مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

داروی والپروات سدیم

والپروات، داروی والپروات سدیم یا والپروئیک اسید در گروه داروهای اسید کربوکسیلیک-ضد تشنج قرار دارد. والپروات سدیم یکی از مهمترین و مؤثرترین داروها در کنترل حملات تشنجی و بیماری صرع در کودکان و بزرگسالان می باشد، مصرف این دارو تنها به درمان صرع محدود نمی شود و در موارد متنوعی مانند پیشگیری از میگرن، بیماری های اعصاب و روان مانند افسردگی و دردهای عصبی ناشی از دیابت نیز مورد استفاده دارد. این دارو به صورت قرص، کپسول، آمپول و یا شربت تجویز می شود. در ادامه این مقاله با بیشتر با موارد مصرف، نحوه اثر، عوارض و موارد منع مصرف داروی والپروات سدیم آشنا می شوید.

 

برای دریافت مشاوره در زمینه داروی های ضد تشنج می توانید با مشاوران مرکز روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.


منبع : داروی والپروات سدیم

  

موارد مصرف والپروات سدیم

داروی والپروات سدیم معمولا برای درمان صرع «ساده» و «مرکب» تجوز می شود. بیمار مبتلا به صرع، به طور ناگهانی هوشیاری اش را از دست داده، چهره اش بی حالت شده و بی حرکت باقی می ماند. این دارو کمک می کند تا دفعات حملات صرع کمتر شود. در واقع تشنج یک حمله عصبی ناشی از اختلال در فعالیت های الکتریکی مغز است. والپروات سدیم با کاهش فعالیت های الکتریکی غیر طبیعی مغز حملات تشنج را کنترل می کند. همچنین از این دارو برای تثبیت خلق در اختلال دو قطبی و درمانمیگرن به کار می رود.

تاثیر والپروات سدیم در کنترل علایم ترک در بیماران وابسته به تریاک

والپروات سدیم در کنترل دردهای ناشی از ترک مواد مخدر و همچنین در کنترل علائم ترک بنزودیازپین ها و الکل موثر بوده است. تاثیر این دارو در کاهش علائم ترک بنزودیازپین ها، خواب آورها، الکل و کاهش مصرف اختیاری ماده کوکائین مشخص شده است.

 

مکانیسم اثر والپروات سدیم 

هر چند مکانیسم دقیق عملکرد این دارو مشخص نیست اما احتمالا با جلوگیری از کاهش فسفاتیدیل اینوزیتول(3،4،5) و تری فسفات (PIP3) موجب کاهش اثر تشنجی آن ها می شود. این دارو کانال های وابسته به ولتاژ سدیم غشاء را بلوک می کند و سطح GABA مغزی را افزایش می دهد.

والپروات سدیم به سرعت و به طور کامل از دستگاه گوارش جذب می شود. در صورتی که همراه یا بعد از غذا مصرف شود، سرعت جذب آن کاهش می یابد.
عمر این دارو در بدن تقریبا 15 ساعت می باشد. در بیماران مبتلا به نارسایی کبدی، بیماران مسن و کودکان زیر 2سال این زمان طولانی تر بوده و در بیمارانی که تحت درمان با سایر داروهای ضد صرع هستند کوتاه تر می باشد.

 

موارد منع مصرف و احتیاط والپروات سدیم

در صورت حساسیت به والپرات سدیم یا سایر داروهای مشابه، به پزشک خود اطلاع دهید. از مصرف خودسرانه حتی برای جلوگیری از سردرد مخصوصا در دوران بارداری خودداری کنید. دیگر موارد منع دارو به شرح زیر می باشد:

_ در کودکان کمتر از 2سال مبتلا به اختلال در میتوکندری و کودکان کمتر از 3 سال مبتلا به بیماری های متابولیک ارثی، آسیب مغزی، تشنج های شدید با عقب ماندگی ذهنی (به دلیل خطر آسیب به کبد)
_ افراد دارای بیماری های کبدی و یا دارای سابقه خانوادگی بیماری شدید کبدی_ احتمال مرگ برای بیماران دچار آسیب حاد_ به منظور پیشگیری از تشنج بعد از تروما
توجه: در مصرف والپروات سدیم با سایر داروهایی که با انعقاد خون در ارتباط هستند، احتیاط شود.

 

عوارض جانبی والپروات سدیم

شایع ترین عوارض جانبی والپروات سدیم

اختلالات گوارشی نظیر تهوع، استفراغ، سوء هاضمه، اسهال، کرامپ های شکمی و یبوست، از شایع ترین عوارض والپروات سدیم هستند. این عوارض بیشتر در ابتدای درمان رخ می دهند. در صورت مصرف دارو همراه با غذا و یا شروع با دوز کم، عوارض کاهش می یابد.

مهمترین عوارض جانبی والپروات سدیم

بروز نارسایی کبدی که در نهایت منجر به مرگ شود، در بیماران تحت درمان با اسید والپروئیک و مشتقات آن مشاهده شده است.
عارضه کبدی معمولا طی 6ماه اول درمان رخ می دهد. مسمومیت کبدی جدی یا مرگبار ممکن است با علایم غیراختصاصی مثل فقدان کنترل تشنج، بی قراری، ضعف، بی اشتهایی، زردی، استفراغ و... شروع شود.

 

تداخل دارویی با والپروات سدیم

مصرف همزمان والپروات سدیم با برخی داروها می تواند عوارض دارو را تشدید کرده و یا باعث کاهش اثر دارو شوند. در مواردی تداخلات دارویی مشکلاتی مثل مشکلات مغزی، خواب آلودگی، کاهش پلاکت خون و... شود. در صورت مصرف داروها یا مواد زیر پزشک خود را مطلع نمایید. 
_ داروهای ضد تشنجداروهای ضد افسردگی_ سالیسیلات ها (اسپیرین)
_ دیگر داروهای ضد صرع
_ آنتی بیوتیک کرباپنم
قرص های ضد بارداری_ ضد انعقادها (وارفارین)_ باربیتورات ها (فنوباربیتال،پریمیدون)،_ داروهای دیگر مثل؛ اتوسوکسیماید، لاموترثرین، متیل فنیدات، کواتیاپین، کواتیاپین و تولبوتامید

توجه: از مصرف همزمان والپروات سدیم با الکل یا داروهایی که ممکن است باعث خواب الودگی شوند، خودداری کنید.

 

مصرف والپروات سدیم در بارداری و شیردهی

والپروات سدیم ممکن است سبب آسیب به جنین شود. اگر تصمیم به بارداری دارید حتما با دکتر خود در مورد مصرف یا قطع دارو مشورت کنید. در مادرانی که در 3ماه اول حاملگی اسید والپروئیک مصرف می کنند، احتمال نقص لوله عصبی افزایش می یابد. غلظت والپروئیک اسید بر شیر مادر نیز تاثیر می گذارد، اما عوارض آن بر کودک شیرخوار هنوز مشخص نشده است.

 

برای دریافت مشاوره در زمینه داروی والپروات سدیم میتوانید با مشاوران مرکز روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.


منبع : داروی والپروات سدیم

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.