استفاده از داروهایی مثل داروی نورتریپتیلین برای درمان افسردگی به دلیل آثار مثبت آن بیشتر شده است. دارو تنها به عنوان روشی برای کاهش علائم افسردگی استفاده می شود. درمان اغلب بیماری های اعصاب و روان تنها به وسیله دارو امکان پذیر نبوده و نیاز به روان درمانی نیز وجود دارد. متاسفانه انتظار بیماران و اطرافیان از سریع بودن درمان فرد را به سمت مصرف بیش از حد دارو می کشاند. در حالی که دارو تنها تاثیرات کوتاه مدت داشته و در بلند مدت با کم شدن فوائد دارو، عوارض دارو برای فرد بیشتر می شود. بنابراین به هیچ عنوان نباید از نورتریپتیلین و دیگر داروهای اعصاب و روان بدون دستور پزشک استفاده یا قطع کرد. در ادامه این مقاله به شرح کاربرد، نحوه مصرف و عوارض داروی نورتریپتیلین پرداخته ایم.
برای دریافت مشاوره در زمینه داروی های اعصاب و روان میتوانید با مشاوران مرکز روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
داروی نورتریپتیلین اغلب برای درمان افسردگی تجویز می شود و تنها باید با تجویز پزشک مصرف شود و حتی برای قطع آن نیز باید با پزشک مشورت کنید. نورتریپتیلین برای مشکلات ذهنی و رفتاری، ترک سیگار و درمان ناراحتی های اعصاب نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو با ایجاد احساس شادی به شما برای مقابله با علائم استرس و اضطراب کمک می کند. درمان با این دارو در 3 مرحله می باشد که با تاثیر بر مواد شیمیایی مغز باعث بالا رفتن سطح انرژی و متعادل شدن کارکرد ذهن فرد می شود.
از زمان شروع مصرف دارو مدتی طول می کشد تا تاثیر آن مشخص شود. این دارو در بدن از طریق مهار بازجذب نوراپی نفرین و سروتونین توسط پایانه عصبی پیش سیناپسی، غلظت سیناپسی آنها را در سیستم عصبی مرکزی افزایش می دهد. به این معنا که نوراپی نفرین و سرتونین (دو ناقل موثر بر شادی) به میزان بیشتر فعالیت کرده و باعث احساس خوشحالی در فرد می شوند.
قبل از شروع مصرف بروشور آن را مطالعه کنید تا اطلاعاتی درباره کاربرد این دارو و همچنین عوارض جانبی آن کسب کنید. می توان ۳ یا ۴ دوز دارو را در یک روز مصرف کرد و گاهی یک دوز آن فقط در زمان خواب توصیه می شود. پزشک ابتدا دوز کم را تجویز می کند تا بدن به آن عادت کند و بعد از مدتی دوز آن را افزایش می دهد. خوردن نورتریپتیلین قبل یا بعد از وعده غدایی مشکلی ایجاد نمی کند. در صورت فراموش کردن نوبت مصرف به محض یادآوری بخورید و اگر نزدیک به زمان دوز بعدی بود آن را استفاده نکنید.
بزرگسالان می توانند ۲۵ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز در دوزهای جداگانه یا به صورت متوالی مصرف کنند. برای سالمندان ۱۰ تا ۷۵ میلی گرم در روز در وعده های جداگانه یا یک دوز کلی در یک روز مصرف شود. افراد بین ۱۳ تا ۱۸ سال ۳۰ تا ۵۰ میلی گرم در روز در ۳ تا ۴ وعده و گاهی یک دوز در روز می توانند دریافت نمایند.
عوارض نورتریپتیلین به چه صورت در بدن نشان داده میشود؟
نورتریپتیلین مانند هر داروی دیگر علاوه بر فوائدش، عوارض و مضراتی دارد. در صورت شدید بودن هر کدام از عوارض زیر هر چه سریع تر به پزشک خود اطلاع دهید.
1- تاری دید، درد یا ورم چشم، دیدن هاله ای از نور و دید تونلی
2- احساس سرگیجه
3- درد قفسه سینه یا بدتر شدن آن
4- حرکات غیر معمول در چشم، زبان و گردن و فک
5- بی حسی یا ضعف ناگهانی، مشکلات بینایی، گفتار یا عدم تعادل
6- تب، گلودرد، کبودی، خشکی دهان
7- اشکال در ادرار کردن
8- تهوع، یبوست، اسهال، استفراغ، توهم، رفلاکس معده، افزایش ضربان قلب
9- افزایش اشتها و وزن، تغییرات در قند و خون، تداخل در فعالیت جنسی، درد بالای شکم و زردی
اگر این قرص را با داروهای خواب آور مصرف کنید، عوارض جانبی را بیشتر می کند. اگر از قرص های خواب آور و داروهای تسکین دهنده عضلانی وداروهای ضد اضطراب و سرگیجه استفاده می کنید قبل ازمصرف داروینورتریپتیلین به پزشک خود اطلاع دهید. اگر داروی ضد افسردگی مثل سیتالوپرام، اسیتالوپرام، فلوکسیتین و فلووکسامین یا سرترالین در پنج هفته مصرف کردید، قبل از استفاده از قرص نورتیرپتیلین به پزشک خود اطلاع دهید.
پزشک خود را از سابقه بیماری های خود مطلع کنید و اگر مبتلا به یکی از بیماری های زیر هستید با احتیاط داروی نورتیرپتیلین را مصرف کنید.
_دیابت
_اختلال دو قطبی
_اختلال اسکیزوفرنی و مشکلات ذهنی دیگر
_ناراحتی کبد
_اختلال تیروئید
_مشکلات ادراری
_ناراحتی قلبی، مشکل قلبی و سکته و سرگیجه
امی تریپتیلین
آموکساپین
دسیپرامین
دوکسپین
ایمی پرامین
کلومیپرامین
ماپروتیلین
پروتریپیلین
برای دریافت مشاوره در زمینه داروی های اعصاب و روان میتوانید با مشاوران مرکز روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : داروی نورتریپتیلین