تصمیم گیری درست در هر مسئلهای میتواند آینده ما را در جهت و مسیر صحیح قرار دهد. مهارت تصمیم گیری نیاز به تمرین دارد. محققان معتقدند کسانی که هوش هیجانی بالاتری دارند تصمیمات بهتری میگیرند، چرا که آنها میتوانند وجوه مختلف قضیه را از هم جدا کنند و نگرانیها و اضطراب مربوط به مسائل دیگر را در تصمیمشان دخالت ندهند. برای اطلاع بیشتر از هوش هیجانی کلیک کنید. گاهی در شرایطی قرار میگیریم که اتخاذ یک تصمیم سخت است. این شرایط میتواند بخاطر اهمیت مسئله یا بخاطر استرسی که فرد در آن موقعیت دارد باشد. اگر خواهان آن هستید که در موقعیتهای حساس و مهم زندگی تصمیمات درست و منطقی بگیرید، باید راه و روش آن را بلد باشید. پیشنهاد میکنیم در ادامه با ما همراه باشید تا مراحل تصمیم گیری درست را بیاموزید.
برای دریافت مشاوره در زمینه مدیریت و تصمیمگیری می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
تصمیم گیری درست از جمله مهمترین مهارتهای زندگی است که مسیر و هدف انسانها را شکل میدهد. همه ما میدانیم که موفقیت و پیشرفت ما تحت تاثیر مستقیم تصمیمهای خوب است. برای تصمیمگیری درست و خوب باید معنا و مراحل تصمیم را بدانیم و از تصمیمات بد گذشته مان درس بگیریم. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مهارت های زندگی کلیک کنید.
در سادهترین شکل، تصمیم گیری به معنی انتخاب کردن بین دو یا چند مسئله مختلف است. در فرایند گستردهتر، گرفتن یک تصمیم شامل انتخاب بین راه حلهای ممکن برای یک موضوع است. ممکن است تصمیم گیری با روندی شهودی یا استدلالی یا ترکیبی از این دو، انجام شود.
روند شهودی به معنی استفاده از شهود یا ندای درونی است. شهود ریشه در واقعیت ندارد بلکه بر اساس درک و برداشت شما است. روند استدلالی یعنی از شواهد و جمع بندی اطلاعات و آمار موجود در زمینه مورد نظر استفاده شود. به خاطر داشته باشید که شهود روش قابل قبولی برای تصمیم گیری است، اما عموما برای تصمیمات ساده یا سریع مناسبتر است. تصمیمات پیچیدهتر باید با روشی رسمیتر و ساختار یافتهتر اتخاذ شوند، که معمولا شامل هر دو روش شهودی و استدلالی میشود.
انسان در طول زندگی خود و در تمام حوزهها مانند مسائل مالی، شغلی، عاطفی و مدیریتی نیاز به تصمیم گیری دارد. اما تقریبا تمام افراد هنگام تصمیمگیری چالشهای زیر را تجربه میکنند:
گاهی افراد در شرایط سخت و حساس، احساس میکنند نمی توانند به خوبی تصمیم بگیرند. زیرا در شرایط بحرانی اعتماد به نفس خود را از دست میدهند. گاهی نیز به خاطر تصمیمهای اشتباهی که در گذشته گرفتهاند نمیتوانند به خود اعتماد کنند. همین امر موجب شک و تردید فرد شده و فرد احساس میکند قدرت تصمیم گیری خود را از دست داده است. مشاوره روانشناسی به شما کمک میکند تا واقع بینانهتر با احساسات منفی خود روبه رو شوید.
برای گرفتن یک تصمیم درست باید انواع آن را بشناسیم. در ادامه با انواع تصمیم گیری آشنا خواهیم شد:
در تصمیمگیری احساسی، این عواطف و هیجانات هستند که نقش تعیین کننده دارند. در حقیقت افراد فکرشان را تعطیل میکنند و به حرف دلشان گوش میکنند. در این نوع تصمیم گیری از آینده نگری خبری نیست و مسلما عواقب و مشکلاتی به دنبال خواهد داشت. بهتر است در چنین شرایطی حتما با افراد معتمد و یا متخصص موضوع را در میان بگذارید.
بعضی افراد در شرایطی که مجبورند تصمیم بگیرند دچار اضطراب میشوند. تعارض بین این انتخابها و اضطراب، گاهی به قدری نفسگیر و غیرقابل تحمل میشود که فرد نمیتواند بهدرستی تصمیم بگیرد. این افراد در این شرایط بدون فکر کردن و بدون اینکه سعی کنند اطلاعاتی در مورد انتخاب شان به دست آورند، برای اینکه از این تنش و فشار رهایی یابند یکی از گزینهها را بدون فکر کردن انتخاب میکنند. درواقع انتخاب او به منزلۀ فرار است. به جای فرار بهتر است در صدد حل موضوع اصلی یعنی درمان اضطراب برآیید. برای اطلاع از درمان اضطراب کلیک کنید.
بعضی از آدمها وقتی در موقعیت انتخاب و تصمیم برای مسائل مهم زندگی خود قرار میگیرند سعی میکنند از مسئله فرار کنند، این افراد خود را ضعیفتر از آن می بینند که بتوانند تصمیم بگیرند. مدام امروز و فردا می کنند، و با گفتن «بی خیال همه چیز درست میشود» به یک آرامش کاذب و زودگذر می رسند.
تکانه به زبان خیلی ساده یعنی هیجانهای زودگذر و شدید که آدم را به کاری وا میدارد. در تصمیمگیری تکانهای فرد سریع و بدون تفکر تصمیم میگیرد. تصمیمهایی که معمولاً خود افراد هم بعداً از کارشان تعجب میکنند. این روش یکی از خطرناکترین سبکهای تصمیمگیری است که ممکن است عواقب و پیامدهای ناخوشایندی برای فرد و اطرافیانش داشته باشد.
تصمیم گیری مطیعانه براساس انتظاراتی است که دیگران از فرد دارند. این افراد خواستهها و اهداف خودشان را نادیده میگیرند و به راحتی اجازه میدهند دیگران به جای آنها انتخاب کنند. این افراد از اعتماد به نفس کافی برای روبرو شدن با مسائل و مسئولیتهای زندگی برخوردار نیستند و معمولاً با سپردن حق انتخاب به دیگران به نوعی میخواهند از پیامدهای انتخابشان شانه خالی کنند.
تصمیم گیری تقدیری زمانی اتفاق میافتد که افراد مهارتی برای گرفتن تصمیم ندارند. اصلاً به فکرشان هم نمیرسد خودشان هم قدرتی برای فکر و انتخاب دارند. همه چیز را به قضا و قدر نسبت می دهند و شانسی انتخاب می کنند. در باور این افراد همه شکستها و موفقیتهای افراد وابسته به شانس و بخت و اقبال است.
تصمیم گیری منطقی سالمترین و بهترین روش است، چون فرد سعی میکند براساس فکر و منطق عمل کند. انتخاب بر اساس ارزشها و دانش تصمیم گیرنده میباشد. فرد تلاش میکند همه اطلاعات مورد نیاز را جمعآوری کند، همه جوانب کار را بسنجد و به پیامدهای احتمالی انتخابش خوب فکر کند و در نهایت یک تصمیم کاملاً آگاهانه بگیرد.
فرایند تصمیم گیری شامل مراحل زیر است:
در تصمیم گیری بهتر است با افراد آگاه، متخصص و با تجربه مشورت کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه مدیریت و تصمیمگیری می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : مهارت تصمیم گیری درست | چگونه قدرت تصمیم گیری را زیاد کنیم؟