آیا پیش آمده که در انجام کارهای واجب و ضروری خود تنبلی کنید و در عوض به انجام کارهای بیاهمیت بپردازید؟ مثلا به جای خواندن درس و آمادگی امتحان به دیدن فیلم پرداختهاید؟ این گونه کارها نمونهای از اهمال کاری و تنبلی است که مانع از پیشرفت افراد میشود. در این شرایط خود فرد میداند که اهمال کاری با پیامدهای منفی همراه است اما انجام کارهای ضروری برای او سخت و طاقت فرسا است.
برای آشنایی بیشتر در زمینه موفقیت در زندگی کلیک کنید.
برخی مواقع افسردگی خفیف باعث اهمال کاری و تنبلی فرد میشود. فردی که دچار افسردگی خفیف باشد، علائم جدی افسردگی را نشان نمیدهد اما انرژی و انگیزه او تا حد زیادی کاهش یافته و در انجام کارهای ضروری تمایلی از خود نشان نمیدهد. افسردگی با مواردی همچون خستگی، مشکل در تمرکز و کاهش انرژی همراه است که هریک از اینها میتوانند باعث اهمال کاری شوند.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه درمان افسردگی کلیک کنید.
کمبود انگیزه یکی دیگر از دلایل اهمال کاری و تنبلی است. مثلا ممکن است دانشجویی برای آمادگی در امتحانی که مربوط به رشته اصلی او نیست، اهمال کاری کند. اهمال کاری او به این دلیل است که به کسب نمره بالا در این درس اهمیتی نمیدهد.
برخی افراد به دلیل داشتن بیماری ADHD نمیتوانند بر یک کار معین تمرکز داشته باشند. مخصوصا زمانی که کار کسل کننده باشد، اتمام آن برایشان بسیار سخت خواهد شد. در نتیجه بدون تمام کردن کار ضروری خود به سراغ کار دیگری میروند.
خودکارآمدی نشانه اعتقاد فرد به توانایی خود در رسیدن به موفقیت است. در برخی مواقع سطح پایین خودکارآمدی باعث اهمال کاری میشود. به این صورت که فرد به توانایی خود ایمان ندارد و فکر میکند که در هرحال در انجام این کار مشخص موفق نخواهد بود.
گاهی اوقات افراد به دلیل ترس از ارزیابی یا ترس از دریافت بازخورد منفی دیگران در انجام کار خود اهمال کاری میکنند. مثلا شخصی در تبلیغ پروژه خود اهمال کاری میکند چرا که از تمسخر و برخورد منفی دیگران میترسد.
گاهی اوقات افراد به دلیل کمال گرایی بیش از حد دچار اهمال کاری میشوند. کمال گرایی نادرست به این صورت است که فرد میخواهد کار خود را از ابتدا بدون هیچ مشکلی انجام دهد. مثلا فردی که قصد نوشتن یک کتاب را دارد به دلیل کمال گرایی زیاد خود نمیتواند هر سطر را بدون هیچ اشتباهی بنویسد. در نتیجه انجام آن را به تاخیر میاندازد و دچار اهمال کاری میشود.
برخی دیگر از دلایل اهمالکاری شامل موارد زیر هستند.
_ بی تفاوتی نسبت به امور و اتفاقات آینده
_ اضطراب و ترس نسبت به انجام کار
_ خوش بینی بیش از حد نسبت اتفاقات آینده
_ بی مسئولیتی
برای آگاهی بیشتر در زمینه روش زندگی افراد موفق کلیک کنید.
هر وقت که متوجه اهمال کاری خود شدید، از خود بپرسید که چرا انجام کار را به تعویق میاندازم. برای مثال ممکن است علت اهمال کاری شما افسردگی و کمبود انرژی باشد. با یافتن علت و درمان آن میتوانید بر اهمال کاری نیز غلبه کنید.
برای انجام کارهای خود یک برنامه مشخص داشته باشید. کارهای مهم و ضروری را در ابتدای لیست قرار داده و خود را مستلزم کنید که کارها را بر اساس لیست انجام دهید. در این صورت میتوانید پس از انجام کارهای مهم به انجام کارهای دیگر نیز بپردازید.
برخی مواقع یک کار به قدری بزرگ و پیچیده است که فرد دچار سردرگمی میشود و انجام آن را به تاخیر میاندازد. در این شرایط میتوانید کار خود را در مراحل کوچکتر تقسیم کرده و با انجام مرحله به مرحله آن پیش بروید.
یک همکار مسئولیت پذیر انرژی لازم برای فعالیت شما را نیز تامین میکند. با یک دوست یا فرد نزدیک خود صحبت کرده و برای انجام کار به او تعهد دهید. فشار یک همکار میتواند در پیشبرد کار به شما کمک کند.
برخی مواقع خسته کننده بودن کار موجب اهمال کاری میشود. با انجام چند کار ساده میتوانید وظیفه خود را جالب و لذت بخش کنید. مثلا یک تایمر روشن کرده و به رقابت با خود بپردازید یا با پخش موسیقی کار خود را به یک عمل سرگرم کننده تبدیل کنید. همچنین میتوانید با تعیین پاداش برای خود، انرژیتان را افزایش دهید.
برای شروع میتوانید یک زمان مشخص و کوتاه برای انجام کار تعیین کنید. مثلا تایمر را روی 10 دقیقه بگذارید و با خود بگویید که تنها در این مدت محدود کار میکنید. اما به طور معمول پس از ده دقیقه درگیر کار شده و میتوانید مدت بیشتری به انجام آن بپردازید. اگر نتوانستید هم جای نگرانی وجود ندارد. پس از پایان زمان به کار خود وقفه داده و پس از کمی استراحت دوباره آن را شروع کنید.
عوامل مزاحمی که مانع از انجام کار میشوند را شناسایی کرده و آنها را حذف کنید. مثلا از مهمترین محرکها میتوان به موبایل و شبکههای اجتماعی اشاره کرد. در حین انجام کار تلفن همراه خود را خاموش کنید و با تمرکز بیشتر به انجام کار ضروری خود بپردازید.
اهمال کاری و تاخیر در انجام کارهای مهم پیامدهای منفی با خود به همراه دارد. این پیامدها را بر روی یک کاغذ یادداشت کرده و آنها را تصور کنید. در این صورت برای پیشگیری از وقوع این پیامدها میتوانید به کار خود بپردازید.
اگر همچنان در انجام کارهای ضروری خود مشکل دارید با یک روانشناس صحبت کنید. روانشناس به بررسی مشکل شما میپردازد و با ریشه یابی علت، راهکارهای موثری در این زمینه ارائه میدهد.
برای شناخت بیشتر در زمینه مشاوره تلفنی کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه غلبه بر اهمال کاری می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: غلبه بر اهمال کاری | بهترین راهکارها از دید روانشناسان