اختلال چند شخصیتی با نام جدید اختلال هویت تجزیه ای، یکی از انواع اختلالات تجزیه ای ست که طی آن دو یا چند شخصیت مجزا به طور مکرر، کنترل رفتار فرد را در دست می گیرند. در واقع مشخصه اصلی این بیماری گسستگی در برخی از جنبه های هویت است. همزمان فرد در به یاد آوردن اطلاعات مهم شخصی خود دچار مشکل می شود. جالب است بدانید هر یک از این شخصیت ها، ویژگی های منحصر به خود را دارند، اسم، سن، شخصیت، هویت جنسی متمایز، ویژگی های مختلف فیزیولوژیکی که ممکن است حتی با هویت اصلی در تعارض باشند. از آنجایی که افراد مبتلا به اختلال چند شخصیتی، آسیب های روانی دیگر مانند اضطراب، افسردگی، سو مصرف مواد و اختلالات شخصیت نیز دارند، بهره گیری از خدمات مشاوره روانشناسی و درمان اهمیت زیادی دارد، چرا که احتمال خودکشی نیز در این افراد بالاست.
برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و درمان اختلال چند شخصیتی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : اختلال چند شخصیتی | علایم، علل و درمان اختلال هویت تجزیه ای
آشنایی با اختلال چند شخصیتی
اختلال چند شخصیتی، به صورت حضور دو یا چند هویت مجزا در یک شخص تعریف می شود که هر کدام از این بخش های گسسته شده از نظر سن، نام، نگرش، رویاها، توانایی یادگیری، اخلاقیات و حتی شاخص های فیزیولوژی مانند ضربان قلب با یکدیگر متفاوت اند. هویت گسسته، نشانه ناتوانی در ادغام جنبه های مختلف شخصیت، حافظه و هشیاری است. شخصیت ها می توانند متضاد با هم نیز باشند، چنانچه فرد گاهی سلطه جو و گاهی مظلوم است. تعداد متوسط شخصیت ها بین 5 تا 10 است. اختلال هویت تجزیه ای بیماری نادری است که میزان شیوع آن در زنان حدودا 9 برابر مردان است.
اختلال هویت چندگانه در بزرگسالان با علایم زیر همراه است:
روانشناسان بر این باور هستند که علائم در کودکان به مرور زمان پیشرفت کرده و در بازه های زمانی طولانی شدیدتر می شوند. اختلال هویت چندگانه در کودکان با علایم زیر همراه است:
احتمال بروز اختلال چند شخصیتی، در هر شخصی با هر سن، جنسیت، قومیت و فرهنگی وجود دارد، اما عامل خطرساز اصلی سوء استفاده های فیزیکی، عاطفی و جنسی در کودکی است. جداسازی از واقعیت، روشی است که فرد برای رهایی از درد روانی و فیزیکی استفاده می کند. در این روش هر یک از شخصیت ها یک اتفاق تلخ را تجربه می کند و با کنار گذاشته شدن ماسک مربوط به آن شخصیت، خاطرات و دردهای مربوط به آن هم فراموش می شود. فرد مبتلا به این اختلال در کودکی هیجان آسیب زایی را تجربه کرده است. همچنین، شواهد نشان می دهد که این افراد قدرت تلقین هیپنوتیزم بالایی دارند به طوری که خود فرد از آن برای جداسازی استفاده می کند.
در گذشته برای بسیاری از افراد مبتلا به اختلال چند شخصیتی، به اشتباه تشخیص اسکیزوفرنی داده می شد، در حالی که نشانه ی اصلی این اختلال وجود شخصیت های گوناگون در فرد است که آن را از اسکیزوفرنی متمایز می کند. همزمان با اختلال چند شخصیتی، هیجان های منفی و آسیب های روانی دیگر مثل اضطراب، احساس گناه، شرم، اختلال استرس پس از تروما و افسردگی ممکن است وجود داشته باشد.
روان درمانی در افراد مبتلا به اختلال چند شخصیتی، جهت افزایش آگاهی و مدیریت احساسات و سازگاری بیشتر فرد برای تحمل هیجانات منفی در مواجهه با عوامل استرس زا، اثر بخش است. هدف از درمان، انسجام پیدا کردن شخصیت های از هم گسیخته است. روانکاوی نیز از روش های درمان اختلال چند شخصیتی می باشد که با تحلیل موقعیت ها و تجارب گذشته بیمار به او کمک می شود تا نسبت به احساسات و رفتار خود بینش پیدا کند. از آن جایی که افراد مبتلا هویت تجزیه ای، بسیار تلقین پذیر هستند، هیپنوتیزم درمانی نیز روشی موثر جهت بهبود آن هاست.
برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و درمان اختلال چند شخصیتی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : اختلال چند شخصیتی | علایم، علل و درمان اختلال هویت تجزیه ای