کوئتیاپین از جمله داروهایی است که برای بیماریهای سایکوتیک و دوقطبی استفاده میشود و میتواند همراه با یک داروی ضد افسردگی برای اختلال افسردگی نیز تجویز گردد. کوئتیاپین با ترمیم انتقال دهندههای عصبی شخص را بهبود میبخشد، توهم را کاهش میدهد و باعث بالا رفتن تمرکز میشود. بدون تجویز پزشک نباید این دارو را مصرف کرد و یا دوز آن را تغییر داد به دلیل این که مشکلات و عوارض بسیاری را به وجود میآورد. کوئتیاپین با داروهای زیادی تداخل دارد پس هر دارویی مصرف میکنید به پزشکتان اطلاع دهید. مشاوره درمانی در کنار این قرص میتواند تاثیرات درمانی بیشتری داشته باشد. در ادامه به بررسی این دارو خواهیم پرداخت پس با ما همراه باشید.
کوئتیاپین یک داروی ضد سایکوتیک است که برای درمان اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی و یا همراه با یک داروی ضد افسردگی برای درمان اختلال افسردگی از آن استفاده شود. به عنوان داروی ضد روانپریشی هم معروف است که با کمک به ترمیم انتقالدهندههای عصبی در مغز کار میکند و به بهبود شخص کمک میکند. کوئتیاپین میتواند توهم را کاهش دهد و تمرکز شخص را بالا ببرد تا شخص کمتر عصبانی بشود، به طور مثبت و روشنی در مورد خودش فکر کند و در زندگی روزمره تبدیل به فرد فعالتری شود.
همچنین میتواند اشتها و انرژی فرد را احیا کند و از افزایش و کاهش نوسانات روانشناختی جلوگیری کند. گاهی نیز به عنوان خوابآور استفاده میشود که اصلا قابل تایید پزشکان نیست. کوئتیاپین میتواند برای درمان کودکان مبتلا به اسکیزوفرنی که حداقل 13 سال و کودکان مبتلا به افسردگی و دوقطبی که حداقل 10 سال دارند تجویز شود. با همه این موارد بهترین زمان تجویز این دارو بالای 18 سال است.
برای آگاهی بیشتر در زمینه داروهای ضد افسردگی کلیک کنید.
کوئتیاپین داروی ضد سایکوز است که از آن برای درمان و کنترل علائم ناشی از اختلالات سایکوتیک استفاده میشود. در حالت دیگری میتوان به عنوان مونوتراپی با درمان کمکی با لیتیم یا دی والپروکس برای درمان حملات کوتاه مدت ولی حاد مانیک در اختلال دوقطبی هم استفاده شود. همچنین ممکن است برای درمان کمکی الکل هم تجویز شود. در مواردی برای بیخوابی هم از آن استفاده میکنند که تاثیر یا عدم تاثیر آن مشخص نشده اما بهتر است برای این کاربرد مصرف نشود.
مصرف کوئتیاپین عموما به صورت دوبار در روز است اما فقط باید در دوزی که پزشک برای شما تجویز کرده است مصرف کنید و هیچگاه به صورت سرخود دوز آن را افزایش یا کاهش ندهید. استفاده از دوزهای بالا یا استفاده بلند مدت از آن میتواند زمینه مبتلا شدن به مشکلات حرکتی را که ممکن است بهبود پذیر نباشد ایجاد کند پس نباید آن را بیش از حد استفاده کنید. میتوانید آن را همراه یا بدون غذا مصرف نمایید.
همچنین نباید به صورت ناگهانی مصرف متوقف شود به دلیل این که مشکل را تشدید میکند. ممکن است لازم باشد کودکان و نوجوانانی که از کوئتیاپین استفاده میکنند فشار خونشان به طور مرتب اندازه گیری شود تا برای آنها ایجاد مشکل نکند. توجه داشته باشید که باید آن را در دمای اتاق و دور از نور آفتاب و گرما نگهداری کنید. ممکن است در زمان مصرف لازم باشد که آزمایش اعتیاد بدهید. این دارو میتواند تست اعتیاد شما را مثبت کند پس قبل از این که آزمایش را انجام دهید مسئول آزمایشگاه را مطلع کنید که کوئتیاپین استفاده میکنید.
دوزی که برای شروع به افراد بالغ تجویز میشود 25 میلیگرم و دوبار در روز است و کم کم میزان آن به 25 تا 50 میلیگرم در روز و در نهایت به 300 تا 600 میلی گرم در روز میرسد. شرکت تولیدکننده برای مصرف طولانی مدت در دوز اولیه تا 300 میلیگرم در روز، 600 میلیگرم در روز دوم و 800 میلیگرم در روز سوم را پیشنهاد کرده است اما ممکن است پزشکان تا دوز 1200 میلیگرم در روز را برای بیمار تجویز کنند و بیمار هم به خوبی میتواند این دوز را تحمل کند. برای افراد مسن از 12/5 تا 25 میلی گرم در روز شروع میشود. دفع این دارو برای افرادی که دچار مشکلات کبدی هستند باعث بالا رفتن سطح غلظت میشود که باید دوز آن را تغییر داد.
کوئتیاپین میتواند باعث ایجاد یبوست، سرگیجه، خوابآلودگی، سردرد، بیهوشی، افزایش کلسترول و تری گلیسیرید سرم، افرایش سطح هورمون تیروئید، خشکی دهان، درد شکم، افزایش وزن، سفتی ماهیچه، سوءهاضمه، کراتینین، تب، سرگیجه، تهوع و استفراغ، مشکلات پوستی، تعریق، سرفه، فارنژیت، گوش درد، تشنج شود و اصلیترین عوارض جانبی که به همراه دارد خوابآلودگی، افت فشار، خشکی دهان و اضافه وزن است. افرادی که برای اولین بار از این دارو استفاده میکنند ممکن است دچار افکار خودکشی شوند بنابراین ممکن است فرد دچار تغییرات روحی و خلق و خویی شود در نتیجه باید هرگونه تغییرات را به پزشک اطلاع داد.
برای آشنایی بیشتر در زمینه داروهای ضد روان پریشی کلیک کنید.
در صورتی که شما به دوز اول، حساسیت و واکنش آلرژیک نشان دادید با پزشکتان مشورت کنید و آن را کنار بگذارید. در صورتی که مشکلات کبدی، کلیوی، قلبی و عروقی، تیروئیدی، فشارخون بالا یا پایین، کمبود میزان گلبولهای قرمز، تشنج، صرع، آب مروارید، کلسترول و تری گلیسیرید، دیابت و مشکل در فرآیند خوردن و بلع دارید نباید از آن استفاده کنید مگر این که پزشک شما تشخیص دهد فوایدش بیشتر از مضرات آن است.
مصرف آنتی سایکوتیکها میتواند در سه ماهه آخر بارداری مشکلاتی مانند علائم ترک، مشکلات تنفسی، مشکلات تغذیه، بیقراری، لرزش و عضلات شل یا سفت را در نوزاد به وجود بیاورد. اما نباید بعد از باردار شدن بدون مشورت با پزشک آن را قطع کنید به دلیل این که دچار علائم ترک میشوید. کوئتیاپین از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شود و به او آسیب میزند. همچنین در زمان مصرف دارو کودک شیرخوار را با شیر خود تغذیه نکنید.
_ مصرف داروهای ضدسایکوتیک با داروهای آنتی هایپرتانسیو میتواند اثرات هایپوتانسیو را افزایش دهد.
_ باربیتوراتها، گلوکوکورتیکوئیدها و ریفامپین داروهایی است که متابولیسم کوئتیاپین را افزایش میدهد.
_ کاربامازپین، گلوکوکورتیکوئیدها، فنوباربیتال، فنی توئین، ریفامپین، تیوریدازین، کوتئیاپین را افزایش میدهد.
_ کتوکونازول و اریترومایسین داروهایی است که سطح خونی کوئتیاپین را افزایش میدهد.
_ آگونیستهای دوپامین و لئودوپا اثرات این دارو را آنتاگونیزه میکنند.
داروهایی که با آن به طور مستقیم تداخل دارند شامل آلپرازولام، دکسترآمفتامین، آمفتامیتن، میتوتان، آتازاناویر، ریفابوتین، گلی بنکلامید، گالانتامین، اپرپیتانت، پیموزاید، دسموپرسین، دکسترومتورفان، ریسپریدون، کوبیسیستات، دلاویردین، استامینوفن، اینوتوزوماب، پیماوانسرین، آپالوتامید، گرپافلوکساسین، هالوفانترین، میبفرادیل، ایندیناویر، وندتانیب، سافینامید، کدئین، مفلوکین، تاپنتادول، ویتامین ث، متروپولول، کلونازپام، ویتامیندی، آسپرین، لیتیوم، آمی تریپتیلین، لورازپام، لووتیروکسین، لاموتریژین، سرترالین، سالبوتامول، روغنماهی، دولوکستین و پرگابالین است.
در صورتی که سوالی درباره کوئتیاپین داشتید میتوانید از مشاوره تلفنی استفاده کنید.
اگر شما مصرف یک دوز از این دارو را فراموش کردید بهتر است به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نزدیک به ساعت مصرف دوز بعدی بود دوز فراموش شده را مصرف نکنید. برای جبران وعدهای که فراموش شده هیچگاه دوز اضافیتر مصرف نکنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه داروی کوئتیاپین می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.