دیابت نوع دو نوعی اختلال مزمن در فرایند متابولسم گلوکز در بدن است. در این شرایط بدن در برابر هورمون انسولین که مسئول تنظیم میزان حرکت گلوکز در سلولها است مقاومت میکند و در نتیجه سوخت و ساز آن را با مشکل مواجه میسازد. از آنجایی که قند یا همان گلوکز مهمترین منبع انرژی و سوخت برای بدن محسوب میشود بروز اختلال در متابولیسم آن میتواند به مشکلات جدی بیانجامد. خوشبختانه روشهای پیشگیری گوناگونی مانند کاهش استرس، خوردن غذاهای سالم و کاهش وزن وجود دارد که میتواند به افراد مبتلا کمک کنند. در ادامه مقاله به بررسی بیشتر علل، علائم و درمان این نوع دیابت خواهیم پرداخت پس تا انتها همراه ما باشید.
دیابت نوع دو ممکن است پیش روی آهستهای داشته باشد و علائم آن به مرور ظاهر شوند. به عبارت دیگر ممکن است که شما سالها به طور پنهان بدون اینکه خبر داشته باشید به این بیماری مبتلا باشید. علائم زیر به شما کمک میکنند تا بروز این مشکل را زودتر در خود یا عزیزانتان تشخیص دهید.
- احساس تشنگی مفرط
- تکرر ادرار
- افزایش اشتها
- کاهش وزن ناخواسته
- احساس خستگی مفرط
- تاری دید
- کند بودن روند ترمیم زخمها
- تیره شدن مناطقی از بدن نظیر گردن و زیر بغل
برای شناخت بیشتر در زمینه دیابت کلیک کنید.
دیابت نوع دو زمانی اتفاق میافتد که بدن در برابر هورمون انسولین مقاومت پیدا کند و یا پانکراس توانایی خود را برای تولید انسولین از دست بدهد. علت دقیق این اتفاق همچنان برای پژوهشگران ناشناخته باقی مانده است. با این حال به نظر میرسد برخی عواملی ژنتیکی و محیطی نظیر برخورداری از وزن بالا و کمبود فعالیت میتوانند در این مسئله نقش داشته باشند.
عوامل مختلفی وجود دارند که میتوانند احتمال ابتلا به دیابت نوع دو را در شما افزایش دهند. ما در ادامه به چند مورد از مهمترین آنها اشاره کردهایم.
چاقی و اضافه وزن به عنوان مهمترین عامل خطر برای دیابت شناخته شده است. البته این موضوع به این معنا نیست که چاقی لزوماً با این مشکل همراه خواهد بود بلکه تنها بیانگر این است که احتمال خطر در این شرایط افزایش خواهد یافت و افراد چاق باید در زمینه پیشگیری از قند خون مراقبت بیشتری از خود به عمل بیاورند.
اگر بیشتر ذخایر چربی بدن شما در شکم تجمع یافته باشد احتمال ابتلا به دیابت افزایش خواهد یافت. در حالی که وجود چربی زیاد در نقاط دیگر نظیر باسن یا ران کمتر با بروز این مشکل همراه خواهد بود.
عدم فعالیت و کم تحرکی در زندگی باعث میشود که احتمال بروز دیابت نوع دو افزایش یابد. داشتن فعالیت جسمانی کافی در طول روز باعث میشود که گلوکز بیشتری برای تأمین انرژی مورد نیاز مصرف کنید و در نتیجه سلولهایتان حساسیت بیشتری نسبت به انسولین داشته باشد.
بسیاری از پژوهشگران در مورد علت دیابت به عوامل ژنتیکی تأکید میکنند چرا که شواهد پژوهشی نشان میدهند افرادی که اقوام درجه یکشان به این بیماری مبتلا هستند بیش از سایرین به این اختلال دچار میشوند.
هرچقدر که سن افزایش مییابد احتمال ابتلا به دیابت نیز بالا میرود. به خصوص تحقیقات نشان میدهد که پس از 45 سالگی افراد بیش از سایرین به این بیماری دچار میشوند. از جمله علل تأثیرگذار در این موضوع میتوان به مواردی نظیر تمایل کمتر به فعالیت بدنی در سنین بالا، کاهش حجم عضلات بدن و افزایش وزن بدن در این سنین اشاره کرد.
برای آگاهی بیشتر در زمینه مشاوره تلفنی کلیک کنید.
حتی اگر دیابت در خانواده شما به طور ارثی وجود داشته باشد باز هم امکان پیشگیری تا حد زیادی برای شما وجود دارد. مهمترین راه برای این کار پیروی از یک سبک زندگی سالم است که عواملی نظیر نوع تغذیه و فعالیتهای بدنی شما را دربرمیگیرد. ما در ادامه به چند توصیه مهم اشاره کردهایم. رعایت این توصیهها حتی زمانی که شما به دیابت مبتلا شدهاید نیز میتواند کمک کننده باشد و در کنترل بیماری به شما یاری برساند.
برای پیشگیری از دیابت نوع دو لازم است که غذاهایی با فیبر بالا مصرف کنید و از خوردن مواد غذایی چرب و پرکالری بپرهیزید. مصرف انواع میوهها سبزیجات و غلات در این زمینه میتوانند بسیار مفید باشند.
برای میزان تحرک بیشتر در طول روز هدفگذاری کنید. به این منظور داشتن حداقل 30 تا 60 دقیقه فعالیت بدنی متوسط یا 15 تا 30 دقیقه فعالیت هوازی شدید میتواند برای افراد مناسب باشد. به همین خاطر تلاش کنید تا در برنامه روزانه خود فعالیتهایی نظیر پیاده روی، دوچرخه سواری، شنا و... را بگنجانید و به صورت روتین آنها را انجام دهید.
اگر دچار چاقی هستید کاهش 5 تا 20 درصد وزن میتواند به کاهش خطر دیابت در شما کمک کند. برای اینکه بتوانید وزنتان را در محدوده نرمال نگه دارید باید تلاش کنید تا رژیم غذایی معتدلی را پیگیری کنید و فعالیت بدنی بیشتری را در طول روز داشته باشید.
امروزه بسیاری از تحقیقات به نقش استرس در تشدید و بروز دیابت نوع دو تأکید میکنند. به همین خاطر لازم است که بتوانید استرسهای روزمره خود را بیشتر تحت کنترل در بیاورید و از فعالیتهایی نظیر ریلکسیشن، مراقبه و تکنیکهای تنفسی برای افزایش آرامش خود استفاده کنید. اگر مهارت و اطلاعات چندانی در این موارد ندارید مراجعه به یک روانشناس و مطالعه کتابهای خودیاری در زمینه کاهش استرس میتواند به شما کمک کند.
برای شناخت بیشتر در زمینه درمان استرس شدید کلیک کنید.
دیابت نوع یک معمولاً ارثی و غیر قابل پیشگیری است. در حالی که دیابت نوع دو حاصل مجموعهای از عوامل ژنتیکی و محیطی است.
افراد معمولاً تحت شرایط استرس توجه کمتری به رژیم غذایی و فعالیتهای بدنی خود دارند و در نتیجه اعمال خود مراقبتی کمتری را نیز انجام میدهند که زمینه محیطی را برای بروز دیابت فراهم میکند. همچنین استرس علاوه بر انرژی روانی، انرژی جسمانی زیادی را نیز صرف میکند. در این شرایط بدن به گلوکز بیشتری احتیاج پیدا میکند و افزایش قند به طور طبیعی اتفاق میافتد.
برای دریافت مشاوره در زمینه دیابت نوع دو می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.