داروی پرفنازین (Perphenazine) با نام تجاری Trilafon، یکی از داروهای دسته ضد سایکوز یا ضد روانپریشی می باشد که معمولا به صورت قرص و با مصرف دهانی تجویز می شود. این دارو به دلیل ساختار و اثرات قوی آن، فقط باید طبق تجویز پزشک و برای موارد بیماری استفاده شود. هر گونه مصرف بدون تجویز و یا توصیه آن به دیگران، می تواند عوارض خطرناکی مثل ایست تنفسی و کما به همراه داشته باشد. قطع ناگهانی آن نیز باید حتما تحت نظر پزشک صورت بگیرد. در ادامه نحوه مصرف، عوارض و تداخلات دارویی شرح داده شده است.
برای دریافت مشاوره در زمینه داروی پرفنازین می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : داروی پرفنازین | موارد مصرف و عوارض داروی پرفنازین
داروی پرفنازین یکی از داروهای آنتی سایکوتیک یا ضد روانپریشی می باشد که برای بیماری هایی مثل اسکیزوفرنی، اسکیزو افکتیو و اختلال دو قطبی تجویز می شود. این دارو به متعادل شدن فکر بیمار کمک کرده و باعث می شود بیمار کمتر عصبی شده و بیشتر در فعالیت های روزمره شرکت کند. مهمترین ویژگی اختلالات روانپریشی، جدایی از واقعیت و جدایی از خود است که این دارو ها با تعادلی که در مواد شیمیایی و ترکیبات مغزی مثل دوپامین ایجاد می کند، به بهبود وضع بیمار کمک می کنند.
دارو های ضد روانپریشی، به دلیل ساختارشان، معمولا اثرات جانبی زیادی به همراه خواهد داشت، اما به دلیل آثار مفیدش بر بیماری های سایکوز مصرف اش توصیه می شود؛ بنابراین هرگز بدون اجازه پزشک مصرف نکنید. برخی از عوارض جانبی پرفنازین عبارتند از:
1- خواب آلودگی
2- سرگیجه و گیجی (می تواند خطر سقوط را افزایش دهد، بنابراین به آرامی از جای خود بلند شوید)
3- یبوست
4- خشکی دهان
5- تاری دید و خستگی
6- افزایش وزن بی دلیل
7- اگر این اثرات رفع نشد یا بدتر شد به پزشک اطلاع دهید.
برخی از عوارض جدی تری که در صورت بروز باید به پزشک اطلاع داد به شرح زیر است:
1- مشکلات در سیستم عضلانی و عصبی
2- افزایش اضطراب
3- مشکل در نوشیدن و بلعیدن
4- بی قراری و تنش
5- نیاز دائمی به تکان خوردن و حرکت کردن
6- لرزش بدن
7- سفتی و انقباض عضلات
8- کبود شدن و خونریزی آسان بدن
9- گلو درد
10- آهسته شدن ضربان قلب
11- درد معده و شکم
12- زردی پوست و چشم
13- تهوع مکرر
14- تشنج
همچنین به دلیل افزایش سطح پرولاکتین، در زنان می تواند باعث ترشح شیر از سینه، حذف یا توقف دوره های ماهیانه و یا ایجاد مشکل در بارداری بشود. در مردان نیز می تواند باعث کاهش توان جنسی، عدم توانایی تولید اسپرم و بزرگ شدن سینه ها شود.
قبل از استفاده از دارو، سابقه پزشکی خود را به طور کامل به پزشک شرح دهید. به ویژه در موارد زیر:
_ کاهش عملکرد مغز استخوان
_ آسیب جدی سر
_ مشکلات کبدی
_ مشکلات سیستم عصبی مثل کما یا اوردوز با الکل و مواد مخدر
_ بیماری پارکینسون
_ فشار خون پایین
_ مشکلات تنفسی
_ سرطان پستان
_ نامنظمی و تندی ضربان قلب
_ سندروم پاهای بی قرار
_ تشنج
_ داشتن مشکل ادرار
به دلیل ایجاد سرگیجه و خواب آلودگی، قبل از فعالیت هایی که به هوشیاری کامل نیاز دارند (رانندگی و کارهای فنی) مصرف نکنید.
در صورت داشتن حساسیت های دارویی و غذایی حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت بروز موارد آلرژیک مثل خارش گلو و پوست، به پزشک مراجعه کنید.
این دارو ممکن است شما را به نور خورشید حساس تر کند، بنابراین از قرارگیری در مقابل نور خورشید و لامپ های مهتابی حتی الامکان خودداری کرده و از کرم های ضد آفتاب و پوشش های محافظ صورت استفاده کنید. در صورت بروز آفتاب سوختگی یا قرمزی چشم به پزشک مراجعه کنید.
قبل از انجام عمل جراحی یا دندانپزشکی، مصرف دارو را به پزشک اطلاع دهید.
الانزاپین می تواند میزان عرق شما را کم کرده و موجب افزایش احتمال سکته قلبی شود. بنابراین در دوره مصرف از کارهایی که منجر به عرق کردن شدید شده خودداری کرده، بدن خود را خنک نگه داشته و مایعات زیاد مصرف کنید.
عوارض برای سالمندان شدیدتر است و خطر سقوط را به دلیل گیجی افزایش می دهد.
در دوره بارداری مصرف نشود، جز در موارد ضروری و زیر نظر دائم پزشک باید مصرف شود.
هرگز بدون اجازه پزشک خود، مصرف را قطع نکنید و اگر در حال برنامه ریزی برای بارداری هستید، بلافاصله با پزشک خود صحبت کنید.
این دارو به شیر مادر منتقل شده و می تواند تاثیرات نامطلوبی بر آن بگذارد.
لیست تمام دارو های مصرفی خود را به پزشکتان نشان داده و هرگز بدون اجازه پزشک مصرف را شروع، متوقف یا تغییر دوز ندهید.
برخی از دارو هایی که برای پارکینسون استفاده می شود (مثل پرگولید، لوودوپا و بروموکریپتین) ممکن است با پرفنازین تداخل داشته باشد.
دارو های ضد قارچ مثل اسکاپولامین
داروهایی که روی آنزیم کبدی تاثیر می گذارد و پرفنازین را از بدن شما حذف می کند، مثل فلوکستین، دولوکستین و پاروکستین.
استفاده هم زمان با دارو های ضد افسردگی، ضد سرفه و سرماخوردگی (کدئین)، داروهای خواب آور، الکل و ماری جوانا، داروهای ضد اضطراب ( آلپرازولام، لورازپام، زولپیدوم)، آرامبخش های عضلانی (سیکلوبنزاپرین) و آنتی هیستامین ها مثل سیتریزین و دیفن هیدرامین ممنوع است.
در صورت مصرف بیش از حد ممکن است علائم خطرناکی مثل وقفه تنفسی و ناتوانی در بیدار شدن (کما) اتفاق بیافتد. بنابراین هرگز دوز مصرفی را افزایش ندهید و در صورت فراموشی یک دوره مصرف، اگر به دوره بعدی نزدیک است، دوره قبلی فراموش شده را مصرف نکنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه داروی پرفنازین می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.