بوپروپیون یک از انواع داروی ضد افسردگی و آرام بخش می باشد که از بازجذب دوپامین و نوراپی نفرین جلوگیری می کند. بوپروپیون به تنهایی یک داروی ضدمیگرن و ضدافسردگی مؤثر است اما بیشتر هنگامی که فرد به یک داروی ضدافسردگی جواب کامل نداده است، به عنوان مکمل درمان استفاده میشود. این دارو برخلاف برخی دیگر از داروهای ضدافسردگی، معمولاً باعث افزایش وزن و کاهش میل جنسی نمیشود اما در عوارض جانبی آن احتمال افزایش یا کاهش وزن ذکر شدهاند. مصرف یا قطع خودسرانه دارو خطرناک بوده و در موارد اورژانسی باید به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به موارد مصرف، عوارض، تداخلات دارویی با بوپروپیون می پردازیم.
برای دریافت مشاوره در زمینه داروها می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : داروی بوپروپیون | موارد مصرف و عوارض داروی بوپروپیون
داروی بوپروپیون بیشتر برای درمان افسردگی تجویز می شود، اما به دلیل تاثیرات این دارو برای درمان دیگر اختلالات نیز به کار می رود. برخی از این اختلالات به شرح زیر می باشند.
_اختلالات خلقی فصلی
_ترک سیگار
_میگرن
_برخی از اختلالات اضطرابی مانند اضطراب اجتماعی، فوبیا و اضطراب همراه با افسردگی
_اختلالات جنسی (بوپروپیون برای درمان اختلالات جنسی تایید نشده است ولی مطالعات نشان داده اند که در درمان اختلالات جنسی ناشی از مصرف دارو های دیگر موثر می باشد)
این دارو حتما باید طبق دستورپزشک مصرف شود. به هیج وجه مقدار و طریقه مصرف را سرخود تغییر ندهید. اگر نوبت مصرف دارو را فراموش کردید، دو تا قرص را همراه با هم مصرف نکنید.
در صورت داشتن هر کدام از مشکلات زیر پزشک خود در جریان قرار دهید. توجه داشته باشید که پزشک ممکن است منافع دارو را به عوارض اش ارجحیت دهد، پس طبق دستور پزشک از این دارو مصرف کنید.
1- حساسیت به دارو
2- صرع
3- بیماری های قلبی
4- در زمان ترک الکل یا بنزوبیازپین
5- آنورکسی نوروزا یا بولیمیا
6- تومورهای فعال مغزی
7- همزمان با مصرف MAOIها (در این مورد باید یک فاصله ۲ هفتهای بین مصرف MAOIها و بوپروپیون رعایت شود)
8- اختلالات کبد
9- بیماری های شدید کلیه
10- فشارخون بالا
11- در افرادی که افکار خودکشی دارند.
12- در افرادی که سابقه سوءمصرف مواد دارند.
13- بوپروپیون میتواند باعث افزایش تیک در کودکانی که مبتلا به ADHD وسندرم توره می شود.
14- بوپروپیون بر شیر مادر تاثیر می گذارد، پس وضعیت خود را به پزشک اطلاع دهید تا شما را راهنمایی کند.
بوپروپیون هم مانند هر داروی دیگری در کنار اثرات مفید خود، دارای عوارض جانبی است. عوارض این دارو با آگاهی، قابل پیش بینی و قابل رفع است. در صورت بروز هر مشکلی یا حتی برای قطع آن باید با پزشک مشورت شود. این عوارض عبارت اند از:
_ مشکلات بینایی و شنوایی مانند تاری دید
_ سردرد و سرگیجه
_ گیجی
_ تهوع و استفراغ
_ تب
_ بی اشتهایی
_ بی قراری و سرخوشی
_ اضطراب و مشکلات خواب
_ تکرر ادرار
_ خشکی دهان و افزایش تعریق
_ لرزش و خارش
_ افزایش یا کاهش وزن
توجه: تشنج که نسبتاً وابسته به دوز دارو است به خصوص در بیماران مبتلا به بی اشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی ممکن است رخ دهد. خطر این عارضه در بیماران با سابقه اختلالات تشنجی افزایش پیدا می کند.
در صورت مصرف هرگونه دارو حتما به پزشک خود اطلاع دهید تا با توجه به آن ها نسخه بنویسد. به طور کلی داروها و موادی که مصرف آن ها با بوپروپبون تداخل دارد به شرح زیر می باشند:
اروکستین
سرترالین
فلوکستین
دیازپام
سیتالوپرام
کلوپیدوگرل (پلاویکس)
تیکلوپیدین
اورفنادرین
کلوتریمازول
ریفامپین
ریتوناویر
لوپیناویر
افاویرنز
فنوباربیتال
کارمازپین
فنی توئین
ونلافاکسین
نیکوتین
الکل
اگر در حین مصرف دارو متوجه شدید که باردار هستید حتما به پزشک خود اطلاع دهید تا در مورد قطع دارو و یا ادامه آن تصمیم بگیرد. دارو را خودسرانه قطع نکنید چرا که افسردگی می تواند آسیب های جدی به جنین وارد کند.
نکته مهم: افرادی که داروی بوپروپیون مصرف می کنند باید از روشش های پیشگیری استفاده کنند تا باردار نشوند.
تا وقتی که افسردگی به طور قابل توجهی بهبود پیدا نکند خطر خودکشی همراه با مصرف دارو وجود دارد. پس بهتر است بیمار تحت مراقبت بیشتر باشد.
بیماران دچار اختلال دو قطبی، ممکن است با مصرف ضدافسردگی ها دچار حملات مانیا (سرخوشی) شوند.
بوپروپیون می تواند سایکوز را در برخی بیماران بدتر کند و یا باعث بروز مانیا یا هیپومانیا شود.
با توجه به عوارض جانبی دارو بهتر است بیمار از فعالیت هایی که به هوشیاری نیاز دارند مانند رانندگی و کار با دستگاه هایی مثل دریل خودداری کند.
برای دریافت مشاوره در زمینه داروها می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.