زمانی که یکی از اطرافیانتان در حرف از خودکشی و مرگ میزند، ممکن است شوکه شوید و ترس تمام وجودتان را فرا بگیرد. شاید در آن لحظه نتوانید رفتار مناسبی در مقابل این مسئله نشان دهید. نحوه برخورد، رفتار و صحبتهای شما میتواند نقش چشمگیری در اقدام به خودکشی یا برعکس نجات جان یک انسان داشته باشد. اغلب کسانی که اقدام به خودکشی میکنند پیش از خودکشی یا درباره خودکشی حرف میزنند و یا علائم خودکشی را از خود نشان میدهند. حال سوال این است اگر متوجه خطر خودکشی یکی از عزیزانتان شدید چطور باید رفتار کنید؟ افزایش آگاهی در زمینه نشانههای افسردگی و افکار خودکشی به شما کمک میکند تا عزیزان خود را بهتر درک کرده و از بروز آسیب برای آنها جلوگیری کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه علائم خودکشی کلیک کنید.
زمانی که فردی خودکشی میکند دوستان و خانواده او اظهار میکنند که «فکر میکردیم یک دوره گذراست و اصلا تصور نمیکردیم که او اقدام به خودکشی کند». پیش از خودکشی معمولا تغییرات بارزی در عملکرد فرد میبینید و متوجه میشوید او مثل همیشه نیست، بی حال است و بدون دلیل منطقی گریه میکند. ممکن است نشانههای افسردگی داشته باشد. اما در مواردی درباره خودکشی صحبت هم میکند. صحبت درباره مرگ و جهان آخرت آن هم زمانی که نه مریضی و نه خطری وجود دارد، از نشانههای وجود افکار خودکشی است. برای کسب اطلاعات بیشتر از افسردگی و علائم افسردگی کلیک کنید.
زمانی که فردی با شما در مورد اینکه قصد خودکشی دارد، صحبت میکند، در درجه اول خونسردی خودتان را حفظ کنید و هیجان شدید و منفی نشان ندهید. اجازه دهید با شما احساس راحتی کند. از او بخواهید احساساتش را با شما در میان بگذارد. بدون گوش دادن و همدلی نمیتوانید به احساسات و افکار واقعی او پی ببرید. مهارت گوش دادن نیز به شما کمک میکند تا بهتر از پس از وظیفه برآیید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مهارت گوش دادن کلیک کنید.
وقتی فردی درباره قصدش از خودکشی صحبت میکند، در واقع نیاز دارد کسی به او اهمیت بدهد و دلیل ناراحتیاش را جویا شود. او را به حال خودش نگذارید و به او اطمینان دهید که در این مسیر همراه او هستید. پس از او بپرسید چرا به خودکشی فکر میکند و به او بگویید متاسفم که انقدر حالت بد است، من چطور میتوانم کمک کنم؟ آیا اتفاقی افتاده که این احساس را داری؟
در مورد او پیش داوری و قضاوت نکنید و از جملاتی مثل احمقانه است، فیلم بازی نکن، داری بزرگش میکنی، هیچ چیزی ارزش خودکشی ندارد، خودکشی هیج کمکی بهت نمیکند، تو فقط میخواهی جلب توجه کنی، تو خودکشی نمیکنی؛ بپرهیزید. همچنین از جملاتی مانند: «آره زندگی بی معناست» یا «دنیا پر از بی عدالتی است» استفاده نکنید، چون فردی که قصد خودکشی دارد از لحاظ ذهنی در حالت طبیعی نیست و این حرف شما را به عنوان تائیدی برای خودکشی در نظر میگیرد.
اگر فکر میکنید تصمیم او برای خودکشی جدی است در کنار او بمانید، تا زمانی که شخص دیگری که مورد اعتماد اوست بتواند پیش او باشد. با توجه به شناختی که از او دارید حدس بزنید چه چیزی او را آرام میکند، اگر میبینید حضور شما باعث آرامش او شده است، دستان او را بگیرید، به او گوش دهید و به صحبت کردن با او ادامه دهید. به او بگویید چقدر برای شما ارزشمند است و تمام خاطرات خوبی که با او داشتید را مرور کنید.
زمانی را باید به فردی که قصد خودکشی دارد اختصاص دهید، تا از ناراحتیها و دغدغههایش صحبت کند، احساسات خود را بیان کند و تا حدی برای تخلیه هیجانی فرصت داشته باشد. پس این زمان را با پرداختن به داستان زندگی خودتان و بیان مصیبتهای خود از بین نبرید.
در صحبت هایتان از کلمه «باید» استفاده نکنید چون در این صورت، خودتان را در مقام مرجع قدرت قرار دادید و او را از خود دور کردهاید. به عنوان مثال به جای اینکه به او بگویید «تو باید برای درمان اقدام کنی» جمله «من الان به یک کلینیک زنگ میزنم و یک نوبت برای جلسه مشاوره برایت میگیرم» به کار ببرید.
ممکن است شخصی که قصد خودکشی دارد از شما در خواست کند این موضوع را با کسی مطرح نکنید. اما این موضوعی نیست که به تنهایی بتوانید آن را مدیریت کنید. پس میتوانید به او بگویید «قسم میخورم به هر کسی که نمیخواهی از این موضوع با خبر شود چیزی نگویم ولی من برای اینکه بتوانم به خوبی از تو حمایت کنم به کمک تخصصی نیاز دارم چون به تنهایی از عهده آن بر نمیآیم».
برای آگاهی بیشتر لازم است از خدمات مشاوره و روان درمانی بهره بگیرید، چرا که فردی که قصد خودکشی دارد اغلب از افسردگی رنج میبرد و بدون بهرهمندی از روشهای روان درمانی نمیتوان به او کمک کرد. همچنین فردی که قصد خودکشی دارد میتواند با یک فرد متخصص مشکلات خود را مطرح کند. پس او را تشویق کنید تا برای درمان اقدام کند. به او اطمینان خاطر بدهید که شرایط بهتر میشود و با کمک گرفتن میتواند راه حلهای دیگری برای مشکل خود پیدا کند. مشاوره افسردگی نیز در این شرایط ضرورت بیشتری پیدا میکند.
برای پیشگیری از خودکشی محیط خانه را امن نگاه دارید، اگر داروهایی دارید که میتواند به وسیله آنها به خودش آسیب برساند، محفظه حاوی بستههای دارو را قفل کنید، حواستان باشد اسلحهای در خانه نباشد و تا حد امکان تنهایش نگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه علل خودکشی و راههای پیشگیری از آن کلیک کنید.
در برخی موارد مشکلات و افکار خودکشی به حدی جدی است که نیاز به استفاده از دارو حس میشود. در این شرایط پزشک داروهایی را جهت کنترل وضعیت خلق و تثبیت مکانیزمهای مغز تجویز میکند که خانواده باید مراقب باشند تا فرزندشان حتما آنها را مصرف کند. در کنار دارو درمانی لازم است یک روانشناس و مشاور وضعیت سلامت روان فرد را تحت نظر داشتهباشد.
خیلی وقتها افراد حوصله و رغبتی برای حرف زدن از مشکلاتشان را ندارند به همین خاطر همیشه وانمود میکنند که خوب هستند. به آنها نزدیک شوید و توجه خود را به آنها نشان دهید. میتوان تواناییهای سازگاری و مهارتهای حل مسئله را به افرادی که قصد خودکشی دارند و از زندگی ناامید هستند به کمک یک متخصص آموزش داد. فرد باید یاد بگیرد در شرایط بحرانی به جای خودکشی راه حلهای بهتری را انتخاب کند و با دیدگاه بهتر و وسیعتری به موضوعات بنگرد.
یکی دیگر از نکات مهم در درمان افرادی که حرف از خودکشی میزنند کمک به آنها برای برقراری ارتباط سالم با دیگران و داشتن دوستانی است که به او اهمیت بدهند و دلسوز و فداکارش باشند. داشتن ارتباطات صمیمانه و عاشقانه با دیگران امید به زندگی و داشتن هدف را در افراد به وجود میآورد. لازم است صحبتهای فرد افسرده را در مورد ناامیدیها و بیانگیزگیهایش جدی بگیرید و به او کمک کنید تا دوباره هدفهایش را دنبال کند. پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله درمان افسردگی را مطالعه کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه با کسی که حرف از خودکشی می زند چطور باید برخورد کرد؟ می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: حرف از خودکشی | چگونه با کسی که حرف از خودکشی می زند باید برخورد کرد؟