سکته قلبی یا (MI) عبارت است از مرگ دایم سلولی غیر قابل بازگشت در عضله ی قلب. سکته قلبی میتواند یکدفعه و بدون علایمی از قبل اتفاق بیفتد یا بعد از چندین بار حمله و درد در قفسه ی سینه. عمده ترین دلیل سکته ی قلبی، بسته شدن رگ های تغذیه ی کننده ی قلب است. برای این مشکل میتوان از دارو، بالن یا جراحی قلب باز استفاده کرد. این روزها سکته ی قلبی از مهمترین عواملی است که سالانه جان هزاران نفر را میگیرد. در ادامه ی مطلب بیشتر راجع به این عارضه و نکاتی که باعث ایجاد آن میشوند توضیح خواهیم داد.
برای دریافت مشاوره ی روانشناسی در زمینه ی سکته ی قلبی میتوانید با مشاوران مرکز هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره ی 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید
منبع : سکته قلبی | علائم، علل و روشهای پیشگیری از سکته قلبی
مهمترین و شناخته شده ترین نشانه ی سکته قلبی، درد در قفسه ی سینه است. چه درد شدید و تیز باشد و چه درد آرام و مزمن. بیشتر کسانی که دچار حمله ی قلبی میشوند احساس میکنند چیزی مرکز قفسه ی سینه شان را فشار میدهد و این درد یکدفعه آرام میشود و باز شروع میشود. معمولا حمله هایی که موجب سکته میشوند باعث احساس درد در ناحیه ی استخوان سینه یا جناغ میشوند و نباید به هیچ وجه این دردها را دست کم گرفت.
احساس سرگیجه و سبکی در سر یا غش کردن از دیگر نشانه های حمله ی قلبی است مخصوصا اگر با درد در قفسه ی سینه همراه باشد. این علامت برای همه رخ نمیدهد اما باید به آن توجه کنید. سبکی در سر بیشتر در زنان اتفاق می افتد ولی از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
احساس تنگی نفس و کم آوردن اکسیژن یکی از شایع ترین نشانه های حمله های قلبی است. این اتفاق بیشتر شبیه این است که ورزش سنگینی کرده باشید و به نفس نفس افتادن بیفتید. زمانی که قلب به ویژه در بطن چپ در گردش خون مشکل داشته باشد باعث تنگی نفس میشود. توجه داشتهباشید که تنگی نفس گاه میتواند از علائم استرس و اضطراب باشد. برای اطمینان از بیماری سکته قلبی باید به پزشک مراجعه کنید.
اگرچه این علامت در زنان بیشتر از مردان بروز میکند اما در هر صورت از نشانه های حمله ی قلبی است. حالت تهوع ممکن است به ایجاد عرق سرد با استفراغ ختم شود.
آیا بدون دلیل خاصی احساس نگرانی و استرس را تجربه میکنید؟ طبق آمار بیشتر خانم هایی که سکته ی قلبی را گذرانده اند از تجربه ی استرس و اضطراب ناگهانی از چند ماه قبل تر از حمله ی قلبی، سخن میگویند. از نظر علمی قلب هایی که آسیب دیده اند اکسیژن کمتری را به خون میرسانند و منجر به ایجاد استرس میشوند.
اگر سرفه هایی ممتد و بدون بیماری خاصی دارید، میتواند نشانه ای از نارسایی قلبی باشد. وقتی قلب شما آسیب دیده باشد شش هایتان پر میشود و ممکن است حتی خلط خونی در سرفه هایتان ببینید.
قلبی که ضربان غیر طبیعی دارد از نشانه های یک مشکل بزرگتر است. اگر ضربان قلبتان تند شده یا احساس لرزش در سینه دارید یا حتی احساس میکنید قلبتان کند میزند نباید این نشانه ها را دست کم بگیرید. آریتمی قلبی میتواند هشداری جدی برای حمله ی قلبی باشد.
احساس درد در گردن یا فک از دیگر نشانه های حمله ی قلبی هستند. حمله های قلبی لزوما به دلیل گرفتگی عروق قلب رخ نمیدهند بلکه ممکن است لخته ی خونی در رگ باعث ایجاد آن شود.
سیگار یا قلیان کشیدن یا زیاد در معرض دود بودن به خطر حمله های قلبی را بیشتر میکند.
فشار خون بالا به مرور زمان روی شریان های قلبی اثری منفی میگذارند و از آن ها تغذیه میکنند. اگر در کنار فشار خون بالا به چربی یا کلسترول یا دیابت مبتلا باشید خطری که شما را تهدید میکند بزرگتر میشود.
اگر در خانواده ی شما یعنی پدر و مادر، خواهر و برادر یا پدربزرگ و مادربزرگتان سابقه ی حمله ی قلبی را داشتند احتمال اینکه شما هم دچار این حمله ها بشوید بالاتر میرود.
برخلاف تصور خیلی ها الکل باعث التهاب بافت های بدن میشود و توانایی بدن را برای از بین بردن لخته های خونی کاهش میدهد. قهوه و سایر نوشیدنی های کافئین دار هم همین اثر را دارند. پیشنهاد میشود در صورت داشتن نشانه های مشکلات قلبی، چای را جایگزین سایر نوشیدنی ها کنید.
اکثر افراد میانسال فعالیت فزیکی بسیار کمی دارند و ورزش نمیکنند. عدم تحرک و زندگی پشت میزی باعث بروز سکته ی قلبی میشود همانطور که فعالیت فیزیکی شدید و ناگهانی هم احتمال این حملات را بالا میبرد.
فرد مبتلا به سکته قلبی باید حتما تحت نظر پزشک قرار بگیرد و دارو مصرف کند. بیشتر مواقع سکته های قلبی به علت فشارهای روانی و استرس و اضطراب زیاد اتفاق میافتند. به همین دلیل این بیماری در درستهی بیماریهای روانتنی جای می گیرد و درمانهای روانی را نیز میطلبد. برای اطلاع از این بیماریها و درمان انها به مقالهی بیماریهای روان تنی مراجعه کنید.
شکلات تلخ به شریان های خونی کمک میکند انعطاف پذیر باقی بمانند. همچنین از اکسید شدن کلسترول و ایجاد LDL جلوگیری میکند. شکلات تلخ غنی از منیزیم و فیبر است و از تشکیل شدن پلاکت در خون جلوگیری میکند.
خواب کمتر از هفت ساعت در شب، خطر سمته های قلبی را بالا میبرد. کم خوابی باعث میشود میزان هورمون های استرس بیشتر شود، فشار خون بالا برود و حتی روی سطح قند خون هم اثر میگذارد. باید توجه داشته باشید که میزان خواب از 9 ساعت هم نباید بیشتر بشود.
شاید عجیب باشد اما زیاد تفاوتی ندارد ماهی را سرخ شده بخورید یا کبابی یا آبپز! سعی کنید به هر شکلی که دوست دارید هفته ای یک وعده ماهی خوردن را در برنامه غذاییتان قرار دهید. نتایج تحقیقات نشان داده کسانی که دست کم یک بار در هفته ماهی میخوردند، به نسبت کسانی که در ماه یکبار ماهی میخوردند به احتمال یک سوم کمتر به حملات قلبی دچار میشوند.
اگر با مشورت پزشکتان به این نتیجه رسیدید که میتوانید آسپرین بخورید، حتما آن را امتحان کنید. آسپرین بچه میتواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را در افرادی که هرگز دچار این حملات نشده اند و بخاطر عوامل مختلف مثل سیگاری بودن یا اضافه وزن در معرض آن هستند تا یک سوم کاهش دهد.
برای دریافت مشاوره ی روانشناسی در زمینه ی سکته ی قلبی میتوانید با مشاوران مرکز هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره ی 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید
منبع : سکته قلبی | علائم، علل و روشهای پیشگیری از سکته قلبی