کمرویی پدیده ای ست که در بسیاری از افراد جهان به صورت طیفی از حالات خفیف تا شدید خجالتی بودن، مشاهده میشود. افرادی که با کمرویی دست و پنجه نرم میکنند، آن را معضلی میدانند که برایشان بسیار آزار دهنده است و به عنوان یکی از مهمترین عوامل شکست در زندگیشان نقش دارد. شاخصهای متعددی میتوانند این معضل را تشدید کنند از جمله: سن، جنسیت، محیط زندگی، نوع تربیت خانوادگی و... . افراد کمرو معمولا از اجتماع دوری میکنند، در بیان خواستههای خود با مشکل روبرو میشوند و در ابراز وجود ناتوان هستند. کودکان کمرو نیز با همسالانشان وارد گفتگو و بازی نمیشوند. مشاوره روانشناسی به شما کمک میکند تا موقعیتهایی که باعث خجالت تان میشوند، شناسایی کنید و با تغییر نگرش خود و افزایش اعتماد به نفس بتوانید به تدریج آن شرایط را به چالش بکشانید.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان و ارائه راهکاری برای رهایی از کمرویی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : کمرویی| راهکاری برای رهایی از کمرویی
کمرویی، حالتی ست که در آن فرد در حضور دیگران دستپاچه شده؛ به طوری که نمیتواند به خوبی صحبت کند یا دچار افت شدید عملکرد میشود و در بیان و ابراز خواسته های خود مشکل دارد. افراد کمرو در طیفهای مختلفی قرار میگیرند گاه ممکن است کمرویی خفیف باشد و تاثیر زیادی در زندگی فرد نداشته باشد اما گاهی ممکن است شدید باشد و تمام ابعاد زندگی فرد و حتی سلامت روحی او را تحت تاثیر قرار دهد به طوری که او را به سمت افسردگی و اضطراب سوق دهد و در نهایت باعث ایجاد مشکلات جبران ناپذیر در زندگی او شود.
کمرویی تحت تاثیر ابعاد فردی، اجتماعی و خانوادگی است و میتواند ساختار شخصیتی فرد را از سنین کودکی تا کهنسالی تحت تاثیر قرار دهد:
1- علل تربیتی: مراقبت های شدید والدین از فرزند، ترس فرزند از تنبیه و سرزنش والدین، محرومیت فرزند از محبت والدین، عدم دریافت استقلال در نوجوانی از والدین، توقع والدین از فرزند برای اطاعت و تسلیمِ همیشگی.
2- علل روانی: استرس محیطی و عدم احساس امنیت، تحقیر شدنهای مداوم در برابر جمع، غم و اندوه شدید و همیشگی، عدم موفقیت در تحصیل
3- علل اجتماعی: فقدان مهارتهای اجتماعی، مهاجرت، فقر، طلاق والدین
4- علل فیزیولوژیک: عوامل ژنتیکی، نقص عضو، عدم رضایت فرد از چهره یا اندام خود، اختلال در عملکرد غدد فوق کلیوی، اختلال در تکلم
فرد کمرو مجموعه ای از نشانههای جسمی و روانی را نشان میدهد:
1- احساس گرفتگی در گلو، قلب، و خالی بودن شکم
2- دشواری در گفتار، لکنت زبان، تغییر تن صدا
3- انقباضات عضلانی و اسپاسم
4- کند شدن حواس و کاهش سطح هوشیاریِ کودک
5- سرخ شدن و یا رنگ پریدگی در صورت، عدم ترشح بزاق و خشکی رگها، تعرق شدید در کف دست ها
1- عدم مشارکت فرد در فعالیتهای گروهی و اجتماعی
2- عدم ارتباط پایدار و مناسب با همسالان
3- اجتناب از برقراری تماس چشمی با افراد
4- مخفی کردن خود از نگاه دیگران
5- بریده بریده و کوتاه حرف زدن
5- بازی کردن با انگشتان دست و غرق شدن در افکار
6- عدم اعتماد به نفس، وجود حس سرخوردگی، اضطراب و...
برای درمان کمرویی کودکان به والدین توصیه میشود که:
1-به کودک فرصت اظهار نظر بدهید.
2-تعاملات اجتماعی کودک را افزایش دهید.
3-مهارتهای برقراری ارتباط را به کودک آموزش دهید.
4-کودک را با محیطهای جدید آشنا کنید.
5-به کودک مسولیت بدهید اما اورا با کسی مقایسه نکنید.
6-برای انتخاب بهترین روشِ برخورد از مشاوران و افرادِ آگاه راهنمایی بگیرید.
درمان خجالت در بزرگسالان با راهکارهای زیر میتواند موثر واقع شود:
1- در موقعیتهای کوچک و مکانهای آشنا سر صحبت را با هر چند نفری که میتوانید باز کنید.
2- مهارتهای مکالمه ای را تمرین کنید.
3- توقعات واقع بینانه داشته باشید.
4- اعتماد به نفس خود را افزایش دهید.
5- مهارتهای اجتماعی تان را تقویت کنید.
با توجه به پیچیده شدنِ موضوع کمرویی در بزرگسالی و ترکیب شدن آن با معضلات دیگر پیشنهاد میشود برای درمان این موضوع زودتر اقدام شود.
همان طور که توضیح دادیم، کمرویی تحت تاثیر عوامل مختلفی است. با این حال نقش شما در اینجا بسیار پررنگ است. پس کافیست از همین امروز اراده کنید به همان شخصیت با جسارتی که همیشه خواهان آن بودید تبدیل شوید. موقعیتهایی که باعث خجالت تان میشود شناسایی کنید، سپس دلایلی که باعث کمرویی تان میشود بررسی کنید تا به تدریج بتوانید نگرش و ذهنیت خودتان را در مورد آن تغییر دهید. از گامهای کوچکتر شروع کنید تا به تدریج بتوانید بر کمرویی خودتان غلبه کنید. به عنوان مثال اگر صحبت کردن در جمع برایتان سخت است، در ابتدا مکالمه دو نفره را اولویت قرار دهید تا در نهایت بتوانید آن را به جمعهای بزرگتر تعمیم دهید.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان و ارائه راهکاری برای رهایی از کمرویی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.