ترس از تاریکی در کودکان از جمله اختلالات اضطرابی است که کودک ترس شدید، افراطی و مداوم از تاریکی دارد. ترس از تاریکی به طور معمول در کودکان وجود دارد و ذهن آنها در هنگام خاموش شدن لامپ این سوال را مطرح میکند که حالا چه اتفاقی قراراست بیافتد. خوشبختانه روشهای درمانی موثری مانند درمان شناختی رفتاری برای این نوع از فوبیا وجود دارد. در ادامه مقاله به بررسی علل، نشانهها و درمان فوبی تاریکی در کودکان خواهیم پرداخت. پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و درمان ترس از تاریکی در کودکان می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : ترس از تاریکی در کودکان | علل و علائم فوبیای تاریکی در کودکان
به طور کلی فوبیا ترسهای افراطی، غیرمنطقی و مداوم نسبت به یک شی یا وضعیت خاص میباشد. کودکی که از تاریکی میترسد، به طور فعال تلاش میکند تا از مواجه شدن با اتاق تاریک اجتناب کند. حتی ممکن است برای جلوگیری از مواجه شدن با تاریکی کارهایی مانند بهانه گیریهای بی مورد، گریههای طولانی، خود را به بیماری زدن و... انجام دهد.
برای آگاهی بیشتر در زمینه ترس از تاریکی کلیک کنید.
به طور کلی علائم فوبیا یا ترس از تاریکی در کودکان شامل موارد زیر میباشد.
برای آگاهی بیشتر در زمینه فوبیا کلیک کنید.
فوبیای تاریکی میتواند بر کیفیت خواب کودک اثر بگذارد، با ادامه این شرایط ممکن است دچار اضطراب و افسردگی و دیگر اختلالات روانی و جسمانی شود که تمام اینها بر کیفیت زندگی فرد تاثیر میگذارد.
برای شناخت بیشتر در زمینه افسردگی کلیک کنید.
عوامل زیادی در ترس از تاریکی کودکان دخیل است که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
1- کودکان در این سن تخیل فعالی دارند. ترس از تاریکی ممکن است به دلیل ذهن فعال و خلاق کودکان باشد. آنها در تاریکی تصور میکنند که موجودات فضایی که در کارتنهای خود دیدهاند به اتاق آنها میآید.
2- یکی از علل اصلی ترس از تاریکی در کودکان، مشکلات ارتباطی والدین است. والدینی که با هم اختلاف دارند و مدام در حال دعوا هستند، مشکلات زیادی را برای فرزندان خود ایجاد میکنند.
3- تجربههای ترسناک در گذشته نیز میتواند یکی از علل ترس از تاریکی باشد. کودک فکر میکند که اگر به اتاق تاریک برود باز هم آن تجربه ترسناک تکرار خواهد شد.
4- کودکان بسیار تاثیر پذیر هستند. ممکن است کودک شاهد ترس دیگران از تاریکی بوده باشد، مخصوصا اگر آن فرد از نزدیکان کودک باشد نشان دهنده یکی از علتهای ترس از تاریکی در کودک است.
برای آگاهی بیشتر در زمینه انواع فوبیا کلیک کنید.
مشاوره کنترل استرس برای تمامی اختلالات اضطرابی به تسریع روند درمان کمک میکند. برای درمان ترس از تاریکی در کودکان نیز مشاوره کودک ضروری است. روشهای درمان رایج به شرح زیر هستند.
برای آگاهی بیشتر در زمینه مشاوره کنترل استرس کلیک کنید.
شناخت درمانی
درمان شناختی یکی از موثرترین راهکارهای درمانی برای ترس از تاریکی است. افرادی که فوبیای تاریکی دارند، تاریکی را بسیار خطرناک تر از چیزی که هست میپندارند. این درمان طرز فکر افراد مبتلا را نسبت به تاریکی تغییر میدهد.
حساسیت زدایی منظم
حساسیت زدایی منظم روش دیگری در درمان فوبیا است. این روش درمانی سه مرحله دارد که شامل موارد زیر میباشد.
الف) تهیه لیست از حالتها و موقعیتهایی که در فرد اضطراب ایجاد میکند. به ترتیب از محرکی که کمترین اضطراب را ایجاد میکند تا اضطراب آورترین محرک
ب) یادگیری روشهای آرمیدگی و ریلکسیشن
ج) تصور کردن سلسله مراتب لیست از محرکی که کمترین اضطراب را ایجاد میکند به ترتیب تا اضطراب آور ترین، در حالی که فرد کاملا ریلکس است.
برای شناخت بیشتر در زمینه درمان فوبیا کلیک کنید.
مواجهه درمانی
این روش درمانی شباهت زیادی با روش حساسیت زدایی منظم دارد. فرد در معرض سلسله مراتب قرار میگیرد با این تفاوت که فرد احساس اضطراب را در هر مرحله حفظ میکند تا به تدریج این اضطراب برای فرد عادی شود.
استفاده از روشهای فوق تنها تحت نظر متخصص باید صورت بگیرد، پس برای درمان ترس از تاریکی کودک خود به متخصص مربوطه مراجعه نمایید.
برای آشنایی بیشتر در زمینه درمان ترس از تاریکی کودک کلیک کنید.
1- ورود به اتاق نیمه تاریک همراه والدین
2- ورود به اتاق تقریباً تاریک با والدین
3- ورود به اتاق تاریک با والدین
4- بعد از عادت کردن، همین مراحل توسط کودک به تنهایی انجام شود.
5- همراه کودک به اتاق بروید و باهم پشت پرده و زیر تخت و داخل کمد دیواری را وارسی کنید. به او اطمینان خاطر دهید که هیچ چیزی در آن جا نیست.
6- درهای ورودی منزل و پنجرهها را با هم چک کنید و به کودک اطمینان دهید که چیزی نمیتواند با وجود در و پنجره بسته وارد خانه شود.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه اختلالات اضطرابی کلیک کنید.
درمان شناختی رفتاری یا همان CBT از درمانهای موثر برای انواع فوبیاها مخصوصا ترس از تاریکی در کودکان است. البته نوع درمان بسته به شرایط فرد مراجعه کننده نیز دارد. با این حال همه درمانهای موجود اثربخش هستند.
در صورتی که این نوع از فوبیا عملکرد و کیفیت زندگی کودک شما را با تهدید مواجه کرد و باعث مختل شدن زندگی او گردید بهتر است هرچه زودتر به روانشناس مراجعه کنید تا از بدتر شدن اوضاع پیشگیری شود.
همچنین مشاوره کودک میتواند در این زمینه به شما کمک کننده باشد.
برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و درمان ترس از تاریکی در کودکان می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : ترس از تاریکی در کودکان | علل و علائم فوبیای تاریکی در کودکان