مدیریت مسائل مالی همواره یکی از دغدغه های مهم افراد است. آموزش پس انداز کردن به کودکان یکی از مهمترین مواردی است که والدین باید به آن توجه داشتهباشند چرا که یادگیری پس انداز کردن در کودکی افراد را برای مدیریت مالی در آینده و تامین رفاه خود و خانواده آماده میکند. شکل گیری شخصیت افراد به میزان زیادی به محیط خانواده و تربیت آنها در دوران کودکی بستگی دارد؛ به همین خاطر نحوهی آموزش مهارتهای مالی در کودکی مشخص میکند که شخص در آینده شخصیت ولخرج دارد یا اقتصادی. برای اطلاع از نحوهی صحیح آموزش مسائل مالی و پس انداز کردن میتوانید از مشاوره کودک کمک بگیرید. در ادامه برخی از راههای آموزش پس انداز کردن به کودکان را ذکر کردهایم.
برای دریافت مشاوره در زمینه آموزش پس انداز کردن به کودکان میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : آموزش پس انداز کردن به کودکان | افزایش مهارتهای مالی کودکان
طبق مطالعات انجام شده اغلب کودکان از سنین چهار سالگی به رابطهی بین پول و خرید وسائل مورد علاقهی خود پی میبرند. همچنین تا سنین هفت سالگی با اعداد و ارقام و شمارش آنها آشنا میشوند؛ کودکان در این سن میفهمند که خودشان میتوانند با جمع کردن پول، وسایل محبوبشان را خریداری کنند. به همین دلیل لازم است تا مسائلی همچون آموزش پس انداز کردن، مدیریت مالی و دادن پول تو جیبی به کودکان را از شش الی هفت سالگی برای فرزندان خود آغاز کنید. یادگیری هر چیزی در سنین اولیه کودکی باعث نهادینه شدن آنها در فرد میشود و در سبک زندگی آنها جای میگیرد. به همین دلیل آموزش پس انداز کردن به کودکان از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که این امکان را به آنها میدهد تا در بزرگسالی بتوانند بهتر مسائل مالی را مدیریت کنند و کمتر با مشکلات مالی مواجه شوند.
برخی از والدین بر این عقیده هستند که اگر خودشان پس انداز کنند، کودکان نیز یاد میگیرند. این عقیده تا حدودی درست است چرا که والدین الگوی کودکان خود هستند؛ اما کوشش و خطا مهم ترین عامل در یادگیری است. پول تو جیبی دادن به کودک بهترین راهی است که به واسطهی آن میتواند پس اندازکردن را تجربه کند و برای پولهای خود برنامهریزی داشتهباشد. در این شرایط کودک هر ماه مقداری پول را در اختیار خود دارد که میتواند به صورت مستقل آنها را خرج کند و مقداری را پس انداز کند. البته دادن پول تو جیبی به کودکان باید با رعایت نکاتی همراه باشد تا آموزش پس انداز کردن بهتر صورت بگیرد؛ برای اطلاع از این نکات به مقالهی پول توجیبی دادن به کودکان مراجعه کنید.
یکی از مهم ترین اصول پس انداز کردن، آموزش پس انداز کردن به کودکان و تفاوت آنها است. آموزش این موارد به کودکان به نوعی آموزش مدیریت مالی است و باعث میشود فرزندتان بتواند عاقلانه تر و بر اساس نیازهای خود تصمیم بگیرد و از خریدهای غیر ضروری اجتناب کند. همچنین این کار باعث میشود تا در آینده نیز از ولخرجی کردن پرهیز کند. زمانی که کودک وسیله ای غیر ضروری میخواهد، از او بپرسید که آیا برای خرید این وسیله برنامه ریزی کرده است؟ و تا چند روز آینده نیز به همین میزان به این وسیله نیاز دارد؟ آیا با خرید این وسیله میتواند پول کافی تا اخر ماه داشتهباشد و یا مقداری از پول توجیبی خود را پس انداز کند؟
به کودکان آموزش دهید که پس انداز کردن، ارزش و سودی به دنبال دارد. نتیجه و فایدهی پس انداز کردن را به آنها نشان دهید. زمانی که کودک مبلغی را پس انداز میکند، در ماههای بعدی مقداری را به عنوان سود به پول تو جیبی او اضافه کنید تا هم به او پاداش دهید و هم کودک متوجه شود که خرج نکردن پول و نگهداری آن چه ارزشی دارد. به او بگویید که در صورت جمع کردن پولهایش میتواند بعد از مدتی وسیلهی مورد نظر خود را بخرد.
برای کودک خود یک حساب بانکی باز کنید. این کار برای کودکان جالب و لذت بخش است و به این طریق برای پس انداز کردن تشویق میشوند. همچنین ایجاد یک حساب پس انداز برای کودک حس استقلال و اعتماد به نفس بیشتری به او میدهد. حساب بانکی علاوه بر جالب بودن، دارای سیستم سود دهی نیز میباشد و به این ترتیب کودک مستقیما ارزش پس انداز را متوجه میشود.
به کودک خود اجازه دهید تا لذت خرج کردن را درک کند. در صورتی که کودک پس از مدتی پس انداز، از شما خواست که با پولش چیزی برای خود بخرد، به او اجازه دهید. چرا که به این ترتیب متوجه میشود تلاش برای جمع کردن پول در نهایت چه لذتی دارد و نتیجهی کار خود را میبیند. مخالفت با این کار باعث میشود که کودک از پس انداز کردن دلسرد شود و احساس کند که پس انداز فایده ای برای او ندارد. همچنین این کار ممکن است به تدریج باعث شکلگیری صفت خساست در بزرگسالی شود.
زمانی که کودک میخواهد چیزی خریداری کند، به او حق انتخاب دهید و تصمیم را به عهده خود او بگذارید. مهم نیست که این تصمیم چقدر درست باشد. به کودک خود اجازهی اشتباه بدهید! این حق انتخاب باعث میشود که کودک با پیامدهای تصمیم خود مواجه شود. البته قبل از خرید کردن اطلاعات لازم را در اختیار او قرار دهید و فواید و عواقب تصمیمش را به او متذکر شوید تا کودک راحت تر تصمیم گیری کند.
همانطور که اشتباه کردن در کودکان باعث میشود تا از عواقب کار خود مطلع شوند و رفتار خود را اصلاح کنند، تحسین و تشویق نیز باعث تقویت رفتار درست میشود. وقتی که کودک تان با موفقیت پول پس انداز میکند او را تحسین کنید و به او بگویید که به این کارش افتخار میکنید. همچنین میتوانید چیزهای کوچکی برای تشویق کودک تهیه کرده و به او جایزه دهید. تشویق کودک یکی از مهمترین اصول فرزند پروری است که باعث ایجاد رابطهی عمیقتر بین فرزند و والدین میشود. برای اطلاع از انواع روشهای تشویق کودکان کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه آموزش پس انداز کردن به کودکان میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : آموزش پس انداز کردن به کودکان | افزایش مهارتهای مالی کودکان