امروزه فراموشی و درمان فراموشی از جمله مسائلی است که ذهن بسیاری از افراد را درگیر کرده است. شاید شما هم مدتی است احساس میکنید که دچار ضعف حافظه شدهاید، وسایلتان را گم میکنید، قرارهایتان را فراموش میکنید و یا نمیتوانید اتفاقات را برای مدت زیادی در ذهنتان نگه دارید. طبیعتا این شرایط شما را مضطرب میکند و در پی تغییر آن هستید. مشکل حافظه ممکن است به صورت موقتی برای همه افراد پیش بیاید که اکثر مواقع این مشکل با روشهایی قابل کنترل و حتی درمان است. توجه داشتهباشید که مشکلات جدیتر فراموشی و فراموشیهای طولانی مدت نیاز به کمک گرفتن از پزشک متخصص دارند. پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله فراموشی را مطالعه کنید.
در قدم اول باید بدانید که علت فراموشی شما چه چیزی میتواند باشد. اگر علت را کشف کنید میتوانید راه حل مناسبتری را برای مشکل خود انتخاب کنید. علتهای زیادی را میتوان برای فراموشی نام برد. ممکن است دلایل سادهای فراموشی شما را ایجاد کرده باشد؛ سوء تغذیه و تامین نشدن مواد لازم برای بدنتان، استرس و فشار روانی، اضطراب و افسردگی و... از عواملی هستند که همگی در ضعف حافظه نقش دارند. اما فراموشی شما میتواند نشانهای از شروع یک اختلال پیشرونده طولانیمدت مانند اختلالات حافظه، آلزایمر یا دمانس نیز باشد. در ادامه راهکارهایی برای کمک به شما ارائه داده ایم تا به درمان فراموشی خود بپردازید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بیماری آلزایمر و دمانس کلیک کنید.
ابزارهای کمکی راهی است تا آسیبی که فراموشی در زندگیتان ایجاد میکند را محدود کنید. در حقیقت این مهارتها و ابزارها راه درمان نیست و مانند عصا عمل میکند. اما پس از مدتی اثرات مثبت آنها را خواهید دید.
کارهایی که لازم است انجام دهید را داخل دفترچه یادداشت یا گوشی خود بنویسید تا کارهای روزتان را با مراجعه به آن یادآوری کنید. این کار را میتوانید هرشب قبل از خواب برای روز بعد انجام دهید؛ دفترچه یادداشت شما باید در دسترس باشد.
در تقویمتان مناسبتها، قرارهای کاری یا کارهای روزمره خود را یادداشت کنید. برای این کار میتوانید از تقویم رومیزی یا تقویم جیبی استفاده کنید. استفاده از امکانات تقویم موبایل نیز میتواند کمک کننده باشد و به ویژه به دلیل امکان به کار انداختن زنگ هشدار برای انجام کارهایتان، یک روش یادآوری مناسب است.
برگههای کوچک یادآور را میتوانید با کارهایی که لازم است انجام دهید پر کنید و آنها را در معرض دید قرار دهید؛ آنها را روی در یخچال، کنار صفحه کامپیوتر یا بالای میز کارتان بچسبانید. تا زمانی که مسئلهای را به یاد دارید، از فرصت استفاده کنید و آن را یادداشت کرده و در معرض دید قرار دهید.
اگر معمولا کارهای روزمره را فراموش میکنید میتوانید برای هر کاری یک کلمه را انتخاب کنید و یک داستان بسازید که همه کلمات در آن قرار دارد. مثلا اگر تخم مرغ و دفتر یادداشت باید بخرید و اتو را باید از تعمیرکار بگیرید میتوانید این داستان را بسازید که یک تخم را روی کاغذ گذاشتید و اتو را روی تخم مرغ زدید. این تصویر ذهنی بیشتر از لیست کارهایتان در ذهن باقی میماند و سختتر فراموش میشود.
مغز هم مانند هر عضو دیگر بدن وقتی بیشتر فعالیت کند قویتر میشود. پس با تمرینهایی میتوانید مغز خود را قوی کرده و به تقویت حافظه خود بپردازید. یک سری از این تمرینها توسط روانشناسان و متخصصان علوم اعصاب طراحی شدهاند که به عنوان تمرین بازتوانی شناختی شناخته میشوند. این تمرینها شبیه بازیهای مدادکاغذی مثل مازها و پیدا کردن تفاوتهای دو شکل میشوند که باید به ترتیب خاصی اجرا شوند. کتابهای تمرین بازتوانی شناختی را میتوانید در بازار تهیه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه راههای تقویت حافظه کلیک کنید.
بازیهای فکری مثل سودوکو، حل جدول، مازها، مکعب روبیک، پازل و بازیهای تختهای مانند شطرنج و تختهنرد میتواند تمرین خوبی برای مغز شما باشد. با انجام این بازیها علاوه بر تقویت مغزتان به تفریح هم پرداختهاید و استرس و فشار روانی را هم کاهش دادهاید.
مطالعات نشان داده که نواختن موسیقی میتواند به رشد و فعالیت ذهن شما کمک کند. موسیقی هماهنگی بین بدن و ذهن شما را بیشتر میکند و این تمرین خوبی برای مغز و درمان فراموشیاست. علاوه بر آن احساس شادی ناشی از نواختن موسیقی میتواند فراموشی ایجاد شده از فشار روانی بیرونی را برای شما کاهش دهد.
تعجب نکنید. بازیهای کامپیوتری برای مغز شما مفید هستند. تحقیقات نشان دادهاند که بازیهای کامپیوتری بخشهایی از مغز را تحریک میکند که مسئول حافظه، حرکت و برنامهریزی هستند. پس با انجام بازیهای کامپیوتری هم میتوانید مغز خود را ورزش دهید. اما توجه کنید این بازیها به دلیل احساس لذتی که ایجاد میکنند ممکن است برای شما اعتیادآور باشد. پس در انجام آنها تعادل را رعایت کنید.
با نوشتن و فاش کردن افکارتان هنگام وقوع یک رویداد، زمان حال را ثبت میکنید. دفترچه خاطرات، به شما کمک میکند خاطراتتان را زنده نگه دارید. ممکن است سالها بعد به نوشتههایتان نگه کنید و تغییراتی تأمل برانگیز بیابید.
نوشتن شخصیترین روش ثبت خاطرات است. یادداشتهای شما میتوانند مفاهیم و جزئیات دقیقی را در اختیارتان قرار دهند که عکسها از آن عاجزند.
شما موقعیتهای احساسی را آسانتر به یاد میآورید. زمانی را که بسیار خوشحال بودید به خاطر آورید. هنگامی که از نظر عاطفی برانگیخته میشوید، بیشتر از اطلاعات، خاطرات را به یاد میآورید.
اگر نگران هستید اتفاقات مهم گذشته را فراموش کنید، با خانواده و دوستانتان بیشتر دربارهی آنها صحبت کنید. یادآوری خاطرات گذشته روابط عاطفی را تقویت میکند.
روشهای مناسبی برای صحبت کردن با نسلهای مختلف درمورد خاطرات گذشته پیدا کنید. با خویشاوندان مسنتر صحبت کنید. تجربیات زندگی خودتان را با تجربیات والدین، پدربزرگ، مادربزرگ و بزرگترهای فامیل مقایسه کنید.
زمانی که به تمرکز نیاز دارید و نمیخواهید حواستان پرت شود، در را ببندید.
مغز شما نیز مانند تمام اعضای بدنتان نیاز به مراقبت دارد. اگر به راههای مراقبت از آن توجه نکنید، به آن فشار اضافی بیاورید و یا نیازهایش را برآورده نکنید دقیقا مانند یک مفصل که شروع به درد گرفتن میکند یا دندانی که میپوسد، شروع به ضعیف شدن میکند و کارکردهایش را از دست میدهد.
تغذیه سالم به عملکرد مناسب همه اعضای بدن از جمله مغز شما کمک میکند. استفاده از موادی که به سلامت مغزتان کمک میکند بهترین راه مراقبت از این عضو مهم است. سعی کنید آب فراوان بنوشید و از مواد غذایی زیر بیشتر استفاده کنید.
_سبزیجات برگدار سبز مانند اسفناج و کلم بروکلی برای داشتن منابع غنی آهن و پروتئین برای حافظه و قلب مفید هستند. افرادی که این سبزیجات را استفاده میکنند دیرتر مبتلا به فراموشی میشوند.
_مواد غذایی غنی از فولیک اسید مانند عدس، نخود و دیگر حبوبات، جگر و بادام زمینی و غذاهای حاوی امگا3 مانند ماهی برای سیستم عصبی مفید است و حافظه را تقویت میکند.
_مَویز به خاطر دارا بودن آنتیاکسیدانهای فراوان و گیاه رزماری به جهت تقویت گردش خون در مدارهای عصبی مغز میتواند برای تقویت حافظه و به عنوان یک درمان کمکی در کنار دیگر روشها مورد استفاده قرار گیرد.
اگر سلامت بدن و ذهن برایتان مهم است باید به خوابتان هم اهمیت بدهید. به طور میانگین بدن شما به خواب شبانه بین 7 تا 9 ساعت نیاز دارد. کمبود خواب شبانه میتواند باعث عدم تمرکز و توجه، اختلال حافظه و خستگی و گیجی شما در طول روز شود. سعی کنید خوابتان ریتم ثابتی داشته باشد، ساعت خاصی به رخت خواب بروید و در ساعت خاصی بیدار شوید تا بدنتان به این ریتم عادت کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اختلالات حافظه کلیک کنید.
ورزش علاوه بر خونرسانی به مغز باعث ترشح مواد شیمیایی مفیدی در مغز شما میشود که فواید زیادی دارد. کاهش استرس، افزایش تمرکز و توجه و ایجاد روحیه شاد و پرانرژی از اثرات ورزش منظم است. روزی نیم ساعت به ورزش بپردازید. لازم نیست ورزشهای سنگین انجام دهید؛ میتوانید از پیادهروی سریع بین محل کار و خانهتان شروع کنید، یا هرشب به پارک محله بروید و نیم ساعت ورزش کنید. ورزشهایی مانند یوگا علاوه بر اثرات مثبت بر روی بدن شما به دلیل القای آرامش، فشار روانی و پرشهای فکری را کاهش میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه پرش فکر کلیک کنید.
اگر نگران کاهش قدرت حافظه خود هستید و فکر میکنید احتمالا مشکل خاصی برای شما پیش آمده بهتر است به یک متخصص اعصاب و روان یا روانشناس مراجعه کنید. پزشک با تجویز آزمایشات پاتوبیولوژی، عملکرد تیروئید، سطح ویتامینها و دیگر سطوح متابولیکی را میسنجد؛ اگر مشکل شما در نتیجه یک کمبود جسمی ایجاد شده باشد به درمان آن با مکملهای غذایی یا داروها میپردازد. در شرایطی احتمال دارد پزشک از تصویربرداریهای مغزی نیز استفاده کند.
علاوه بر آن ممکن است مشکل حافظه شما ناشی از یک اختلال روانی مانند افسردگی، اضطراب و یا پاسخی در برابر استرس باشد. در جلسات مشاوره، روانشناس با بر طرف کردن عامل اصلی فراموشی، مسئله حافظه شما نیز خود به خود ناپدید میشود. علاوه بر این میتوانید از مشاوره تلفنی فردی کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان فراموشی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: درمان فراموشی | بهترین و جدیدترین روشها در درمان فراموشی