ماده فن سیکلیدین یکی از انواع مواد توهم زا میباشد. این ماده در ابتدای تولید به عنوان یک داروی بیهوشی وارد حیطه درمان پزشکی شد که پس از مشخص شدن عوارض توهم زای آن از دسته داروهای پزشکی خارج و مصرف آن ممنوع گردید. امروزه فن سیکلیدین را به خاطر آثار توهم زایش سوء مصرف میکنند. به دلیل آثار جانبی و خطرناک این دارو بسیاری از مصرف کنندگان علاوه بر افتادن در دام اعتیاد، به خود و اطرافیان آسیب میزنند. اعتیاد روانی به فن سیکلیدین ترک این دارو را سختتر میکند. نتیجه ترک خودسرانه، بازگشت مکرر به مصرف این دارو و یا داروهای مشابه است. بنابراین بهتر است حتما برای ترک از کمک تخصصی مشاوران ترک اعتیاداستفاده شود. در ادامه این مطلب به طوری کلی به معرفی فن سیکلیدین پرداخته ایم.
برای دریافت مشاوره در زمینه داروها و مواد روان گردان میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : فن سیکلیدین | نشانه های مصرف، عوارض و ترک فن سیکلیدین
فن سیکلیدین (pcp) به اسمهای مختلف دیگری همچون گرد فرشته، قرص صلح، اوزون، کریستال، اسب آرام و سوخت راکت به فروش میرسد. این دارو در اواخر دهه 1950 به عنوان داروی بیهوشی ساخته شد. اما کم کم متوجه اثرات روان آشفتگی و توهم زایی آن شدند و در اواخر دهه 1960، به عنوان ماده مخدر سوء مصرف شد.
توهم زاها به 2 دسته طبیعی (حشیش، ماری جوانا و مسکالین) و غیرطبیعی (مواد دست ساز مثل کتامین، فن سیکلیدین، اکستازی و ال اس دی) تقسیم میشوند. فن سیکلیدین خالص، به صورت پودر سفید رنگی است که در آب، قابل حل است که هم اکنون به صورت مخلوط با سایر مواد توهم زا استفاده میشود. این ماده در صورت ترکیب با مواد دیگر از رنگ سفید به آجری و قهوه ای، تغییر رنگ میدهد. در بازار به صورت قرص، پودر، مایع و کریستال عرضه میشود و با توتون سیگار یا گراس استفاده میگردد.
از آنجا که فن سیکلیدین جزء مواد توهم زاست، اثرات آن بیشتر روی مغز است و کارکردهای ادراکی را تغییر میدهد. این ماده مانند اکثر مواد توهم زای دیگر، طیفی از عوارض جانبی را به دنبال دارد که در موارد شدید، خطرناک است. این عوارض عبارتاند از:
-پرخاشگری و بی قراری
-توهم و هذیان
- رفتارهای غیرمتعارف
-اختلال در ضربان قلب و فشار خون
-عدم تعادل بدن
-حس قدرت و احساس شناور بودن
-بی حسی
-گیجی (در دوزهای بالا)
-خیرگی بدون هدف، حرکات سریع چشم، توهمات شنوایی، اختلالات رفتاری و فراموشی (در صورت مصرف مداوم )
-کلام منقطع (بریده بریده حرف زدن)
-تغییرات ذهنی
-اضطراب
-تشنج، اغما و مرگ (در صورت مصرف با دوز بالا)
- در دوزهای پایینتر احساس آرامش کاذب، مور مور شدن و کرختی ایجاد میکند و به تدریج منجر به احساس جدایی، دوری و بیگانگی نسبت به محیط اطراف میشود.
-بروز علائم افسردگی (در دوزهای بالا تا 24 ساعت ادامه مییابد)
در مسمومیت با فن سیکلیدین، اندازه مردمک چشم تغییر میکند، ولی برخلاف توهم زاهای معمول مثل اکستازی، مردمکها زیاد گشاد نمیشوند. اثرات اولیه این ماده، فقط چند ساعت طول میکشد ولی حذف کامل آن از بدن، مدت طولانی زمان میبرد.
توجه: مصرف PCP در حالت افسردگی ممکن است افکار منفی با زمینههای خودکشی را ایجاد کند. مصرف همزمان با الکل و دیگر داروهای روان گردان اثرات فن سیکلیدین را تشدید میکند.
مهمترین عوارض جانبی این ماده تغییر عملکرد مغزی و کلیوی است. عوارض فن سیکلیدین از تشنج، کاهش هوشیاری تا حالت اغما متغیر میباشد. در موارد شدید به دلیل افزایش فشار خون حتی باعث خونریزیهای مغزی میشود. عوارض کلیوی آن به دلیل آسیب به عضلات بدن و رها شدن مواد زائد به درون خون و فشار به کلیه در نهایت منجر به نارسایی کلیه میشود.
ماده مخدر PCP مانند دیگر مواد مخدر توهم زا، وابستگی جسمانی ایجاد نمیکند ولی به شدت باعث وابستگی روانی میشود. در وضعیتی که ماده در اختیار فرد قرار نگیرد، خلقش به هم ریخته و با پرخاشگری دیگران را آزار میدهد.
متاسفانه در ایران راه تشخیصی و انجام تستهای غربالگری بالینی برای شناسایی مصرف فن سیکلیدین، وجود ندارد. تشخیص آن معمولا براساس شرح حال گرفتن از فرد یا اطرافیان میباشد.
این ماده گاهی مانع اثر داروهای آنتی کولینرژیک (مثل داروهای پارکینسون)، داروهای مسدود کننده بتا (مثل داروهای قلبی) و داروهای ضد فشار خون میشود.
آرام کردن فرد مصرف کننده و دادن آرامبخش به او، اولین اقدام درمانی است. فرد مصرف کننده اغلب پرخاشگر و بی قرار میشود و ممکن است به خود یا اطرافیان آسیب برساند. محدود کردن فرد، حالت پرخاشگری او را بیشتر میکند و باعث میشود او حالت تدافعی به خود بگیرد. بنابراین ممکن است باعث دردهای عضلانی بیشتر و خطر بروز نارسایی کلیوی شود.
برای دریافت مشاوره در زمینه داروها و مواد روان گردان میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : فن سیکلیدین | نشانه های مصرف، عوارض و ترک فن سیکلیدین