دیفن هیدرامین از جمله داروهای شایع برای درمان نشانههای سرماخوردگی است. به همین دلیل بسیاری از افراد به محض این که احساس سرماخوردگی میکنند بدون توجه به عوارض این دارو آن را خودسرانه مصرف میکنند. به دلیل آسیب پذیرتر بودن کودکان، به هیچ وجه بدون مشورت با پزشک به کودکتان از این دارو ندهید. تداخل دارویی نیز از دیگر خطراتی است که اغلب افراد پیش از مصرف آن را نادیده میگیرند. برای جلوگیری از ابتلا به عوارض پر خطر لازم است در زمینه موارد مصرف، موارد منع، نحوه مصرف و عوارض دارو اطلاعات کاملی کسب کنید.
دیفن هیدرامین (از خانواده آنتی هیستامین) برای جلوگیری از علائم حساسیت و سرماخوردگی (مثل آبریزش بینی، خارش و قرمزی چشم، سرفه و عطسه) بیشتر مصرف میشود. همچنین در مواردی برای پیشگیری از علائم پارکینسون، درمان اختلالات حرکتی (سرگیجه، تهوع یا استفراغ) و بی خوابی تجویز میشود. اثرات کلی دیفن هیدرامین به شرح زیر میباشد:
_ اثر ضد حساسیت
_ اثر ضد سرگیجه
_ ضد استفراغ
_ ضد سرفه
_ تسکین دهنده و اثر بی حس کننده
دیفن هیدرامین در رقابت با هیستامین به گیرندههای H۱ متصل شده و خاصیت ضد آلرژی پیدا میکند. اثر ضد موسکارینی آن با اثر ضد استفراغ و ضد سرگیجه ارتباط دارد. این دارو به صورت مستقیم بر مرکز سرفه در بصلالنخاع تأثیر میگذارد و سرفه را تسکین میدهد. همچنین این دارو بر گیرندههای H۱ مغز اثر میگذارد و باعث بروز خوابآلودگی در فرد مصرف کننده میشود.
طبق دستورالعملی که پزشک به شما توصیه کرده، باید از قرص یا شربت هیدرامین استفاده کنید. شما این دارو را میتوانید همراه با غذا، آب و یا شیر نیز مصرف کنید. میزان دوز مناسب بر اساس سن و وضعیت جسمانی شما توسط پزشک باید مشخص شود. زمان تاثیر این دارو 30 دقیقه است، پس اگر از آن برای خوابیدن استفاده میکنید، نیم ساعت قبل از خواب، آن را مصرف کنید.
دیفن هیدرامین دارویی است که به دلیل پرمصرف بودن بین عموم عوارض آن نادیده گرفته میشود اما مثل تمام داروها، مصرف خود سرانه آن پیامدهایی را به دنبال دارد. عوارض احتمالی به شرح زیر میباشد:
_ تپش قلب، تغییر در ضربان قلب و تغییر در ریتم قلب
_ ادرار دردناک و سوزش در زمان ادرار
_ کاهش میزان ادرار یا تکرر ادرار
_ تغییر رنگ ادرار
_ درد در ناحیههای فک، گردن و مفاصل
_ بروز تیکهای عصبی
_ گیجی، سردرگمی و خواب آلودگی
_ مشکل در حرف زدن
_ خشکی دهان، گلو، بینی و چشم
_ ناراحتی معده، تهوع، استفراغ
از جمله عوارض جانبی این دارو میتوان به کبودی یا خونریزی غیرطبیعی، کاهش مهارتهای حرکتی یا مشکل در حفظ تعادل، توهمات، دوربینی، خستگی یا ضعف شدید، کابوس، تشنج و مشکلات دستگاه گوارش اشاره کرد. مصرف دیفن هیدرامین در کودکان و افراد مسن باعث بی قراری، سراسیمگی و هیجان زیاد میشود. در صورت مشاهده این علائم سریعا با پزشک مشورت کنید.
داروی دیفن هیدرامین در دوران شیردهی از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شده و به کودک آسیب میزند. یکی از عوارض جانبی مصرف آن در دوران شیردهی، خواب آلودگی کودک است و حتی در موارد شدیدتر موجب مرگ نوزاد در خواب میشود. از عوارض دیگر دیفن هیدرامین در این دوران، کمتر شدن شیر مادر است.
گاه والدین به صورت خودسرانهی برای فرزندان خود دارو تجویز میکنند و به آنها دیفن هیدرامین میدهند. مصرف این دارو در کودکان زیر 6 ماه منجر به بروز اختلالات یادگیری در کودک میشود. کودکانی که زیر 6 ماه از این دارو استفاده میکنند احتمالا در آینده در فهم و یادگیری ریاضی و فیزیک دچار مشکلاتی میشوند. علاوه بر این دیفن هیدرامین خوابآلودگی را در کودک تشدید میکند و خطرناک است. از عوارض شایع دیفن هیدرامین در کودکان بروز عارضه مغزی است. برای درمان سرماخوردگی در کودک تنها استفاده از قطره کلروسدیم برای شست و شوی بینی و رقیق کردن ویروسها مجار است.
گاه برای افزایش اثر مواد مخدر از دیفن هیدرامین استفاده میشود. همچنین مصرف بیش از حد این دارو مثبت شدن نتیجه تست اعتیاد میشود. مصرف زیاد و بیش از اندازه دیفن هیدرامین، منجر به اوردوز و در موارد نادر موجب مرگ نیز میشود. پس حتما از دسترس افراد افسرده با زمینههای خودشکی دور نگه داشته شود.
تداخل دارویی یکی از شایعترین مشکلات دارویی میباشد. مصرف هر دارویی بدون تجویز پزشک، احتمال بروز مشکلات بزرگ را بیشتر میکند. برخی از داروهایی که با دیفن هیدرامین تداخل دارویی دارند عبارتند از:
_ داروهای ضد اضطراب (مثل دیازپام، لورازپام، اگزازپام و آلپرازولام) برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه داروهای ضد اضطراب کلیک کنید.
_ داروهای آرامبخش
_ داروهای ضد افسردگی (برای کسب اطلاعات در زمینه داروهای ضد افسردگی کلیک کنید.)
_ داروهای خواب آور
_ داروهای کاهش فشار خون مانند کاپتوپریل
همچنین داروهایی مثل استامینوفن، سیتریزین، لوراتادین، متادون و ترامادول هم میتوانند با دیفن هیدرامین تداخل ایجاد کنند.
برای دریافت مشاوره در زمینه داروها می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.