خال های مادرزادی خالهایی هستند که از بدو تولد روی پوست کودک وجود دارند و یا در طول همان روزهای اولیه زندگی پدید میآیند. برخی از والدین در مورد وجود این خالها نگرانیهایی دارند و میترسند که اینها علامتی از بروز یک مشکل جدی باشد. در حالی که در اکثر موارد خال های مادرزادی شرایطی عادی و طبیعی هستند و ممکن است به دلیل عوامل ژنتیکی بروز یابند. این خالها به دو طبقه کلی تقسیم میشوند که یا در اثر تغییرات عروق خونی بروز پیدا میکنند و یا ناشی از تجمع بیش از حد رنگدانههای پوست در نواحی خاص هستند. ما در ادامه این مقاله تلاش کردهایم تا در مورد انواع خال های مادرزادی، علل پیدایش و روشهای از بین بردن آنها اطلاعات بیشتری ارائه کنیم پس با ما همراه باشید.
خال های مادرزادی نقاطی از پوست هستند که رنگ متفاوتی نسبت به سایر نقاط دارند. این خالها اغلب از همان زمان تولد وجود دارند و یا در هفتههای نخستین زندگی پدید میآیند. خال های مادرزادی معمولاً غیر سرطانی هستند و ممکن است در هر نقطهای از بدن دیده شوند. این خالها در افراد مختلف از نظر شکل ظاهری، رنگ و اندازه میتوانند متفاوت باشند. خال های مادرزادی ممکن است در طول دوران رشد دست خوش تغییر شوند اما در برخی افراد از نظر ظاهری تغییر نمیکنند و به همان شکل اولیه باقی میمانند. در این میان افرادی هم هستند که با گذر زمان خالهای مادر زادیشان به مرور محو میشود و در نهایت به طور کامل از بین میرود.
اعتقادات و باورهای غلطی در مورد بروز خال های مادرزادی وجود دارد. برای مثال بسیاری از افراد معتقدند که این خالها با توجه به نوع تغذیه مادر و ویارهای خاص او در دوران بارداری پدید میآیند. در حالی که این مسئله از نظر علمی درست نیست. در واقع پژوهشگران هنوز نتوانستهاند علت دقیق بروز خال های مادرزادی را کشف نمایند. البته در برخی سندرومهای بسیار نادر مشخص شده است که عوامل ژنتیکی میتوانند مسئول بروز این تغییرات پوستی باشند. با این حال این مسئله امر رایجی نیست و همان طور که گفته شد علت اصلی نمایان شدن خال های مادرزادی مشخص نیست.
برای آگاهی بیشتر در زمینه مشاوره حضوری کلیک کنید.
خال های مادرزادی به دو طبقه کلی تقسیم میشوند. این خالها یا در اثر تغییرات عروق خونی بروز پیدا میکنند و یا ناشی از تجمع بیش از حد رنگدانههای پوست در نواحی خاص هستند. ما در ادامه ابتدا به معرفی خالهای مربوط به رنگدانههای پوست پرداختهایم.
مولها یا همان خالهای گوشتی میتوانند رنگهای متفاوتی در افراد مختلف داشته باشند. آنها ممکن است در رنگهای صورتی، قهوهای روشن و یا حتی سیاه نیز دیده شوند. مولها ممکن است مسطح و یا به شکل برجسته باشند. آنها در اکثر موارد دایرهای شکل هستند و ممکن است در هرجایی از بدن مشاهده شوند. برخی از خالهای گوشتی با گذر زمان کوچک و محو میشوند اما برخی دیگر از آنها در طول عمر تغییری نمیکنند و ثابت باقی میمانند. بروز تغییراتی در شکل ظاهری مولها گاهی اوقات میتواند به عنوان نشانهای از بروز برخی سرطانها در نظر گرفته شود.
خال های مادرزادی قهوهای معمولاً بیضی شکل هستند و در اکثر اوقات به صورت قهوهای کم رنگ دیده میشوند. با این حال هرچه قدر رنگ پوست فرد تیرهتر باشد خالهای قهوهای در او نیز پررنگتر خواهند بود. این خالها ممکن است از همان زمان تولد وجود داشته باشند و یا در سالهای اولیه کودکی ظاهر شوند. خالهای قهوهای معمولاً با افزایش سن کودک بزرگتر میشوند اما در برخی افراد نیز به مرور از بین میروند و اثری از آنها باقی نمیماند.
این خالها که رنگ آبی متمایل به خاکستری دارند، بیشتر در افراد با پوست تیره دیده میشوند. این لکههای پوستی اغلب بیضرر هستند اما در بسیاری از مواقع با کبودی اشتباه گرفته میشوند که همین مسئله ممکن است باعث نگرانی والدین شود. خالهای مغولی که معمولاً در قسمتهای پایینی کمر و باسن ظاهر میشوند، اغلب تا سن 4 سالگی به طور کامل محو میگردند.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره تلفنی کلیک کنید.
در بسیاری از مواقع خالها نتیجه تجمع عروق خونی در ناحیه خاصی از پوست هستند. مطالعات نشان میدهد که 40 درصد از خال های مادرزادی نوزادان به همین دلیل بروز مییابند. ما در ادامه اطلاعات لازم را در مورد انواع خالهای عروقی ارائه دادهایم.
بوسه فرشته نام نوعی از خال های مادرزادی عروقی است که به رنگ قرمز یا صورتی هستند و اغلب در نواحی بین دو چشم، پلکها و گردن ظاهر میشوند. علت بروز این خالها وجود خوشههای زیادی از رگهای خونی زیر پوست است. این لکهها اغلب با گذر زمان کم رنگ شده و به مرور تقریباً تا 2 سالگی محو میشوند.
همانژیوم نوعی دیگر از خال های مادرزادی است که در افراد مختلف به رنگهای آبی، صورتی یا قرمز روشن بروز مییابد. محل بروز آنها معمولاً در اندامها، سر و گردن است. همانژیومها در حقیقت نوعی تومورهای خوش خیم هستند که ابتدا ممکن است مسطح باشند اما به مرور زمان رشد میکنند و در طی چند ماه اولیه زندگی کودک، بزرگتر و برجسته میشوند. بسیاری از همانژیومها به طور خود به خود و تا بزرگسالی به مرور محو میشوند و بهبود مییابند. اما اگر این نقاط برجسته به سرعت در حال رشد باشند باید برای اطمینان یافتن از بیخطر بودن آنها به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که همانژیوم در بینایی کودک دخالت داشته باشد و یا به تنفس آسیب برساند به برداشتن فیزیکی نیاز دارد.
لکههای شرابی خالهایی هستند که به دلیل تجمع غیر طبیعی رگهای خونی کوچک زیر پوست ایجاد میشوند. آنها ممکن است در هر نقطهای از بدن دیده شوند اما در نواحی صورت و گردن بیش از هرجای دیگر مشاهده میشوند. این خالها در افراد مختلف در رنگهای صورتی، قرمز و بنفش دیده میشود. لکههای شرابی از جمله خال های مادرزادی هستند که به مرور زمان محو نمیشوند و در صورتی که درمان نشوند ممکن است به تدریج تیرهتر نیز شوند. اگر این لکهها روی پلک وجود داشته باشند ممکن است به نظارت و درمان پزشکی نیاز پیدا کنند.
بیشتر خال های مادرزادی لکههای بیضرری هستند که نیازی به برداشتن ندارند. اما برخی از آنها نظیر همانژیومها یا خالهای گوشتی میتوانند منجر به بروز برخی خطرهای پزشکی نظیر سرطان پوست شوند و در نتیجه به مراقبت و درمان نیاز دارند. برای برداشتن این خالها و درمان آنها لازم است که به یک متخصص پوست مراجعه کنید. از جمله روشهای از بین بردن این خالها میتوان به درمان با لیزر، استفاده از داروهای بتابلوکر، کورتیکواستیروئیدها و در موارد جدی عملهای جراحی اشاره کرد.
فرزند شما در سنین نوجوانی قرار دارد. افراد در این سنین بیش از هر دوره دیگری نسبت به ظاهر خود حساس میشوند و ممکن است دائماً خود را در آینه برانداز کنند و یا از خود ایراد بگیرند. به عنوان والدین در این سنین باید تلاش کنید تا به فرزندتان نشان دهید او را درک میکنید و در کنار او هستید. در عین حال با رفتارهای خود نشان دهید که در زندگی برای چیزهایی مهمتر از قیافه ارزش قائل هستید. برای مثال تشویق کردن فرزندتان به خاطر تلاشها و موفقیتهای درسی و غیر درسی به او کمک میکند تا بتواند راحتتر با ظاهر خود کنار بیاید و اعتماد به نفس بالاتری را شکل دهد. کمک گرفتن از یک روانشناس متخصص در حیطه کودک و نوجوان میتواند تا حد زیادی در این باره به شما کمک کند.
برای اطلاعات بیشترزمینه مشکل با قیافه در بلوغ کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه خال های مادرزادی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: خال های مادرزادی | شناسایی انواع خال های مادرزادی و درمان آنان