خانواده در پیشگیری از اعتیاد فرزندان عاملی مهم و انکار ناپذیر محسوب میشود. سلامت خانواده و به کارگیری سبکهای فرزندپروری صحیح در رشد و پرورش فرزندان سالم، نقش اساسی دارد. اینکه عوامل ژنتیکی و ذاتی هر فرد تعیین کننده روند زندگی او خواهد بود، درست است اما باید توجه داشت که عوامل محیطی به ویژه خانواده مهم ترین و اصلی ترین نقش را در بروزاعتیاد دارند. چرا که خانواده اولین اجتماعی است که افراد وارد آن میشوند و از آنها یاد میگیرند. به همین دلیل والدین و اعضای خانواده باید برای صحت و سلامت جسمانی، روانی و هیجانی سایر اعضا، سطح آگاهی خود را بالا ببرند.
برای دریافت مشاوره در زمینه پیشگیری از اعتیاد میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : پیشگیری از اعتیاد در خانواده | خانواده چه می تواند بکند؟
خانواده در پیشگیری از اعتیاد فرزندان و به ویژه نوجوانان، باید بدانیم که چه عوامل فردی،خانوادگی و اجتماعی باعث ایجاد گرایش این قشر به اعتیاد می شود. در اینجا به چند مورد از علل خانوادگی میپردازیم:
هنگامی که نیازهای عاطفی و نیاز به محبت در افراد توسط خانواده و اطرافیان ارضا نشود، فرد مجبور به ارضای این نیاز از طریق سایرین میشود. به همین دلیل ممکن است به سمت کسانی دست دراز کند که او را به سمت اعتیاد منحرف میکنند.
این کار، خود به تنهایی یکی از مهم ترین عواملی است که فرد را برای جبران کمبود و احساس حقارت خود، به سمت مصرف مواد مخدر میکشاند. برای اطلاع کامل از عوامل بروز اعتیاد به مواد مخدر میتوانید به مقاله علل گرایش به اعتیاد مراجعه کنید.
همان طور که آزادی بیش از اندازه میتواند برای فرزندان مخرب باشد، محدود کردن بیش از اندازه نیز همان قدر آنها را به سمت اعتیاد سوق میدهد. به صورتی که فرد برای جبران نیاز آزادی خود و اثبات استقلالش، در دام اعتیاد می افتد.
زیاده روی در محبت کردن و لوس کردن فرزندان مانند کمبود محبت تاثیر مخربی بر پرورش آنها دارد. طوری که فرد همیشه متکی به پدر و مادر است و هیچ گاه احساس استقلال نمی کند. از طرفی کودکی که همه نیازهایش در محیط خانواده برطرف شده، زمانی که وارد جامعه میشود با بیتوجهی اعضای آن به نیازهای خود مواجه میشود و احساس ناتوانی میکند؛ در نهایت ممکن است برای کاهش فشارهای روانی خود به سمت مصرف مواد مخدر رو بیاورد.
در خانوادهای که سابقه اعتیاد در آن وجود دارد رسیدگی و کنترل بر فرزندان کاهش مییابد؛ از طرفی فرزندان از والدین خود الگوبرداری کرده و خود در بزرگسالی هنگام مواجه با بحران، به جای حل مسئله اعتیاد را انتخاب میکنند. طبق تحقیقات انجام شده درصد بسیار زیادی از معتادان والدین معتاد داشتهاند.
تحصیلات کم یا بی سوادی والدین بر سطح آگاهی آنها از روش های فرزندپروری و نحوه تربیت فرزندان تاثیر دارد. همچینین بی سوادی یا کم سوادی، خودش باعث مشکلاتی در جامعه می شود که یکی از آنها عدم آگاهی بر پیشگیری از اعتیاد اعضای خانواده است. عدم آگاهی جوانان از آسیبها و عوارض اعتیاد نیز زمینهساز این مسئله میشود.
زمانی که محیط خانواده، محیط مناسبی برای زندگی آرام نباشد، فرد سعی می کند بیشتر وقت خود را در خارج از خانه بگذراند و این کار، زمینه ارتباط جوانان را با دوستان ناباب و وسوسههای آنان فراهم می کند. هرچه محیط خانواده ناآرام باشد احتمال گرایش افراد به اعتیاد بیشتر میشود. برای رفع چنین زمینههای خانوادگی لازم است تا با مشاوره روانشناسی صحبت کنید تا به صورت مؤثری از اعتیاد فرزندان پیشگیری کرده و یا آنها را درمان کنید.
تحقیقات انجام شده روی عوامل مقاوم سازی نوجوانان نشان داده است که ارتباط مؤثر و سازنده بین والدین و فرزندان تا حد زیادی در پیشگیری از اعتیاد موثر هست. در صورتی که خانواده محیطی صمیمی و سرشار از امنیت روانی را فراهم کرده باشد، فرزندان نیز در ارتباط با بحرانها به صورت خلاقانه و با صبر و تحمل بیشتری برخورد میکنند.
رعایت نکات تربیتی در رابطه های خانوادگی در پیشگیری از اعتیاد اهمیت بسزایی دارد. خانوادههایی که علاوه بر حمایت از فرزندان آنها را مستقل بار میآورند، موجب تشویق آنها برای رعایت مقررات و خودکنترلی میشوند.
باید توجه داشت که همچنان که محیط و روابط خانوادگی خوب می توانند یک عامل حفاظتی قوی محسوب شوند، بعضی ویژگیها نیز میتواند عامل یا عوامل خطرزا و تاثیر گذار محسوب شوند. برخورد نامناسب با فرزندان، مقررات خشن و نبود موقعیتهای یادگیری مهارت های اجتماعی مثالی برای این عوامل خطرزا هستند.
به صورت کلی محیط آشفته و بی چارچوب زندگی خانوادگی عامل خطرزایی برای مصرف مواد مخدر محسوب میشود. به همین دلیل خانواده نقش عمدهای در پیشگیری از اعتیاد و یا فراهم کردن زمینه اعتیاد برای نوجوانان و جوانان دارد.
1- والدین باید برای پیشگیری از اعتیاد ، ارتباط با فرزندانشان را بهتر کنند و به آن ها استقلال در تصمیم گیری مسائل شخصی شان را بدهند.
2- پایه های اعتقادی فرزندانتان را محکم کنید و آنها را با عوارض اعتیاد آشنا کنید.
3- از بحث و مجادله بین شما و فرزندتان جلوگیری کنید.
4- در موقعیتهای شغلی، تحصیلی و بحرانی از انها حمایت کنید و مهارتهای حل مسئله را از قبل به آنها آموزش دهید. برای اطلاع از مهارتهای حل مسئله کلیک کنید.
5- همه خواسته های فرزندان را نباید بی چون و چرا برآورده کرد. اجازه دهید فرزندان سختی و مشکلات زندگی را کمی احساس کنند. تا بتوانند زمانی که در اجتماع با مشکلی روبه رو شدند، با آن مقابله کنند.
6- باید نواقص فردی و اجتماعی فرزندان تان را به آنان تذکر دهید تا کمبودهای دوران کودکی خود را به دوران بزرگسالی منتقل نکنند و برای رفع عیوب خود تلاش کنند.
7- در رابطه با تاثیر خانواده در پیشگیری از اعتیاد تبعیض قائل نشدن بین فرزندان یکی از راه های موثر است.
8- نسبت به رفع نیازهای مالی کودکان و نوجوانان توجه کافی را داشتهباشید و مهارتهای مدیریت مالی را به آنها آموزش دهید.
9- بر وضعیت تحصیلی و شغلی فرزندانتان نظارت کنید و به آن ها در موقع ترک تحصیل و موارد مشابه آن توجه کنید.
10- نسبت به علائم اعتیاد هشیار باشید و به تغییرات رفتاری فرزندانتان توجه کنید. توصیه میکنیم مقاله نشانههای اعتیاد به مواد مخدر را مطالعه کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه پیشگیری از اعتیاد میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : پیشگیری از اعتیاد در خانواده | خانواده چه می تواند بکند؟