علت ترس از تعهد چیست؟ چرا حتی زمانی که کسی را خیلی دوست دارند، باز هم برای ازدواج و زندگی متعهدانه کاری نمی کنند؟ یک رابطه مستلزم پذیرش مسئولیتهای متفاوت است و مسئولیت پذیری، یکی از ابعاد تعهد در رابطه میباشد. عدهای از افراد نمیتوانند در برابر مسئولیتی که در یک رابطه بر عهده آنها قرار می گیرد متعهد باشند؛ بنابراین از شکلگیری رابطه اجتناب می کنند. اما راه هایی برای غلبه بر ترس وجود دارد. فقط کافی است دلایل ترس خود را پیدا کنید و پاره ای از اندیشه هایتان را تغییر دهید. در این مطلب به شما کمک می کنیم تا ترس خود را از بین ببرید و به ایجاد یکرابطه زناشویی پایدار اقدام کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه راه های غلبه بر ترس از تعهد می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : ترس از تعهد در رابطه | دلایل و درمان ترس از تعهد
تعهد ابعاد چندگانهای دارد که دربرگیرندهی دلایل شخصی، اعتقادی و اخلاقیِ به خصوصی است که شخص را به ادامهی رابطهی عاطفی پایبند میکند.
ترس از تعهد یا گاموفوبیا نوعی ترس غیرواقعی از پیمان بستن، تعهد دادن و التزام برای باقی ماندن در یک ارتباط ثابت و صادقانه در کنار یک شخص دیگر برای همیشه است. گاموفوبیا اصطلاحی است که برای توصیف ترسهای غیرعادی از تعهد و ازدواج به کار میرود.
در واقع خانواده و روابط جدید همگی برای کسانی که در دوران مجردی برای خودشان چند سال تنها زندگی کرده، درونگرا بوده یا شخصیت اجتنابی دارند، به نوعی کابوس است. افرادی که ترس از تعهد در رابطه دارند از وارد شدن به رابطه جدید اجتناب می کنند. حتی ممکن است به شخص خاصی علاقه زیادی داشته باشند اما از برقراری رابطه پایدار با او امتناع می کنند. این افراد اگر هم وارد رابطه شوند روابط آنها معمولا سطحی است و ممکن است با چند نفر همزمان ارتباط برقرار کنند و هیچ تعهدی نسبت به هیچ کدام نداشته باشند.
برای اینکه بتوانید بر ترس خود غلبه کنید باید بدانید منشا ترس شما چیست؟ در این صورت می توانید آن دلیل را در خود حل کنید، افکارتان را تغییر دهید و به ایجاد یک رابطه دلپذیر بپردازید.
دلایل ترس از تعهد طیف گسترده ای را شامل می شود و هر کس دلیل مخصوص به خود را دارد؛ در ادامه سعی کرده ایم برخی از این دلایل و روش های برطرف کردن ترس از تعهد را به خوبی مطرح کنیم.
تجربههای کودکی معمولا به تفکرات یک فرد در بزرگ سالی شکل میدهند. اگر در زمان کودکی کسی را مثل (پدر، مادر، برادر بزرگتر) دوست داشتید و آن شخص چیزی را از شما گرفته باشد (مانند؛ قدرت، حس احترام یا معصومیت)، چنین شخصی در ضمیر ناخودآگاه شما علی رغم آنکه دوستش دارید، دشمن خود می دانید. حال که بزرگ شده و همسری اختیار کرده اید که دوستش دارید، ذهن تان طبق تجربه اش می گوید "کسی را دوست دارم دشمن من است و می خواهد چیزی از من بگیرد). بنابراین قبول تعهد، نسبت به او برایتان مشکل می شود.
ممکن است ترس فرد از تعهد به این دلیل باشد که والدیناش تجربهی بدی از ازدواجشان داشتند و طلاق گرفتهاند. یا فرد در تمام طول کودکیاش شاهد دعوا و جروبحث بوده است و این مسئله درکاش را در مورد رابطه یا ازدواج دگرگون کرده است.
برخی افراد می ترسند اگر وارد رابطه ای شوند لذت های دوران مجردی خود را از دست بدهند و دیگر نتوانند آزادنه با دوستان خود به گردش و تفریح بپردازند. آنها از محدودیت خوششان نمیآید. این افراد میترسند چرا که در زمان طول زندگی مشترک باید مطابق با برخی قوانین زندگی طرف مقابلشان رفتار کنند.
ممکن است فرد تجربهی بدی از یک رابطهی طولانی مدت داشته باشد. شکست عشقی قطعا میتواند ناراحتکننده باشد. نادیده گرفتن جدایی و عدم درمان شکست عشقی مانند یک زخم همیشگی در فرد باقی خواهد ماند. همین مسئله باعث تغییر نحوهی درکاش از ایجاد یک رابطه جدید شده است.
درصورتیکه در گذشته رابطهای داشتهاید اما منجر به جدایی شده است، سهم خود را در شکست رابطه بررسی کنید. سپس به دنبال یافتن راه حلی برای جلوگیری از تکرار آن باشید.
با مهیا کردن زمینههای شناخت از یکدیگر میتوانید بر این ترس غلبه کنید. در زمان آشنایی بیاندیشید تا چه حد فرد مورد نظر برای شما مناسب است. در صورتی که شما و فرد مقابلتان شناخت مناسبی از یکدیگر بدست آورید مثلا عادتهای اخلاقی خوب و بد همدیگر مانند احساس حسادت، خشم، مهربانی، فداکاری و… را بدانید راحتتر میتوانید به یکدیگر برای زندگی در آینده اعتماد کنید.
در صورت ترس از دست دادن آزادی و ایجاد تغییرات در خود به یاد داشته باشید که چه افراد ازدواج کنند و چه نه، در شرایطی باید در خود تغییراتی ایجاد کنند و زیر بار مسئولیت بروند. همچنین در صورت نگرانی از جدایی بدانید آنچه که شکست یا موفقیت شما را تعیین می کند، تلاش شما برای حفظ رابطه می باشد.
با این کار میتوانید راه حلهایی برای این ترسها پیدا کنید. دلایلی که باعث تمایل شما به برقراری رابطه میشود، ویژگی های طرف مقابل و اینکه چگونه میتواند به شما کمک کند تا به اهدافتان برسید را یادداشت کنید. نوشتن راهی برای کاهش استرس نیز می باشد، پس میتواند به شما کمک کند تا بر ترس خود غلبه کنید.
آیا شما آمادگی لازم برای پذیرفتن فرد دیگر و مسئولیتهای او را در زندگی دارید؟ با یافتن پاسخ سوالات خود تصوری از آینده خود بعد از ازدواج خواهید داشت و با صحبت در مورد اهداف و برنامههای خود با طرف مقابلتان و همچنین آگاه شدن از برنامههای او میتوانید راحتتر با مسئله ترس از مسئولیتها کنار بیایید.
اگر در ارتباط با ترسهای خود با پدر و مادر خود صحبت کنید آنها نیز به شما خواهند گفت که همچون شما ترسهایی را تجربه کردهاند و تجربه خود را در این زمینه در اختیار شما قرار خواهند داد. همچنین صحبت با افرادی کهازدواج موفق داشتهاند ترس شما کاهش می دهد. صحبت یک متخصص روانشناسی برای غلبه بر ترس های شما بسیاری موثرتر خواهد بود.
برای دریافت مشاوره در زمینه راه های غلبه بر ترس از تعهد می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.