بحران میانسالی چیست؟ بحران چهل سالگی در دوره میانسالی برای افراد اتفاق میافتد. میانسالی دورهای از زندگی را در بر میگیرد که در آن اغلب افراد به طور طبیعی به ارزیابی دستاوردها، اهداف و آرزوهایشان میپردازند اما این ارزیابی برای همه افراد کار سادهای نیست و گاه آنها را با حقایق تلخی مواجه میکند. ممکن است در این سنین بحرانهای هویتی را تجربه کنند. کسانی که دچار بحران چهل سالگی یا میانسالی میشوند بسیاری از دستاوردها و آرزوهایشان خلاف آنچه تصور میکردهاند محقق شده است و نسبت به آینده نگران هستند. آنچه اهمیت دارد نحوهی مواجهه با این بحرانها و درمان آنها است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بحران هویت کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه بحران چهل سالگی ( بحران میانسالی ) می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
«خب حلا دیگه نصف زندگیم رفته، نگرانم، دلم آشوبه، نمیتونم بهش فکر نکنم، مدام به همه کارهایی که تمام نکرده، رها کردم یا اصلا شروع نکردم فکر میکنم. به موقعیتهای شغلی و مالی که از دست دادم. به آدمهایی که دوست داشتم توی زندگیم باشن و نیستن. حالا که این موقعیتها رو از دست دادم بقیه زندگی سودی برایم نخواهد داشت. چه لزومی دارد در عمر باقی ماندهام خوب کارکنم، خوب لباس بپوشم، روابطم را حفظ کنم و همسر، مادر، پدر، همکار و فرزند خوبی باشم؟»
تمام این عبارات حرفهایی است که افراد در آستانه چهل سالگی با خود مرور میکنند. تحقیقات نشان داده که 10 تا 15 % مردان و زنان در میانگین سنی 35 تا 55 سالگی دچار افکاری از این دست میشوند و مشکلات و معضلاتی همچون افسردگی و اضطراب به سراغ آنها میآید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه علائم و روشهای درمان افسردگی کلیک کنید.
بحران چهل سالگی یا بحران میانسالی در هر دو جنس دیده میشود ولی تفاوتهایی از لحاظ محتوا با یکدیگر دارند. مردها اکثرا بر دستاوردها و ناکامیهایی که در زندگی باعث ناامیدیشان شده متمرکز میشوند و زنها اغلب از نظر از دست دادن جوانی، ظاهر و جذابیتهای جنسی دچار بحران چهل سالگی یا میانسالی میشوند.
بحران میانسالی درست مانند بحران نوجوانی برای بسیاری از افراد چالش برانگیز است همانطور که مفهموم «عبور از جوانی» برای برخی افراد چالش برانگیز و گاه ناامید کننده است، در بحران چهل سالگی «بحران میانسالی» نیز مواردی باعث ترس افراد میشود. به علاوه موارد دیگری چون ترس از دست دادن شور جوانی، سلامتی و رفاه باعث به وجود آمدن احساسات منفی و ناخوشایند در فرد میشود.
بحران میانسالی در موارد شدید با بروز اختلالات خلقی برای فرد همراه است. اضطراب و استرس ناشی از اتفاقات و حسرتهای گذشته و نگرانیهای آینده خلق و خوی فرد را تحت تأثیر قرار میدهد و بر جنبههای شخصیت او تأثیر میگذارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اختلالات اضطرابی کلیک کنید.
بحران میانسالی در مردان با تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی همراه است. این تغییرات بر جنبههای زندگی او تأثیر میگذارند. بحران چهل سالگی در مردان که به یائسگی مردانه معروف است جنبههای روانی، فردی، اجتماعی و روحی متفاوتی را پدید میآورد. مردان در این دوران احساس افسردگی و اضطراب میشوند؛ ممکن است مشکلات خواب را تجربه کنند و اغلب دچار ناتوانی جنسی و کاهش میل جنسی میشوند. از علائم دیگر بحران چهل سالگی میتوان به کسالت، بیحوصلگی، خستگی، تحریک پذیری، کاهش حافظه، ریزش مو و دردهای استخوانی اشاره کرد. بحران چهل سالگی برای مردان علائم و نشانههای زیر را به همراه دارد:
یکی از بحرانهای این دوران کاهش حافظه و عملکردهای ذهنی است. این مشکل زمانی مشخص میشود که مردان متوجه میشوند در تصمیمگیریهای خود به زمان بیشتری نیاز دارند و همانند آن چه که در بحران نوجوانی رخ میدهد، در انتخابهایشان دچار سردرگمی و آشفتگی میشوند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نوجوان و دوران نوجوانی کلیک کنید.
مردان در این سنین دچار احساس دلتنگی و احساس نارضایتی از خود میشوند. پزشکان و روانشناسان این حالت در مردان را ملال مینامند که اغلب با تشویش، بیقراری، رخوت و رنج بسیار همراه است. اما اکثر مردانی که این حالتها را تجربه میکنند، هرگز مشکل روحی روانی در خود را نمیپذیرند و به دنبال کمک نیستند. اغلب حاضر نمیشوند از مشاور کمک بگیرند.
مردان در زندگی خود ممکن است اضطراب زیادی را تجربه کنند اما این حالتها در سنین 40 به بالا بیشتر میشود و اغلب نیز اضطراب و استرس خود را بروز نمیدهند. زمانی که اضطراب و استرس بروز پیدا میکند بیخوابی و مشکلات خواب نیز به همراه آنها پدیدار میشوند. اغلب مردان در سنین 40 تا 50 سالگی در به خواب رفتن مشکل دارند و نمیتوانند خواب با کیفیتی را تجربه کنند. علاوه بر این دلهره و ترس از مرگ در این سنین به سراغ آنها میآید. ممکن است نگران مرگ خود و یا نزدیکان و اطرافیانشان باشند.
دههی چهارم زندگی برای زنان مشکلترین دوره از زندگی است. در این سنین زنان احساس میکنند دیگر مانند گذشته جذابیت و زیبایی ندارند و این موضوع بسیار برایشان آزارنده است. بسیاری از زنان گمان میکنند با شروع یائسگی و ورود به بحران چهل سالگی دوران جوانی و نشاطشان به سر رسیده در صورتی که یائسگی نیز از دورههای زندگی است و خانمها با رسیدن این دوران میتوانند تجربیات جدیدی کسب کرده و به سطوح بالایی از پختگی برسند. میانگین سن یائسگی در زنان 52 سالگی است اما این اتفاق از 40 سالگی تا 58 سالگی متغییر است. در این دوران خانمها نیز علائمی همچون مردان را تجربه میکنند اما لازم است بیشتر از مردان نسبت به تغییرات جسمانی آمادگی داشتهباشند و از ویتامینها و غذاهای مقوی استفاده کنند.
اگر احساس میکنید که دچار بحران میانسالی شدید یا شریک زندگی تان دچار این بحران شده است، اول از همه باید آگاهی و دانش خوبی نسبت به این موضوع کسب کنید، زمانی که شما افکار و احساستان را با یک فرد بی طرف در میان میگذارید که نسبت به شما نه قضاوتی دارد و نه سرزنشتان میکند باعث میشود در شما تخلیه هیجان و احساس اتفاق بیافتد و بتوانید نسبت به تصمیم خود بهتر و کارآمدتر فکر کنید. در صورتی که نتوانید بحران چهل سالگی را به خوبی پشت سر بگذارید، احتمال ابتلا به مشکلات روانی مانند افسردگی اساسی افزایش پیدا میکند. برای کسب اطلاعات از افسردگی اساسی کلیک کنید.
افکار و احساسات خود را با قصد و غرض نگاه نکنید. شاید گوشهای از این افکار، مثبت باشد و شما آن را ندیده باشید همه چیزهایی که شما را دچار بحران میانسالی (بحران چهل سالگی) میکند لزوما بد نیستند. تنها اگر بتوانید هوشمندانه و با آگاهی به موضوع نگاه کنید. پس از مواجه شدن با افکار منفی و کشف آنها، سعی کنید از دست این افکار خلاص شوید. با کسب مهارت و مطالعه برای خود در ذهنتان محل امنی بسازید. همیشه سعی کنید برای افکارتان احترام قائل باشید و به آنها بها بدهید.
در مورد مشکلاتی که در رابطههایتان به وجود آمده صحبت کنید، برای مثال در مورد مشکلات موجود در رابطه زناشویی یا در رابطه والد فرزندی که ناشی از بحران میانسالی است با همسر یا فرزندانتان صحبت کنید و آنان را از این بحران آگاه سازید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه رابطه زناشویی کلیک کنید.
عبور از بحران میانسالی گاه برای افراد بسیار مشکل به نظر میرسد چرا که یا علل مشکلات در گذشتهی آنها بسیار عمیق بوده و یا نمیتوانند مشکلات درونی خود را ریشهیابی کنند. در این شرایط مراجعه به مشاور و بهرهمندی از روشهای روان درمانی میتواند کمک کننده باشد. مشاور روشهای مقابله با مشکلات و راههای کنترل استرس را به شما میآموزد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه روان درمانی و مشاوره کنترل استرس کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه بحران چهل سالگی ( بحران میانسالی ) می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : بحران چهل سالگی | درمان بحران میانسالی در مردان و بانوان