بیماری هپاتیت ب، یکی از شایعترین عفونتهای ویروسی است که سالانه تعداد زیادی از افراد به آن مبتلا میشوند. ویروس هپاتیت ب از دلایل اصلی ابتلا به بیماریهای کبدی نیز میباشد. علایم این بیماری ممکن است مدتها مخفی بماند و فرد از بیماری خود آگاه نباشد. در صورت عدم تشخیص و درمان امکان پیشرفت بیماری و بروز عوارض جدی مانند سیروز و سرطان کبد وجود دارد. از آن جایی که درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، پیشگیری از بیماری هپاتیت B حائز اهمیت است. در ادامه این مقاله به بررسی بیماری هپاتیت ب و راههای انتقال، تشخیص و درمان بیماری میپردازیم.
برای دریافت مشاوره در زمینه پیشگیری و درمان بیماری های مقاربتی میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : هپاتیت ب | انواع، راه انتقال و درمان بیماری هپاتیت B
هپاتیت ب یک عفونت ویروسی (HBV) در انسان میباشد. در این بیماری کبد عضوی است که بیشترین آسیب را میبیند. این بیماری میتواند به صورت حاد یا مزمن بروز پیدا کند. در بسیاری از بیماران در ابتدای بیماری علائم پنهان میمانند، در مقابل در بعضی از بیماران علایم خود را به سرعت نشان میدهند. بیماری با استفراغ، زردی پوست، خستگی، ادرار تیره و درد در نواحی شکم بروز پیدا میکند. پیشرفت روند بیماری ممکن است تا بیماریهای سیروز کبدی یا سرطان کبد پیش برود.
بیماری هپاتیت B به دو نوع اصلی تقسیم میشود، نوع اول زمانی است که ویروس در بدن و به خصوص در کبد پیشرفت کرده و بافت کبد را از بین میبرد و نوع دوم زمانی اتفاق میافتد که ویروس هپاتیت در بدن بیمار باقی مانده اما در کبد پیشرفت نمیکند و باعث آسیب آن نمیشود.
یک سری ریسک فاکتورها وجود دارد که به واسطه آن برخی از افراد نسبت به دیگران در معرض خطر بالاتری قرار دارند، انتقال بیماری هپاتیت B به طرق زیر امکان پذیر است:
مقاربت جنسی: در صورتی که خون، بزاق دهان، منی یا ترشخات واژنی از فرد مبتلا وارد بدن دیگری شود. حتی در رابطه مقعدی نیز خطر انتقال وجود دارد. ابتلا به این بیماری خطر ابتلا به سایر بیماریهای مقاربتی را نیز بیشتر میکند.
تزریق درون وریدی: استفاده از سوزن مشترک و سرنگ آلوده در معتادان
انتقال از مادر به فرزند: زنان باردار مبتلا به بیماری، ویروس هپاتیت را به فرزند خود منتقل میکنند.
انتقال از طریق تزریق خون و فرآوردههای خونی آلوده: ابتلا به هپاتیت از طریق خون آلوده (به دلیل اینکه خونهای اهدا شده از نظر سالم بودن بررسی میشود بسیار کاهش یافته است)
استفاده از وسایل آلوده در دندان پزشکیها و آرایشگاه ها: عدم رعایت نکات بهداشتی به راحتی میتواند یک مرکز را تبدیل به یک پایگاه انتقال بیماری بکند.
با استفاده از روشهایی از بروز این بیماری پیشگیری میشود. از آن جا که درمان قطعی برای هپاتیت B وجود ندارد روشهای پیشگیری باید جدیتر گرفته شوند:
_ انجام واکسیناسیون
_ کنترل خونهای اهدا شده و اطمینان از سالم بودن آنها
_ تزریق ایمنوگلوبین به نوزادانی که مادر مبتلا به هپاتیت بوده است
_ اجتناب از رفتارهای پر خطر اجتماعی مانند روابط جنسی بدون رعایت مسائل بهداشتی
نشانههای بیماری هپاتیت B به طور معمول حدود 3 ماه بعد از اینکه بدن به ویروس هپاتیت یعنی HBV آلوده شد بروز پیدا میکند. این علائم شامل موارد زیر میشود:
1- درد شکمی
2- ادرار تیره و کم رنگ شدن مدفوع
3- درد مفاصل و ماهیچهها
5- حالت تهوع و استفراغ
6- سفید شدن چشمها و زرد شدن پوست
7- خستگی، ضعف و بی حالی
با استفاده از آزمایش خون میتوان عفونت حاد و مزمن هپاتیت را تشخیص داد. آزمایش خون به خصوص برای افرادی که در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند توصیه میشود.
برای عفونت حاد هپاتیت B درمان یا داروی خاصی وجود ندارد. اما برای افرادی که در معرض ویروس هپاتیت B قرار گرفتهاند درمانهای حفاظتی به منظور جلوگیری از گسترده شدن عفونت تجویز میشود. در حالت مزمن بیماری هپاتیت از داروهای ضد ویروس استفاده میشود تا از پیشرفت بیماری به سمت بیماری پیشرفته کبد جلوگیری شود. معمولا افراد مبتلا به این بیماری دچار افسردگی شده و گاه به فکر پایان دادن به زندگی خود میافتند. در حالی حتی بسیاری از افراد زندگی با سرطان را نیز یاد میگیرند و با آن کنار میآیند.
برای دریافت مشاوره در زمینه پیشگیری و درمان بیماری های مقاربتی میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.