آیا تا به حال متوجه رابطه بین اشتباهات لپی و مقصود پنهانی دیگران شدهاید؟ دراشتباهات لپی و یا تپق زدن افراد معمولا در بین حرف زدن از الفاظ نابجا یا جابجا استفاده میکنند و حتی حرف خود را نیمه تمام میگذارند. این اشتباهات ممکن است به ظاهر ساده به نظر برسند و یا اینطور برداشت شود که در اثر عدم تمرکز به وجود میآیند؛ اما در واقع بخشی از این اشتباهات لپی میتوانند قصدهای پنهانی یا حتی سرکوب شدهی فرد را نشان دهند. این اشتباهات به میزان قابل توجهی با میزان پنهان کاری مقاصد درونی فرد و فکرهای پنهانی و حتی نیازهایی که احساس میکند رابطه دارد. برای اطلاعات بیشتر تا پایان مطلب همراه باشید.
برای دریافت مشاوره در زمینه اشتباهات لپی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: اشتباهات لپی | علل و راههای کاهش اشتباهات لپی
خطاهایی غیر عمدی و سهوی گفتاری درست در لحظات ارتباط گیری با دیگران، نیتها و مقاصد پنهان شما را آشکار میکنند، این پدیده با نام «اشتباهات لپی» شناخته میشود. فراوانی اشتباهات لپی و لفظی در صحبت با دیگران میتواند باعث کاهش اعتماد به نفس شما گردد. در واقع تپق زدن به آن دسته از گفتارهایی گفته میشود که به طور ناخواسته از آدمی سر میزنند و باعث آشکار شدن نیتها و خواستههای درونی شخص میشوند.
خطاهای گفتاری شامل هر نوع اشتباهی مانند فراموشی نامها، گم کردن وسیلهها، اشتباههای لفظی، اشتباههای قلمی، لغزشهای زبانی و به طور کلی طیف وسیعی از اشتباهات هستند. به بیان دیگر منظور از اشتباهات لپی، مجموعه اشتباهات سادهایست که در میان رفتارها یا گفتارهای فرد مشاهده میشود و با لکنت زبان و اختلالات گفتاری تمایز دارد. برای اطلاع از اختلالات گفتاری کلیک کنید.
فروید پدر علم روانشناسی اولین فردی بود که به بررسی علمی این اشتباهات لپی پرداخت. او متوجه شد افراد بر اساس خواستههایی که پنهان یا سرکوب کردهاند، مرتکب یک الگوریتم مشخصی از اشتباهات لفظی میشوند. او بعد از بررسیهای دقیقتر متوجه نیرویی ناآگاه در افراد شد، که رفتار آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. فروید پس از بررسیهای بسیار متوجه شد که ریشه بسیاری از رفتارها در قسمت ضمیر ناخودآگاه شکل میگیرد؛ به طوری که افراد تا میزان زیادی از قصد اصلی رفتار خود، آگاه نیستند. برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم مقاله ضمیر ناخودآگاه را مطالعه کنید.
برای درک بهتر موضوع ناخودآگاه به دفعاتی که تصمیم به انجام کاری گرفتید و حتی برنامه ریزیهایی انجام داده اید، اما در زمان مشخص دچار نوعی فراموشی یا حواس پرتی شدید، توجه کنید. این لغزشها در حالتهای خستگی، هیجانی، گیجی و ... بیشتر قابل مشاهده هستند.
فروید معتقد است که در پس هرکدام از این اشتباهات مفهومی نهفته است و یا دست کم بیشتر این اشتباهات بیانگر مفهومی غیرقابل شناسایی میباشند که در ضمیر ناخودآگاه فرد وجود دارند و قرار بوده که مخفی بمانند. بنابراین این اشتباهات تصادفی نیستند، بلکه اعمال ذهنی ناشی از عملکرد همزمان دو یا چند قصد یا نیت متفاوت میباشند. برای آشنایی بیشتر با زیگموند فروید کلیک کنید.
در صورتی که اشتباهات لپی زیاد شود در ارتباط کلامی افراد تأثیر میگذارد و در نتیجه نمیتوانند ارتباط خوبی با دیگران برقرار کنند. این اشتباهات ممکن است موجب خنده و تفریح شوند اما بسیاری مواقع اعتماد به نفس فرد برای حرف زدن کاهش مییابد و نمیتواند به خوبی صحبت کند. در این زمینه پیشنهاد میکنیم مقاله مهارت ارتباط کلامی را مطالعه کنید.
همچنین در صورتی که اشتباهات لپی و تپق زدن با خندیدن و توجه کردن به کودک در او تقویت شود در موارد نادری به لکنت زبان تبدیل میشود و کودک را از ارتباط کلامی مؤثر باز میدارد. این موضوع میتواند منجر به اذیت شدنش در مدرسه شود. جملات را برای کودک کامل نکنید و اجازه دهید خود اشتباهات لپیاش را اصلاح کند. برای اطلاعات بیشتر در زمینه لکنت زبان کلیک کنید.
شناخت ناخودآگاه مقولهای است که به راحتی نمیتوان به آن پی برد و در تخصص روانکاوان است. یک روانکاو از طریق روشهای تداعی آزاد، تعبیر رویا و همچنین اشتباهات لفظی و بررسی خاطرات شخصی و خانوادگی فرد با توجه به سابقه ژنتیکی و محیطی فرد؛ در تعداد جلسات بلند مدت به شناخت ناخودآگاه میپردازد. البته در سالهای جدید روشهایی مثل روانکاوی کوتاه مدت نیز بروز پیدا کردهاند. در پایان روانکاوی فرد به یک نگرش و دنیانگری جدید دست مییابد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه روانکاوی کلیک کنید.
سوتیها و اشتباهات لپی میتوانند مهارتهای ارتباطی فرد را در اجتماع دچار اختلال کنند. گاهی دیگران از این اشتباهات کوچک استفاده کرده و جلوه اجتماعی فرد را تخریب میکنند. افرادی مثل بازاریابها ازین خطاهای رفتاری اطلاعات زیادی را جهت بهبود فروش خود استفاده میکنند. مهمتر اینکه شما میتوانید با کاهش اشتباهات لفظی خود از اعتماد به نفس بیشتری برخوردار شوید. برای اطلاع از انواع مهارت های ارتباطی کلیک کنید. برای کاهش اشتباهات لفظی در صحبت با دیگران به چند نکته توجه کنید:
1- ابتدا مقاصد خود را در برخورد با دیگران از قبل مشخص کنید
2- درباره تصمیمات خود بیشتر تامل کرده و از آنها اطمینان حاصل نمایید.
3- وجود آرامش و کنترل هیجان نیز در کم شدن اشتباهات لپی میتوانند کمک کننده باشند.
4- روان درمانیهای روانکاوی و شناختی-رفتاری منجر به کاهش خطاهای گفتاری میشود.
یکی از رایجترین علل این اتفاق این است که افراد آمادگی و تمرین لازم برای حرف زدن را ندارند و یا تسلط کمی برای ادای کلمات دارند. استرس نیز میتواند در بروز اشتباهات کلامی و تپق زدن نقش داشتهباشد. وجود محرکهای حواس پرتی و مشغولیت فکری از عوامل دیگر است.
برای این کار لازم است اجزای بیانتان را تقویت کنید. هوش کلامی و مهارتهای ذهنی خود را با تمرین افزایش دهید. بعد از تپق زدن و اشتباه لپی در جمع استرس نگیرید. این امر چیز عجیبی نیست و میتوانید آن را با طنز اصلاح کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه اشتباهات لپی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.