مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

انواع جنون | اختلالات روان پریشی

جنون یا روان پریشی (phychos) مجموعه ای از علائم و وضعیت روانی غیرطبیعی است که در آن ارتباط فرد مبتلا با واقعیت قطع می شود. علائمی چون هذیان و توهم در اغلب انواع جنون مشخص می شود. وقتی فرد دچار جنون شود چیزهایی را می بیند و می شنود که واقعا وجود ندارند. روان پریشی انواع گوناگون دارد که دسته ای از اختلالات همانند اختلال دوقطبی و اسکیزو فرنی را در برمی گیرد. در این مطلب قصد داریم به تعریف هر یک از انواع جنون و علائم آنها بپردازیم.

 

برای دریافت مشاوره در زمینه درمان انواع جنون می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.

 

منبع : انواع جنون | اختلالات روان پریشی

  

جنون آنی (کوتاه مدت یا واکنشی)

فرد مبتلا به جنون آنی به طور ناگهانی ارتباطش را با واقعیت از دست می دهد و واکنش های خشونت آمیز شدیدی نشان می دهد که در نهایت به خودش یا دیگران صدمه می زند. اما درصد آسیب رسانی به دیگران بیشتر است. معمولا افراد دارای اختلالات تکانه ای مزمن، اختلالات شخصیت و کسانی که دچار محرومیت های هیجانی شدید شده اند، در معرض ابتلا به جنون آنی قرار می گیرند.

البته افراد سالم نیز ممکن است بر اثر عوامل محیطی مختلف مثل مشکلات خانوادگی و اقتصادی، بیماری، بیکاری، استعمال مواد محرک، توهم زا و الکل دچار جنون آنی شوند. بسیاری از قتل ها بر اثر جنون آنی شکل می گیرد و فرد را دچار پشیمانی می کند.

 

جنون مزمن (اسکیزوفرنی)

یک بیماری روان پریشانه است که در آن مرز میان خیال و واقعیت مخدوش می شود و ادراک را تحت تاثیر قرار می دهد. مشخصه آن از کار افتادگی فرایندهای فکری و پاسخگویی عاطفی ضعیف می‌باشد. فرد مبتلا معمولا خودش از بیماریش آگاهی ندارد و حتی در بسیاری موارد ممکن است در مقابل درمان مقاومت کند، اعتراض می کند که هیچ مشکلی ندارد و سالم است. علائم اصلی اسکیزوفرنی توهم و هذیان است.

افراد مبتلا به اسکیزوفرنیا به دیگران متکی اند؛ زیرا قادر به انجام کار یا مراقبت از خود نیستند. گاهی تصور می کنند رئیس جمهور هستند یا مثلا کسی از دور آنها را کنترل می کند. فرآیند بیماری حداقل ۶ ماه است. افراد مبتلا از تحصیل، شغل و زندگی اجتماعی باز می مانند و دچار پارانویا، اضطراب و افسردگی می شوند. درمان اسکیزوفرنی هنوز به طور قطعی کشف نشده اما تا حدی قابل کنترل و درمان است. دو زیر گروه اصلی این اختلال به شرح زیر می باشد.

اسکیزوفزنیا فرم

تفاوت اسکیزوفرنی فرم با اسکیزوفرنی آن است که شروع سریعی دارد و طول بیماری ۶ ماه یا کمتر است. آشفتگی در رفتار و گفتار مشخصه اختلال اسکیزوفرنی فرم است.

اسکیزوفرنی افکتیو

شامل ویژگی های اختلالات خلقی و اسکیزوفرنی به صورت همزمان می باشد؛ یعنی بیمارانی که هم به اختلال خلقی (نظیر افسردگی یا شیدایی) و هم اسکیزوفرنی مبتلا هستند و علائم هر دو را دارا می باشند.

 

اختلال دوقطبی

در اختلال دو قطبی فرد دچار نوسانات خلقی شدید می شود. این نوسانات هفته ها و ماه ها طول می کشد و فرد دوره هایی از شیدایی و افسردگی اساسی را تجربه می کند. بیماری معمولاً با دوره‌ای از افسردگی شروع می شود و پس از یک یا چند دوره از افسردگی، دوره شیدایی آغاز می‌شود.
در دوره افسردگی فرد احساس غمگینی شدیدی می کند، انگیزه ها و علایق خود را از دست می دهد، بی دلیل گریه می کند و دچار نا امیدی شدیدی می شود؛ در این دوره احساس افسردگی برای مدت طولانی باقی می ماند. تا جایی که حتی انجام امور عادی زندگی را سخت یا غیر ممکن می سازد.

شیدایی یک احساس خوشحالی زیاد، انرژی و خوش بینی بیش از اندازه می باشد. این حالت می تواند آنقدر شدید باشد که فکر کردن و قضاوت فرد را تحت تاثیر قرار دهد. ممکن است تفکرات عجیبی راجع به خود داشته باشد، تصمیمات بدی بگیرد و به صورت شرم آور، مضر و گاهی خطرناک رفتار کند. مانند حالت افسردگی، در این دوره نیز زندگی فرد مختل می شود و بر روابط و کار تاثیر می گذارد. برای اطلاع بیشتر از انواع اختلال دوقطبی کلیک کنید.

 

اختلال پارافرنی

اختلال پارفرنی شکلی از اسکیزوفرنی است. با نشانه های توهم و هذیان، پرش فکری، آشفتگی گفتار و عدم توجه و تمرکز همراه می باشد. این افراد در گفتگوها به صورت ناگهانی از یک موضوع به موضوعی دیگر می روند و در برخی موارد جملات و گفته های خود و دیگران را فراموش می کنند. البته این اختلال شروع دیر هنگام دارد و فقط در افراد سالمند رخ می‌دهد.

 

روان پریشی ارگانیک (ناشی از صدمات مغزی)

برخی اوقات روانپریشی ناشی از صدمات مغزی (ضربه مغزی) یا مربوط به بیماری های جسمی دیگری مانند عفونت ها و تومورهای مغزی است که عملکرد مغز را مختل می سازند. این عوامل باعث می شوند صداها و تصاویری در مغز فرد شکل بگیرد که در دنیای واقعی وجود ندارند.

 

روان پریشی به علت بیماری های جسمی

بیماری های عفونی مانند ایدز و هپاتیت، بیماری های غیر عفونی مانند نارسایی کبد و کلیه که منشا عصبی دارند نیز می توانند سبب بروز علائم اختلالات روانپریشانه شوند.

 

افسردگی روان پریشانه

افسردگی روان پریشانه یا سایکوتیک یکی از انواع افسردگی اساسی است. به طوری که وقتی بیمار دچار افسردگی شدید می باشد علائم روان پریشی به طور همزمان بروز می‌کند. علائم افسردگی روان پریشانه می‌تواند به شکل توهمات (مانند شنیدن صدایی که به آنها می‌گوید آنها انسانهای خوبی نیستند یا بی فایده‌اند) و هذیان (مانند احساس شدید بیهودگی، شکست یا انجام گناه) باشد.

 

اختلال روانی ناشی از مصرف الکل و مواد

استفاده یا ترک موادی مانند الکل، حشیش، شیشه، قرص اکستازی، کوکائین و کراک و سایر مواد می توانند با ظهور علائم روانپریشی؛ توهمات، هذیان ها یا گفتار آشفته مرتبط باشند.

 

درمان جنون

برخی از این اختلالات به سختی درمان می شوند ولی علائم آنها تا حد زیادی قابل کنترل هستند؛ در اکثر موارد بستری شدن در بیمارستان های اعصاب و روان لازم است. درمان و کنترل علائم روان پریشانه معمولا به صورت ترکیبی از دارو درمانی و درمان شناختی رفتاری است. گروه درمانی یا مشاوره روان شناسانه نیز کمک ‌کننده است.
برخی از داروهای آنتی سایکوتیک شامل هالوپریدول، فلوفنازین، کلرپرومازین، تیوتیکسن، ریسپریدون و... می باشد.

 

برای دریافت مشاوره در زمینه درمان انواع جنون می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.


منبع : انواع جنون | اختلالات روان پریشی

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.