استروژن یکی از هورمون های زنانه است که ویژگی های زنانه بدن افراد را ایجاد و این حالت را در بدن آنها حفظ میکند. هورمون استروژن باعث بروز صفات ثانویه زنانه مثل سینهها، چرخه قاعدگی، دستگاه تولید مثل و رشد درست آنها میشود. تعادل نداشتن این هورمون در بدن میتواند پیامدهای مخربی ازجمله تغییرات فیزیکی و یا تولید بعضی بیماریها در بدن زنان داشته باشد. علاوه بر همه اینها، دانشمندان معتقدند هورمون استروژن باعث زیبایی در زنان میشود و این هورمون را هورمون زیبایی نامیده اند.
برای دریافت مشاوره در زمینه استروژن می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
هورمون استروژن یک پیام رسان شیمیایی در بدن است که رفتار بعضی از بافت های بدن را تحت تاثیر قرار میدهد و گاها میتواند تعیین کننده باشد. در دوره بلوغ هر ماه با شروع چرخه قاعدگی، تخمدانها شروع به فعالیت کرده و استروژن ترشح میکنند. در اواسط این دوره استروژن به صورت ناگهانی افزایش پیدا کرده و یک تخمک آزاد میکند و بعد از تخمک گذاری سطح این هورمون سریعا کم میشود. هورمون استروژن معمولا توسط خون در بدن حرکت و با سلول های هدف، ارتباط برقرارکرده و پیام یا دستوری را منتقل میکند.
هورمون استروژن به نواحی مختلفی از بدن زنان اثر میگذارد.
استروژن در تخمدانها وظیفه تحریک و رشد فولیکول را دارد.
اثر استروژن در واژن موجب تکامل و رشد این ناحیه میشود تا به اندازه مورد نظر و مناسب در سنین بزرگسالی برسد. همچنین به ضخیم شدن دیوارههای واژن کمک میکند و با افزایش میزان اسیدیته واژن، از رشد باکتریایی عفونتها جلوگیری میکند و در لغزندگی واژن هم موثر است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درزمینه ترشحات واژن کلیک کنید.
هورمون استروژن در رشد و افزایش ضخامت دیواره ماهیچهای لوله های فالوپ موثر هستند. این هورمون با ایجاد انقباضهایی در لوله های فالوپ، باعث میشود تا تخمک یا اسپرم در مسیر خود به درستی منتقل شوند.
استروژن در رحم، روی حفظ غشاء مخاطی موجود در رحم و بهبود عملکرد آن اثر میگذارد. همچنین باعث افزایش اندازه آندومترشده و بر جریان خون، محتوای پروتئین و فعالیت آنزیمی موثر است. این هورمون با اثرگذاری روی دیواره رحم، آن را تحریک و باعث رشد میشود. همچنین در هنگام بارداری با ایجاد انقباضهای رحمی باعث بیرون فرستادن جنین یا جفت میشود.
استروژن تنظیم کننده جریان ترشحات مخاطی رحم و ضخامت این مخاط ها میباشد. همین مورد باعث افزایش احتمال حرکت اسپرم به درون تخمک و بارداری است.
استروژن با هورمون های پستان ارتباط دارد. این هورمون مسئول رشد سینهها در دوران نوجوانی و بلوغ، تجمع رنگدانهها در نوک سینه و در نهایت باعث توقف تولید شیردر هنگام شیردهی میشود.
این هورمون باعث ایجاد تفاوتهایی در بدن زنان و مردان میشود. این هورمون از ملزومات بدن زنان برای عملکرد چرخه های بدن آنها است. برای مثال
استخوان های زنان را کوتاه تر، لگن را پهنتر و شانهها را باریک تر میکند.
باعث تجمع چربی بیشتر در نواحی دور باسن و ران شده و قوس و انحنا بیشتری به بدن میدهد.
در زمان بلوغ، سرعت رشد ویژگیهای زنانه را کم وحساسیت به انسولین را زیاد میکند (انسولین روی میزان چربی و ماهیچه های کمچرب بدن اثرگذاراست).
موجب نرمتر شدن موی بدن زنان میشود. به صورتی که به چشم نیاید اما موهای سر آنها دائمی و پرپشتتر از مردان خواهد شد.
این هورمون حنجره را کوچکتر و تارهای صوتی را نازکتر میکند تا زنان صدای ریزتری نسبت به مردان داشته باشند.
استروژن باعث کاهش فعالیت غدد پوستی میشود. این ماده در تولید مواد روغنی نقش دارد و به همین دلیل احتمال وجود آن در زنان کم میشود.
نواحی دیگر بدن که تحت تاثیر این هورمون قرار دارند شامل موارد زیر است.
در تنظیم دمای بدن نقش دارد. همچنین تنظیم عملکردهای جنسی که در بخشی از مغز قرار دارند را به عهده دارد.
ضاخمت پوست را کاهش میدهد و همراه با کلاژن به پیشگیری از پیرشدن پوست کمک میکند.
تولید کلسترول در کبد را کنترل و تنظیم کرده و همچنین از قلب و عروق نیز محفاظت میکند.
تغییرات هورمون استروژن بیشتر در زنان یائسه قابل مشاهده است اما اگر متوجه تغییرات آن در خودتان شدید، فورا به پزشک متخصص مراجعه و این قضیه را پیگیری کنید. تغییرات این هورمون معمولا علائمی به همراه دارد
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه آشنایی با بدن زنان کلیک کنید.
بعضی از خوراکیها حاوی فیتواستروژن هستند و روی میزان استروژن بدن اثر گذارند. برای اطلاعات بیشتر مشاوره جنسی دریافت نمایید. این خوراکیها عبارتند از؛
برای دریافت مشاوره در زمینه استروژن می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.