اختلال رفتار خواب رم چیست؟ ممکن است شما نیز افرادی را دیده باشید که در خواب دست و پای خود را تکان میدهند و یا لگد میزنند و از رختخواب بیرون میپرند! رویا دیدن برای همه انسانها رخ میدهد و این در حالی است که در این مرحله از خواب حرکات بدنی متعاقبا با محتوای رویا رخ نمیدهد و عضلات بدن به نوعی فلج میشوند. اما در کسانی که به اختلال رفتار خواب رم مبتلا هستند شرایط کمی متفاوت بوده و بدن فرد همسان با رویایی که در خواب میبیند، به فعالیت در میآید. این فعالیتها و حرکات در خواب گاه باعث آسیب به خود فرد و یا دیگری میشود بنابراین آگاهی از نشانهها و نحوهی درمان ضرورت مییابد. برای اطلاع بیشتر در این زمینه تا انتهای مطلب همراه باشید.
برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و درمان اختلال رفتار خواب رم می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
خواب رم مرحلهی آخر چرخهی خواب است و افراد در این مرحله است که رویا میبینند. خواب رم تقریبا هر 90 دقیقه در خواب اتفاق میافتد و با علائمی همچون افزایش ضربان قلب، فشار خون و تنفس زیاد، تحریک شدن اندام جنسی و افزایش آدرنالین همراه است. در این مرحله از خواب مردمک چشمها در زیر پلکها تکان میخورند. خواب رم چند بار در طول شبانهروز اتفاق میافتد و مدت زمان آن هر بار بیشتر از قبل میشود تا جایی که در اوایل صبح به بیشترین حد خود میرسد. به همین دلیل است که افراد مدت کمی قبل از بیدار شدن احساس تحریک جنسی دارند. هر گونه تغییر در تغذیه، شرایط سلامتی، شرایط روانی و استفاده از هر گونه مواد و داروها بر چرخه خواب تأثیر میگذارد و گاها منجر به بروز اختلال رفتار خواب رم میشود.
چرخهی خواب و بیداری در انسان شامل سه مرحله میباشد: بیداری، خواب بدون حرکات سریع چشم (NREM)، خواب همراه با حرکات سریع چشم (REM). حدود 20 تا 25% از مراحل خواب در مرحله خواب رم رخ میدهد که در این مرحله عموما شاهد سطح فعالیت بالای مغزی (به اندازه زمان بیداری)، بالارفتن فشار خون، نامنظمتر شدن تنفس و در عین حال فلج عضلات کل بدن هستیم. همچنین افراد معمولا هنگام خواب حرکات سریع چشم رویا میبینند. افرادی که دارای اختلال رفتار خواب رم میباشند دقیقا در این مرحله مشکل دارند. اختلال رفتار خواب رم باعث میشود فرد تا مرحله دیدن رویا مانند دیگران باشد. اما فلج عضلات که انتظار آن را در این مرحله از خواب داریم، در آنها مشاهده نمیشود. اختلال رفتار خواب رم از جمله اختلالات خواب است که مشکلاتی را برای فرد به وجود میآورد. برای اطلاع از انواع اختلالات خواب کلیک کنید.
_حرکات بدنی در طول خواب مانند حرکات شدید دستها و پاها، لگد زدن، از رختخواب بیرون پریدن، انجام حرکات خشونت بار هنگام مواجهه با رویاهای خشن و... . این حرکات میتوانند منجر به صدمه زدن به خود یا فردی که کنار این افراد خوابیده است، بشود.
_تولید اصوات مثل صحبت کردن، فریاد زدن و... . افراد معمولا اگر در این مرحله از خواب بیدار شوند توانایی به یاد آوردن خواب خود را خواهند داشت ولی معمولا هیچ تصوری از اینکه در حال حرکت بودهاند نخواهند داشت. این اختلال گاه پیامدهایی را برای فرد به همراه دارد و منجر به بروز بیخوابی میشود. برای کسب اطلاع از روشهای درمان بی خوابی کلیک کنید.
این اختلال بیشتر در سنین میانسالی تا سنین بالاتر دیده میشود، همچنین در مردان شایعتر است. عموما مردان بالای 50سال دچار اختلال رفتار خواب REM میباشند. در زنان و کودکان به ندرت دیده میشود و بین جمعیت عمومی حدود 1 درصد مردم دچار میشوند.
هر چند شیوع این اختلال بسیار کم است اما میتواند آزاردهنده باشد. اختلال خواب رم منجر به کاهش و از بین رفتن خواب رم و به دنبال آن باعث اضطراب، افسردگی و سردرگمی میشود. هر چند خواب نان رم برای استراحت کردن کافی است اما منبع آرامش ذهن را به اندازه خواب رم فراهم نمیکند. توصیه میکنیم برای درمان و کاهش اضطراب و سردرگمی ناشی از اختلالات خواب از مشاوره تلفنی فردی استفاده کنید.
از عوارض دیگر این اختلال میتوان به خستگی، تحریک پذیری، مشکلات حافظه، دشواری در تمرکز، مشکلات مربوط به هماهنگی حرکات و مختل شدن عملکرد در کارهای شناختی و حرکتی اشاره کرد. کمبود شدید خواب رم مشکلات بیشتری را ایجاد میکند. مانند افسردگی یا اضطراب مزمن.
علت این اختلال عموما ناشناخته است. هرچند میتوان علل نورولوژیکی برایش متصور شد. در برخی از موارد شاهد اختلالات همزمانی مثل پارکینسون، آتروفی سیستم چندگانه و سایر بیماریهای مرتبط با سیستم عصبی مرکزی هستیم. افراد مبتلا به اختلال حمله خواب (نارکولپسی) احتمال بیشتری برای ابتلا به اختلال رفتار خواب رم دارند. برای اطلاع بیشتر از حمله خواب کلیک کنید.
افراد مبتلا باید تحت پیگیری در سالهای آتی قرار بگیرند تا احتمال ابتلا به پارکینسون رد شود و در صورت ابتلا تشخیص به هنگام صورت گیرد. در سایر موارد علت میتواند ناشی از مصرف الکل یا قطع مصرف آن و همچنین قطع مصرف داروهای آرام بخش و داروهای ضدافسردگی باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه الکل و داروهای ضد افسردگی کلیک کنید.
کلونازپام از جمله داروهای مؤثر برای درمان این اختلال است اما مصرف خودسرانهی آن عواقب جبران ناپذیری به همراه دارد. دارویی دیگر ملاتونین است که نسبت به داروی قبلی عوارض کمتری دارد. مصرف برخی دیگر از داروها همچون داروهای ضد افسردگی سه حلقهای و داروهای تحریک کننده خواب رم را مختل میکنند.
برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و درمان اختلال رفتار خواب رم می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.