیماری ام اس

درمان بیماری ام اس
بیمارانی که برای درمان اقدام نمی‌کنند، به احتمال بیشتری دچار اختلالات حرکتی می‌شوند. در فرآیند درمان براساس نیاز بیمار و با صلاح دید پزشک انواع مختلف داروها مانند اینترفرونی، گلاتیرامراستات، ناتالیزوماب، میتوکسانترون، فومارات دی متیل و... تجویز می‌شود. این داروها با توجه به ناحیه ای که آسیب دیده است تجویز می‌شود. اما برای درمان وضعیت روانی بیمار نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. رفتار صحیح با بیماران ام اس، کاهش استرس و عوامل استرس زا کمک شایانی به درمان بیماری ام اس می‌کند. گاهی عوامل استرس درونی بوده و نیاز به شناسایی توسط یک متخصص دارد. بنابراین دریافت مشاوره روانشناسی برای ارزیابی و درمان اضطراب ضرورت دارد.

 

برای دریافت مشاوره در زمینه بیماری ام اس (اسکلروز چندگانه) می‌توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.


منبع : بیماری ام اس (MS) | نشانه ها، علل و درمان بیماری ام اس

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.