آیا بایدها و نبایدهای رفتار با فرد معتاد را میدانید؟ بسیاری از خانوادهها در هنگام مواجهه با اعتیاد یکی از اعضای خود، نمیدانند چگونه رفتار کنند. اعتیاد پدر، مادر، فرزند، خواهر و برادر هرکدام میتواند برای شما و دیگر اعضای خانوادهتان پیامدهایی را در پی داشته باشد. اما پیش از همه شما نگران آینده و آسیبهایی که عزیزتان به خود وارد میکند هستید. پس برای جلوگیری از چنین آسیبهایی سریعاً به مراکز ترک اعتیاد و کمپها مراجعه میکنید. اما شاهد هستیم در بیشتر مواقع استفاده از چنین راهکارهای عجولانه موضوع را بغرنجتر کرده و شدت اعتیاد فرد تحت تأثیر این رفتارها بیشتر شده است. بعد از مدتی متوجه میشوید که باوجود هزینههای گراف همچنان عزیزتان دچار اعتیاد است. بنابراین بهتر نیست از همان ابتدا یک روش درست برای رسیدن به سلامتی را امتحان کنیم؟
برای دریافت مشاوره در زمینه نحوه رفتار با معتاد می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره9092305265 تماس بگیرید.
منبع : رفتار با معتاد | باید ها و نباید های رفتار صحیح با فرد معتاد
دریافت حمایتهای خانوادگی و اجتماعی در میزان موفقیت فرد در ترک اعتیاد تأثیر بسیار زیادی دارد. درست است که آگاهی از اعتیاد یکی از اعضای خانواده بخصوص فرزند فشار زیادی را به شما وارد میکند. با این حال لازم است که در این شرایط بهترین روش برخورد را بشناسید و بدانید که چه رفتاری بیشترین کمک را به فرد خواهد کرد.
عوامل بسیاری ممکن است افراد را درگیر اعتیاد کند. یکی از مهمترین عوامل، مشکلات روحی روانی است. در حقیقت بسیاری از افراد از مواد بهعنوان راه فراری برای مشکلات خود استفاده میکنند. زمانی که شما به دلیل آگاهی از اعتیاد فرد رفتارهای تند و خشنی با او انجام میدهید در حقیقت ناخواسته به این مشکلات دامن میزنید. در این شرایط امکان دارد که حتی اعتیاد فرد تشدید شود. در نتیجه اگر به نجات خود و خانوادهتان فکر میکنید تلاش کنید تا هیجانات منفیتان را مدیریت کرده و مؤثرترین روش رفتاری را پیش بگیرید.
برای اینکه بتوانید بهترین و مناسب ترین برخورد را با فرد درگیر در اعتیاد داشته باشید لازم است که از انجام برخی رفتارها خوددداری کنید:
ابتدا باید بدانید که علت شروع و درگیری فرد با مواد مخدر چیست و در صدد رفع آنها باشید. برای این کار حتماً به یک متخصص روانشناس برای تحلیل وضعیت و شرایط زندگی خود نیاز دارید تا بتواند بهترین آموزش و راهنماییها را به شما ارائه دهد. برخی از نکاتی که باید در مقابل فرد معتاد انجام دهید:
سعی کنید مکانها، شرایط روحی و زمانهایی که فرد مصرف میکند را بررسی کنید. همچنین چیزهایی که او را وسوسه و تحریک میکند شناسایی کرده و به طور غیر مستقیم سعی کنید او را از محرکهای وسوسه کننده دور کنید.
حمایت همه جانبه شما از فرد معتاد بسیار مهم است. البته منظور از حمایت همه جانبه، دادن امکانات، خرید مواد یا پول نیست، بلکه حمایت عاطفی و جسمی از اوست. فرد معتاد باید بداند که برای دیگران مهم است و کسانی هستند که او را دوست دارند و در این شرایط نیز او را تنها نمیگذارند.
مواد مصرفی فرد معتاد خود را بررسی کنید و از نشانه های خماری و نشئگی اطلاع داشته باشید. دقیقاً مانند زمانی که با گریه نوزاد، میتوانید علت گریه او را تشخیص دهید و نیازش را برآورده کنید، در صورت دیدن هر رفتار یا حالت عجیبی در عزیز معتادتان، میتوانید به مشکل او پی ببرید و واکنش مناسب نشان دهید. پرخاشگری، بیخوابی، تغذیه نامناسب، بیتوجهی و ... برخی از عوارض رفتاری معتاد است که در صورت واکنش مناسب شما، مانع از بدتر شدن شرایط شدهاید.
با او مثل کسی که باعث تمام بیماریها و مشکلات است برخورد نکنید. تهدید و زندانی کردن درست نیست. با او مثل یک بیماری که جراحی قلب کرده یا دست و پایش شکسته رفتار کنید. اعتیاد یک بیماری است که باید به روش درست و زیر نظر متخصص درمان شود. توجه داشته باشید که حمایت عاطفی در این بیماری ضرورت بسیار زیادی دارد.
در تمام مراحل، از کسانی که در این مورد تخصص دارند کمک بخواهید. ترک اعتیاد به یک برنامه بلند مدت و آگاهانه نیاز دارد و هر اشتباه و ضعفی در مسیر ترک و درمان وجود داشته باشد، احتمال بازگشت دوباره را بیشتر میکند. در این راه لازم است که صبور بوده و منتظر یک معجزه یا راهی که جادو کند نباشید. همچنین میتوانید خودتان یا عزیزتان، در جلسات گروهی که بین معتادان ترک کرده یا خانوادههای دیگر معتادان شرکت کنید و از تجربیات هم استفاده کنید. به کانال مشاوران ترک اعتیادبپیوندید.
برخی از مواد مانند مواد توهمزا، باعث از دست رفتن هوشیاری میشود. ممکن است فرد تحت تأثیر مصرف دچار توهم شود و رفتارهایی انجام دهد که نسبت به آنها آگاهی نداشته باشد. بنابراین بسیار مهم است که در صورتی که حس کردید شرایط مناسب نیست، از هر راهی برای محافظت از خود یا کودکان استفاده کنید. نترسید و از این کار شرمنده نباشید. فرد معتاد پس از بازگشت هوشیاری از اشتباه خود مطلع خواهد شد و شما برای حفظ سلامت خود و دیگران کوشیدهاید.
رفتار اشتباه شما، حتی اگر باعث ترک شود، ممکن است بازگشت مجدد به مواد را در پی داشته باشد. بخصوص اینکه اگر ترک اتفاق افتاد، باید از نظر حمایتی و روانی همچنان حساس باشید تا بازگشت اتفاق نیفتد. 50 درصد راه ترک خود فرد و 50 درصد اطرافیان است. پس نباید فقط فرد معتاد را به خاطر اعتیادش سرزنش کرد، بلکه شرایط زندگی و رفتار اطرافیان نیز عوامل مهمی در شروع مصرف ، ادامه مصرف و بازگشت دوباره پس از ترک مواد دارد. تمامی این موارد نشاندهنده اهمیت نقش خانواده در ترک اعتیاد است.
برای دریافت مشاوره در زمینه نحوه رفتار با فرد معتاد می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : رفتار با معتاد | باید ها و نباید های رفتار صحیح با فرد معتاد