آیا میدانید علت خودارضایی در سنین مختلف چیست؟ مطمئنا اگر شما فردی هستید که به طور مرتب دست به خودارضایی میزنید و یا با وجود متاهل بودن همچنان خودارضایی را به رابطه جنسی ترجیح میدهید، به نوعی کژکاری جنسی مبتلا هستید. به خاطر وجود عقاید مذهبی و باورهای عموم درباره خودارضایی، احساس گناه و نگرانی شما بیشتر هم میشود. حتی شاید متوجه خودارضایی فرزند نوجوان و یا کودک خود شده باشید و ندانید با آن چه برخوردی داشته باشید. خودارضایی در سنین مختلف دلایل و عوارض متنوعی دارد و بیش از آن که خود مشکل اصلی باشد میتواند نشانهای از وجود مشکلات روانی دیگر باشد. به همین دلیل کشف و حل و فصل مشکل اصلی اهمیت بیشتری دارد. پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اختلالات کژکاری جنسی کلیک کنید.
نوزاد انسان در همان سال اول زندگی با جستجو کردن اشیا اطراف با اعضای بدن خود آشنا میشود. معمولا نوزادان هنگامی که توسط پدر و مادر تمیز میشوند با لمس تصادفی آلت جنسی خود از حساسیت و لذتبخشی این ناحیه آگاه میشوند. پس از این ممکن است این رفتار را ادامه داده و از تحریک خودشان لذت ببرند. این رفتار تا حدود 5 سالگی ممکن است ادامه داشته باشد.
در سنین پیشدبستان که کودک با مسئله خودمختاری خود بیشتر درگیر است و میخواهد توانایی ایجاد تغییر خود در محیط اطراف را ببیند معمولا با درخواست و تقاضای بزرگترها مخالفت میکند. همین مسئله باعث میشود تا کودک با نوعی لجبازی با تقاضای شما مبنی بر متوقف کردن دستکاری خود خودداری کند. برای اطلاع بیشتر از خودارضایی کودکان کلیک کنید.
در این سنین هدف از تحریک و دستکاری خود لذت بردن و رفع احساسات ناخوشایند فشار روانی کودک است و ارضا به معنی ارضای جنسی بزرگسالی و لذت جنسی به آن شکل وجود ندارد. بنابراین وجود رفتار دستکاری در کودک 2 تا 5 ساله تا حدی طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد. اما اگر متوجه شدید که شدت زیادی پیدا کرده و یا پس از 5سالگی رو به کاهش نگذاشت احتمال وجود فشار روانی و اضطراب در فرزند شما وجود دارد و بهتر است برای کشف دلیل اصلی این رفتار به مشاوره کودک مراجعه کنید.
در نوجوانان تغییرات جسمی و روانی زیادی رخ میدهد که آنها را آماده برقراری رابطه جنسی و انجام رفتار جنسی میکند در حالی که در جامعه امروزی معمولا نوجوانان تا سالها پس از آغاز نوجوانی شرایط مناسبی برای ازدواج و برقراری رابطه سالم و جامعهپذیر ندارند.
تغییرات جسمی نوجوانان شامل تغییرات هورمونی میشود که برانگیختگی جنسی و قدرت جسمی آنها را افزایش داده و آنها را در برابر محرکهای جنسی حساس میکند. به همراه این تغییرات جسمی نوجوانان به دلیل تمایل به جنس مخالف به خیالپردازیهای جنسی پرداخته و با آنها به خودارضایی میپردازند. همچنین نوجوانان تمایل بیشتری به انجام کارهای پرهیجان و خلاف هنجار دارند و این روحیه طغیانگری باعث میشود با استفاده از پورنوگرافی به صورت پنهانی هم از لذت جنسی این کار بهره ببرند و هم از هیجان آن استفاده کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه پورنوگرافی کلیک کنید.
محرکهای محیطی مانند جنس مخالفی که در محیط زندگی نوجوان زندگی میکند از لحاظ جنسی جذاب است و محصولات رسانهای مانند فیلمهای پورنو و یا حتی فیلمها و سریالهای عادی برای نوجوانانی که دچار تغییرات جسمی خاصی هستند بیشتر تحریککننده باشند. وجود محرک محیطی زمینهای فراهم میکند تا نوجوان با خودارضایی به تخلیه تنش جنسی خود بپردازد.
در نوجوانان نیز مانند کودکان خودارضایی نقش تخلیه و تسکین فشار روانی را ایفا میکند و ممکن است نشانهای از آن باشد که نوجوان یا در محیطی پرفشار زندگی میکند و یا روش دیگری برای مدیریت استرس و احساسات منفی خود نمیداند. در ضمن احساس گناه منتقل شده به نوجوان از طرف عقاید جامعه در پی این رفتار باعث میشود که او پس از خودارضایی با احساس گناهی روبرو شود که راهی به جز خودراضایی برای رفع آن نمیشناسد و این منجر به یک چرخه معیوب میشود. این دلیل در بزرگسالی نیز میتواند ادامه داشته باشد.
معمولا خودارضایی عادتی است که از دوره نوجوانی باقی مانده و در بزرگسالی باقی میماند. اگر فرد علل ایجاد این رفتار را رفع کرده باشد و یا به شکل اعتیادگونهای با خودارضایی درگیر نبوده باشد میتواند پس از برقراری رابطه جنسی سالم با جنس مخالف از این رفتار دست بکشد. علل ذکر شده در این بخش میتواند پیش از این و از دوره نوجوانی نیز وجود داشته باشند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه خودارضایی کلیک کنید.
عدم حضور شریک جنسی مناسب زمینهای است تا فرد میل جنسی خود را به وسیله خودارضایی ارضا کند. اگر این تنها دلیل خودارضایی فرد باشد و این رفتار با اشکال اعتیادی و وسواسی خود را نشان ندهد، میتوان آن را نوعی رفتار سالم برشمرد که به تعادل فرد کمک کند.
در برخی موارد بزرگسالان متاهل خودارضایی را در کنار رابطه جنسی ادامه میدهند و یا حتی آن را به رابطه با همسر ترجیح میدهند. این شرایط میتواند ناشی از وجود اختلالی جنسی در فرد و یا عدم رابطه جنسی رضایتبخش باشد. در این شرایط سعی کنید تا درباره رابطه جنسی خود با همسرتان صحبت کنید و اگر این گفت و گو موفقیتآمیز نبود از مشاوره جنسی کمک بگیرید.
در برخی افراد خودارضایی جنبه وسواسی به خود میگیرد و دیگر فرد از آن احساس لذت نمیکند. فرد وسواسی برای رفتار خود احساس اجبار میکند و با وجود تمایل به قطع این رفتار باز هم توانایی آن را ندارد.
اعتیاد جنسی مانند اعتیاد به پورنوگرافی و یا رابطه جنسی اینترنتی معمولا خود را با خودارضایی نشان میدهند. اعتیاد به خودارضایی به تنهایی و با خیالپردازی جنسی معمولا مشاهده نمیشود. توجه کنید که آیا خصوصیات یک اعتیاد جنسی مانند اعتیاد به پورنوگرافی در شما وجود دارد. اگر این گونه باشد ترک خودارضایی برای شما اولویت دارد و باید در پی درمان آن باشید. چرا که در این حالت زمینه دیگر اختلالات جنسی مهیاتر خواهد بود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اعتیاد جنسی و اختلالات جنسی کلیک کنید.
گاه ترک خودارضایی بسیار سخت به نظر میرسد. ترک این عادت نیاز به تعهد و ارادهی قوی دارد چرا که ممکن است در این مسیر بارها دچار بازگشت و اشتباه شوید. مصمم بودن بر تصمیم و تسلیم نشدن مهمترین چیز است. لازم است در هر نقطهای که شکست خوردید، دوباره مراحل ترک را آغاز کنید. لازم است بپذیرید انسان دارای تمایلات جنسی است و دست از سرزنش کردن خود بردارید. سرزنش کردن خود باعث میشود مدام در فکر خودارضایی باشید. بهترین کار این است که برای ترک جدی خودارضایی از مشاور جنسی کمک بخواهید. چرا که برای ترک این عادت نیاز به همراهی و کمک یک فرد متخصص دارید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ترک خودارضایی کلیک کنید.
برای درمان و ترک میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
_ عکسها و فیلمهای پورنوگرافی و یا چیزهایی که باعث تحریکتان میشود را از خود دور کنید و دسترسی خود را به آنها متوقف کنید.
_ برای زمانهایی که بیشتر از همه دچار وسوسهی خودارضایی میشوید برنامهریزی کنید و سر خود را مشغول نگه دارید.
_ تا زمانی که خواب آلود نشدهاید به سمت تخت خود نروید و سعی کنید قبل از خواب ورزش کنید.
_ بهتر است مدت زیادی را تنها نمانید و زمانهای خالی خود را با دیگران بگذرانید. با دوستان و آشنایان ارتباط بگیرید و به گردش بروید.
_ خودارضایی را با کارهای هیجانانگیز و فعالیتهای مختلف جایگزین کنید. میتوانید در کلاسهای مورد علاقه خود ثبتنام کنید، به سمت هنر، موسیقی و خلاقیت بروید.
_ از روشهای مؤثر تعیین سیستم پاداشدهی به خود و شرطیسازی مغز است. برای مثال با خودتان قرار بگذارید در ازای هر روزی که خودارضایی نکردید، به خود پاداش کوچکی بدهید. این پاداش میتوانید حتی یک فنجان قهوه و یا خریدن یک چیز مورد علاقه باشد.
برای دریافت مشاوره در زمینه یافتن علت خودارضایی و درمان خودارضایی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.