با فوت پدر یکی از پایه های مهم و اساسی زندگی و خانواده از دست می رود. به طور کلی پدر در خانه نماد قدرت و غرور و یک تکیه گاه است که نظم و امنیت را در خانه برقرار می کند، در واقع روح وجودی خانواده می باشد. تمام این ها باعث می شود که مرگ پدر بر تمام ابعاد زندگی یک خانواده تاثیر بگذارد. پس از مرگ پدر در خانواده مشکلاتی به وجود می آید که باید برای آن ها چاره ای اندیشید. با فوت اعضای خانواده در واقع نقش ها جابه جا شده و یا از بین می روند، این تغییرات با خود آثاری را به همراه دارند. در ادامه این مقاله به تاثیر مرگ پدر بر اعضای خانواده، کنار آمدن با غم مرگ پدر و نحوه توضیح آن به کودکان اشاره کرده ایم.
برای دریافت مشاوره در زمینه رو به رو شدن با فوت پدر می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : فوت پدر | راه های کنار آمدن با فوت پدر
به طور کلی پدر مسئول برقراری نظم و مشخص کننده قوانین در خانواده می باشد و به این صورت تبدیل به عاملی برای پیشگیری از انحرافات اعضای خانواده می شود. با فوت پدر و عدم مدیریت خانواده توسط مادر، فرزندان دچار سرگردانی و حتی انحرافاتی می شوند. پس با مرگ پدر، مادر باید هوشیارتر باشد و روند مناسبی برای برخورد با فرزندان خود در پیش بگیرد. اما چون مادر نیز دچار بحران فوت همسر شده، به احتمال زیاد پیش از هر چیز باید با افسردگی و غم از دست دادن همسر کنار بیاید. به دلیل اهمیت موضوع فرزندان مادر هر چه زودتر باید بهبود یابد و به دنبال راهی برای مدیریت خانه باشد. به همین دلیل مشاوره روانشناسی در این بازه زمانی از ضرورت زیادی برخوردار است.
پدر یکی از ارکان اساسی خانواده است که نقش مهمی در تربیت فرزندان دارد. پس از مرگ پدر زندگی تمام اعضای خانواده به نحوی تحت تاثیر قرار می گیرد. معمولا بعد از مرگ پدر یک شخص از خانواده وظایف پدر را بر عهده می گیرد. زمانی که تمام اعضای خانواده او را به عنوان جایگزین قبول کنند، خانواده سریع تر به آرامش و ثبات خود بازمی گردد.
پسر ها هویت جنسی خود را از پدرشان الگوبرداری می کنند. اگر پدر در سنین کودکی و نوجوانی پسر فوت کند، مشکلاتی درهویت جنسی او به وجود می آید. از طرف دیگر نبود پدر ممکن است باعث انحرافات اجتماعی و کج روی های رفتاری در فرزند پسر بشود.
تحقیقات نشان داده که دخترها پس از مرگ پدر در زمینه ارتباط با جنس مخالف و رشد اجتماعی آسیب می بینند. همچنین دخترانی که هنوز به سن بلوغ نرسیده اند دچار ناسازگاری در مدرسه و مشکل در کنترل هیجانات و رفتارها می شوند. ارتباط و عشق پدر به دختران عزت نفس می دهد، فقدان پدر به عزت نفس دختران آسیب خواهد زد.
وظیفه فرزندان و گذران زندگی پس از مرگ پدر بر عهده مادر می باشد، پس مسئولیت مادر دو برابر قبل می شود. در این شرایط علاوه بر این که زن به لحاظ احساسی از فوت همسرش صدمه می بیند باید وظایف بیشتری را نیز بر عهده بگیرد. همه این عوامل ناامیدی، افسردگی و اضطراب در مادر خانواده بیشتر از پیش می کند.
مرگ پدر برای کودکان یک اتفاق بسیار استرس زاست. با این وجود کودک باید حقیقت فوت پدر را بداند، احساسات و عواطف خودش را بروز دهد. پس دروغ گفتن به کودک درباره مرگ پدرش اشتباه بزرگی است. برخی از راه های توضیح مرگ پدر به کودک به شرح زیر می باشد:
از جملاتی مانند "پدرت برای مدتی نیست" استفاده نکنید، چرا که در این صورت کودک چشم انتظار پدرش می ماند و این برای کودک بسیار دردناک تر می باشد. از طرفی کودک بالاخره حقیقت را می فهمد و در آن زمان نسبت به شما بی اعتماد می شود.
بگذارید که کودک در مراسم های عزاداری پدرش شرکت کند و با حقیقت رو به رو شود. اگر کودک را از محیط عزاداری دور نگه دارید دچار سردرگمی شده و وقتی برای تخلیه غم خودش پیدا نمی کند.
در مورد بهشت و خوب بون جای پدر بیش از حد اغراق نکنید. در این صورت ممکن است کودک فکر کند که باید هر چه زودتر به جای خوبی مثل بهشت برود و حتی امکان دارد که دست به خودکشی بزند.
ممکن است بعد از فوت پدر آشنایان نزدیک نسبت به کودک احساس مسئولیت کنند و بخواهند جای خالی پدر را پر کنند. اجازه ندهید که کسی به کودک شما امر و نهی کند، چرا که در این صورت کودک بیشتر دچار سردرگمی به دلیل آموزش های مختلف می شود.
غم از دست دادن پدر بسیار سخت و سنگین می باشد ولی باید برای کنار آمدن با آن چاره ای اندیشید. فوت مادر و پدر هر کدام دردی بر دل داغدیده ها می گذارند، گاه حتی با گذر زمان این درد تسکین نیافته و برای فرد مشکلاتی را به وجود می آورد. برای گذر از این غم به راهکارهای زیر توجه کنید.
اولین مرحله برای کنار آمدن با این غم، این است که واقعیت را قبول کنید. کسی که مرده است دیگر بر نمی گردد و راهی برای برگشت به گذشته نیست.
برای از دست دادن پدرتان عزاداری کنید. عزاداری می تواند هر کاری باشد که شما را آرام کند. برخی با گریه کردن سبک می شوند، برخی با دعا برای پدر، صحبت با او، خیرات کردن و برخی نیز با مرور خاطرات پدر دردشان را تسکین می دهند. راه سبک شدن خودتان را پیدا کنید و این هیچ مانعی برایتان ندارد.
با فرار از درد و غم هیچ چیز نمی گذرد. اگر با غم خود روبه رو نشوید این مرحله هیچ وقت نمی گذرد و تمام نمی شود. این را بدانید که رویاروی با غم بخشی از فرایند گذر از غم است.
اصرار نکنید که در تنهایی برای پدر عزاداری کنید. اجازه دهید کسانی که با آن ها ارتباط عاطفی دارید، کنارتان باشند. نزدیکان شما می توانند یک حامی باشند و احساس غم شما را تا حدی کم کنند.
شاید این غم همیشه در بخشی از وجودتان باقی بماند ولی این را بدانید که همیشه آن را انقدر بزرگ احساس نمی کنید. به مرور زمان غم و اندوه سبک تر می شود و شما یاد می گیرید که با وجود غم و فقدان پدر به زندگی خود ادامه دهید.
برای دریافت مشاوره در زمینه رو به رو شدن با فوت پدر می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.