اختلالات رفتاری کودکان معمولا زمانی برای والدین مشخص می شود که کودک رفتارهایی خارج از محدوده سنی شان نشان می دهند. رفتارهایی که بیش از حد چالش آور بوده و به اصطلاح آن ها را رفتارهای سخت می نامیم. شیطنت، نافرمانی و رفتارهای تکانشی در کودکان امری طبیعی است. اما برخی از کودکان بیش از حد، آزاردهنده و دشوار رفتار می کنند. از رایج ترین اختلالات رفتاری می توان به اختلالات نافرمانی مقابله ای(ODD)، اختلال بیش فعالی، نقص توجه(ADHD) و اختلال سلوک(OC) اشاره داشت. این اختلالات به دلیل نشانه های مشترکی که دارند، تشخیص گذاری را بسیار دشوار می کنند. ممکن است یک کودک یا نوجوان همزمان به دو اختلال دچار باشد. در ادامه به انواع، عوامل خطر ساز و درمان اختلالات رفتاری کودکان را شرح داده ایم.
برای دریافت مشاوره در زمینه اختلالات رفتاری کودکان میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : اختلالات رفتاری کودکان
از جمله انواع اختلالات رفتاری کودکان می توان به موارد زیر اشاره داشت :
کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای به طور رایج رفتارهایی مثل زود عصبانی شدن، بدخلقی های مستدام، دعوا و جدل دائمی با بزرگسالان (بحث با والدین و نپذیرفتن قوانین)، آزار و اذیت دیگران، عزت نفس پایین و... از خود نشان می دهند. اختلال نافرمانی مقابله ای از شیوع بالایی برخوردار است، به طوری که در بین کودکان زیر 12 سال تقریبا یک نفر از دو نفر اختلال نافرمانی مقابله ای دارند. ابتلای پسرها در این اختلال حدودا دوبرابر دختر هاست.
کودکان دارای اختلال سلوک به صورت افراط گونه ای رفتارهای ناشایست و ضد اجتماعی دارند و به همین دلیل بیشتر به بچه های بد معروف هستند. طبق تحقیقات یک سوم مبتلایان به اختلال سلوک دچار بیش فعالی نیز هستند. برخی رفتارهای رایج کودکان با اختلال سلوک عبارتند از:
2 تا 5 درصد از کودکان به صورت تقریبی دچار بیش فعالی و نقص توجه هستند. پسرها نسبت به دختر ها سه برابر بیشتر به این اختلال دچار می شوند. از ویژگی های این اختلال می توان به موارد زیر اشاره کرد:
علت های اصلی اختلالات رفتاری ذکر شده همچنان نامشخص است. اما عوامل خطرساز عبارتند از:
1- جنسیت: پسر بودن یکی از عوامل خطرساز برای ابتلا به اختلالات رفتاری است. هنوز نتوانسته اند میان عوامل ژنتیکی و اجتماعی در بروز این اختلالات تفاوتی قائل شوند.
2- بارداری و تولد: تولد زودهنگام و وزن کم، حاملگی های دشوار در برخی موارد در بروز مشکلات رفتاری کودکان در آینده تاثیر دارند.
3- مزاج: احتمال ابتلا در کودکانی که از تربیت دشوار برخوردار بوده اند و از سنین کم زودجوش و پرخاشگر هستند، بیشتر است.
4- زندگی خانوادگی: هرچه خانواده مشکلات بیشتری داشته باشد، احتمال بروز اختلال نیز افزایش می یابد. مشکلات خانوادگی مثل خشونت خانگی، فقر، کم توجهی والدین یا سوء استفاده در بروزاختلالات رفتاری کودکان موثر شناخته شده اند.
5- مشکلات یادگیری: مشکلات رفتاری با مشکلات خواندن و نوشتن و یادگیری همبستگی دارند.
6- عقب ماندگی ذهنی: کودکان عقب مانده دو برابر بیشتر در معرضاختلالات رفتاری قرار دارند.
7- رشد مغزی: برخی تغییرات در رشد مغز در اختلالات رفتاری موثر است. مثلا مطالعات نشان داده؛ بخش هایی از مغز که کنترل توجه را بر عهده دارند درکودکان بیش فعال کمتر فعال هستند.
در صورتی که کودک مبتلا به اختلال رفتاری درمان نشود، با مشکلات عدیده ای در بزرگسالی روبرو خواهد بود. به صورت کلی مداخله هرچه سریع تر صورت بگیرد، نتیجه بهتری دریافت می شود.
درمان معمولا چند جانبه صورت می گیرد و بسته به نوع اختلال و عوامل تشخیصی، متفاوت است. ولی به صورت کلی شامل موارد زیر است:
برای دریافت مشاوره در زمینه اختلالات رفتاری کودکان میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : اختلالات رفتاری کودکان