قرص اگزازپام یکی از انواع داروهای ضد اضطراب است که معمولا برای درمان بی خوابی، اضطراب و از بین بردن علائم محرومیت از الکل تجویز میشود. این دارو به دلیل ماهیت آن، شدیدا اعتیاد آور بوده و هرگز نباید خودسرانه مصرف یا ترک شود. به علاوه مصرف این دارو دارای عوارضی است که ممکن است برای فرد خطرناک باشد. تجویز این دارو کاملا به عهده پزشک بوده و او با توجه به میزان مشکل و شرایط بدنی بیمار، دوز و مقدار خاصی را تجویز میکند. پیش از مصرف هر دارویی لازم است نسبت به موارد مصرف و عوارض آن آگاهی کسب کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه داروهای ضد اضطراب کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه داروی ضد اضطرابی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : قرص اگزازپام | عوارض و موارد مصرف قرص اگزازپام
قرص اگزازپام (Oxazepam) یک داروی آرام بخش و جزء خانواده بنزودیازپینها است. مصرف این دارو عمدتا برای درمان اختلالات اضطرابی و درمان بی خوابیهای مزمن به کار میرود. علاوه بر این موارد، برای خارج کردن علائم مواد مخدر و الکل از بدن استفاده میشود. متخصصان قرص اگزازپام را برای درمان فوبی اجتماعی، استرس پس از سانحه و سندروم ملال پیش از قاعدگی نیز تجویز میکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اختلالات اضطرابی کلیک کنید.
قرص اگزازپام مانند سایر داروهای خانواده بنزودیازپینها، روی انتقال دهندههای عصبی گابا تأثیر میگذارد و باعث افزایش ترشح آن میشود. هنگامی که گابا در بدن کاهش پیدا کند، فرد در یک حالت هیجانی قرار میگیرد که اضطراب، بی قراری، بی خوابی و گرفتگی عضلات از عوارض آن است. ماهیت آرامبخش این دارو بخاطر افزایش GABA در مغز است.
دوز مصرفی اگزازپام تنها باید توسط پزشک تعیین شود بنابراین از کم و زیاد کردن دوز آن به صورت خودسرانه بپرهیزید. اغلب میزان دوزی که پزشکان در درمان اضطراب خفیف بزرگسالان تجویز میکنند، 10 تا 15 میلی گرم و 3 یا 4 بار در روز است. این دوز در درمان اضطراب شدید 15 تا 30 میلی گرم افزایش پیدا میکند. دوز اگزازپام برای افراد مسن 10 میلیگرم، سه بار در روز و برای نوجوانان بالای 13 سال از 10 تا 30 میلیگرم متغییر است. اغلب اگزازپام را برای کودکان زیر 13 سال تجویز نمیکنند.
اگزازپام مانند دیگر داروهای ضد اضطرابی عوارضی را به همراه دارد. به همین دلیل متخصصان توصیه میکنند همواره از دیگر روشهای درمان اضطراب و بیخوابی استفاده کنید و تنها در موارد شدید و غیر قابل کنترل به سمت مصرف قرص بروید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه راههای درمان اضطراب و درمان بی خوابی کلیک کنید.
در صورتی که پس از مصرف اگزازپام نشانههای آلرژیک مثل تورم پوست، خارش و تنفس سخت داشتید حتما به اورژانس مراجعه کنید. برخی دیگر از عوارض قرص اگزازپام عبارتند از:
-احساس سرگیجه و عدم تعادل در راه رفتن
-لرزش بدن، ضعف و احساس تب و گلودرد
-صحبت کردن بریده بریده و تلگرافی (حذف برخی از کلمات از جمله)
-خواب آلودگی و تاری دید
-سردرگمی، خشم و پرخاشگری
-توهم
-احساس شادی شدید و غیر منطقی
-مشکلات حافظه
-زرد شدن پوست
برخی از داروهایی که میتواند باعث تداخل با قرص اگزازپام شود شامل کلوزاپین، دیگوکسین، کوا، ارلستات و سدیم اکسیبات میباشد. در صورت تداخل دارویی عوارض جانبی مثل مشکل تنفسی، خواب آلودگی شدید و سرگیجه ممکن است افزایش یابد. استعمال سیگار ممکن است اثر بخشی قرص اگزازپام را کاهش دهد. اغلب فرد برای اینکه دارو اثر کند، مصرف را افزایش میدهند که منجر به مسمومیت و اوردوز میشود.
هم چنین مصرف همزمان با داروهای ضد درد یا سرفه مثل کدئین، الکل، ماری جوانا (گل)، داروهای خواب یا ضد اضطراب دیگر مثل لورازپام و زولپیدم، آرام بخشهای عضلانی و ضد حساسیتها مثل سیتریزین، دیفن هیدرامین و یا آنتی هیستامین، افزایش عوارض را به همراه خواهد داشت و باید احتیاط کرد.
برخی از نشانههای بیش مصرفی اگزازپام شامل موارد زیر است:
-خواب آلودگی شدید
-کندی رفلکسهای بدنی
-تنفس آهسته
-غش کردن
-از دست دادن آگاهی
-عدم تعادل در حرکات و گفتار
_هرگز این دارو را به کسی معرفی نکنید و آن را به اشتراک نگذارید.
_اگر مدت زیادی است که مصرف میکنید، آزمایشهای پزشکی مثل عملکرد کبد و خون را انجام دهید.
_هرگز سر خود مصرف نکنید و اگر خوردن دارو را فراموش کردید و نزدیک مصرف بعدی است، از مصرف نوبت فراموش شده صرف نظر کنید.
_قرص اگزازپام را در دمای 15 تا 30 درجه نگهداری کنید.
_از رطوبت، کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
در صورت تمایل به ترک دارو، حتما با پزشک خود مشورت کنید. او تشخیص میدهد که بدن شما به چه نیاز دارد و در چه صورت و به چه شکل میتوانید مصرف را قطع کنید. به دلیل وابستگی بدن به قرص اگزازپام در صورت ترک ناگهانی، تمام عوارض جانبی حتی به میزان بیشتر برای شما اتفاق میافتد. بنابراین چه در مصرف، میزان مصرف و ترک آن کاملا هوشیار باشید و سلامتی خود را به خطر نیندازید. مشاوره ترک اعتیاد به شما کمک میکند تا یک راه مناسب برای ترک اعتیاد به داروها انتخاب کنید.
در بسیاری موارد مصرف دارو به تنهایی نمیتواند درمان مناسبی برای کاهش علائم استرس و اضطراب و یا بیخوابی باشد. چرا که داروها اعتیادآور، کوتاه اثر و پر عوارض هستند و گاه با قطع آنها علائم بیماری باز میگردند. به همین دلیل توصیه میشود در کنار دارو درمانی از روشهای روان درمانی در جلسات مشاوره کنترل استرس بهرهمند شوید.
برای دریافت مشاوره در زمینه داروی ضد اضطرابی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.