همه انسان ها، گاهی از کوره در می روند و ممکن است در آن لحظه ها کارهایی بکنند که هرگز در زمان آرامش نمی کنند. واکنش به احساس خشم، در هر فرد و بنابر شدت خشم و فرد مقابل متغیر می باشد. مهمترین نکته ای که درباره خشم باید بدانید، این است که خشم، با اینکه یکی از مهم ترین احساسات انسان است، اما مخرب ترین و خطرناک ترین حس نیز می باشد. اگر احساس خشم کنترل نشود، می تواند مشکلات زیادی برای فرد و اطرافیان او ایجاد کرده و سلامت جسمی و روانی او را به خطر بیاندازد. در این مطلب، درباره این احساس مطالبی را عنوان خواهیم کرد تا بیشتر با خشم آشنا شوید.
برای دریافت مشاوره در زمینه احساس خشم و کنترل آن می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265تماس بگیرید.
منبع : احساس خشم | علل و راه های مقابله با احساس خشم
احساس خشم احساسی طبیعی و ذاتی است که به شما می گوید چیزی اشتباه است و شرایط آنگونه ای که باید باشد نیست. خشم، طیف وسیعی از احساسات را شامل می شود. متناسب با عوامل ایجاد کنند خشم، شدت این احساس در شما متفاوت خواهد بود. گیر کردن در ترافیک، آسیب دیدن از کسی، مورد خیانت واقع شدن و... همگی عوامل ایجاد خشم هستند، اما شدت خشمی که احساس می کنید در هر کدام از موقعیت ها متفاوت می باشد.
به طور کلی در زمان هایی که چیزی فراتر از کنترل و توان شما باشد یا چیزی مانع رسیدن شما به خواسته ها و اهدافتان شود، کسی شما را تهدید کرده و به شما آسیب بزند، ممکن است احساس خشم کنید. برخی دیگر از علل بروز خشم عبارتند از:
_ غم و اندوه از دست دادن یک عضو خانواده، یک عزیز یا یک چیز بسیار ارزشمند
_ مشکلات مالی و بدهی ها
_ زمان هایی که احساس بی عدالتی می کنید مثل مورد خیانت واقع شدن، تحقیر شدن، خجالت زده شدن، بیمار شدن خود یا یکی از عزیزان و...
_ احساس ناراحتی و ناامیدی و افسردگی
_خستگی جسمانی و روحی
_ مصرف مواد مخدر و الکل (الکل و مواد مخدر آستانه تحریک پذیری شما را پایین می آورد، بنابراین خیلی راحت تر عصبانی می شوید).
خشم به طرق مختلف بیان می شود و بستگی به شدت و علت خشم شما دارد. اما خشونت کلامی و غیر کلامی شایع ترین راه های ابراز خشم هستند.گاهی از لحن و تن صدای فرد متوجه عصبانیت او می شوید و گاهی ممکن است او هیچ حرفی نزند و از رفتارش، راه رفتنش و حتی غذا خوردنش متوجه عصبانیت او شوید.
1- زمانی که خیلی قوی تر و شدیدتر از انتظار شما و وضعیت واقعی است (افراد مبتلا به خشم انفجاری).
2- زمانی که خیلی زیاد تکرار می شود و باعث می شود نتوانید از زندگی لذت ببرید.
3- علت آن چیزی است که مدت ها پیش اتفاق افتاده و یک موضوع قدیمی است.
4- خشونت بر رفتار و نگرش شما نسبت به خودتان، فرد دیگر یا اموال شخصی تاثیر می گذارد.
5- در انجام شغل و فعالیت های شما اختلال ایجاد می کند.
6- به روابط شما با دیگران آسیب می زند.
7- بر سلامت جسمی و روانی شما تاثیر منفی می گذارد.
خشم یک واکنش طبیعی نسبت به برخی از موقعیت هاست. همچنین می تواند زمان هایی که با شرایط تطبیق داشته باشد. با این حال، خشمی که از راه های ناسالم تخلیه شود، می تواند به سلامت شما آسیب برساند. خوشبختانه راه های زیادی برای کنترل و مقابله با خشم وجود دارد که می توانید انجام دهید.
استراتژی های فوری مشکل را حل نخواهد کرد، بلکه فقط به شما زمان می دهد تا یک راه حل سازنده و مفید برای حل مشکل بیابید. در استراتژی های فوری:
_ از موقعیتی که باعث عصبانیت شما شده خارج شوید.
_ تا ده بشمارید.
_ عبارت های آرامبخش را با خود تکرار کنید.
_ نفس عمیق بکشید. به صورتی که به مدت 4 ثانیه هوا را داخل بکشید، 6 ثانیه نگهدارید و 6 ثانیه هوا را خارج کنید. باید سعی کنید نفس عمیق کشیدن را درست انجام دهید تا اثر بخش باشد.
_ توجه خود را به چیزهای دلپذیر معطوف کرده و تلاش کنید تا به موقعیت خشم برانگیز فکر نکنید.
وقتی آرامتر شدید، استراتژی های کوتاه مدت می تواند به شما کمک کند که احساس خشم خود را نسبت به موقعیت کنترل کنید:
_ اعتراف کنید که عصبانی هستید. احساس خشم با داد و بیداد کردن و به زمین کوبیدن بطری کنترل نمی شود.
_ از خودتان بپرسید که آیا میزان خشم شما با شرایط متناسب است یا خیر. فکر کنید که آیا این موقعیت، نیاز به این میزان از خشم داشت؟
_ به افکار خود نگاه کنید و دقت کنید که آیا این مسیری که باعث خشم شما شده درست است یا خیر. در واقع باید افکار خود را کندوکاو کنید. شاید برای اینکار نیاز به حضور یک روانشناس در کنار خود داشته باشید.
_ منبع خشم خود را شناسایی کنید. اگر رفتار و گفتار کسی باعث خشم شما می شود، سعی کنید از یک راه مسالمت آمیز با او صحبت کرده و ازمهارت حل مسئله برای از بین بردن منبع خشم استفاده کنید.
_ گاهی به شکل طنز به موقعیت خشم برانگیز نگاه کنید. همیشه جدی بودن خوب نیست.
استراتژی های بلند مدت زمان و تلاش بیشتری را می طلبند، اما به شما در مقابله با خشم بسیار کمک می کنند. مهم این است که تغییر نگرش شما اتفاق بیافتد. سپس نحوه واکنش شما به ابراز خشم تغییر کرده و مشکلاتی که خشم باعث آن می شود را کاهش دهید.
_ باید بدانید که خشم چیست و کارکرد آن چگونه است.
_ علائم اولیه و هشدار دهنده خود را شناسایی کنید تا قبل از خشمگین شدن بتوانید آن را کنترل کنید.
_ با یک روانشناس در این مورد صحبت کنید تا بتواند با توجه به ویژگی های منحصر به فرد شما بهترین راه مقابله و کنترل خشم را پیش رویتان قرار دهد.
_ مهارت های تفکر سالم را یاد گرفته و تمرین کنید. مهارت هایی مثل حل مسئله و مدیریت استرس.
_ فعالیت بدنی و ورزش کردن بسیار به شما در کنترل احساسات آزار دهنده تان کمک می کند.
_ سبک زندگی سالم، تغذیه سالم، خواب کافی و مواظبت از وضعیت روحی و روانی شما بسیار مهم است.
_ درباره حرف ها و کارهایی که هنگام عصبانیت انجام می دهید بیشتر فکر کنید. شاید واقعا نباید یک سری از رفتارها را انجام می دادید و برای جبران آنها لازم است کاری بکنید.
_ اگر از جامعه یا مردم پریشانید، به یاد داشته باشید که نمی توانید رفتار دیگران را کنترل کنید. شما فقط می توانید خود را کنترل کرده و بهترین واکنش را به رفتار های اشتباه دیگران نشان دهید.
برای دریافت مشاوره در زمینه احساس خشم و کنترل آن می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265تماس بگیرید.