کلومیپرامین یکی از داروهای ضد افسردگی سه حلقهای است که بیشتر در درمان وسواس به کار میرود. در واقع با اینکه ضد افسردگیهای سه حلقهای ابتدا برای درمان افسردگی اساسی تولید شدند اما مطالعات نشان میدهد که استفاده از آنها در برخی اختلالات دیگر نظیر اختلالات اضطرابی میتواند بسیار مفید باشد. افرادی که این دارو را مصرف میکنند لازم است تا در مورد موارد مصرف، عوارض و آثار کلومیپرامین آگاهی داشته باشند تا در صورت بروز مشکل بتوانند هرچه سریعتر اقدامات پیشگیرانه انجام دهند. در ادامه به بررسی بیشتر این دارو خواهیم پرداخت پس با ما همراه باشید.
کلومیپرامین یکی از انواع داروهای ضد افسردگی سه حلقهای است که به توازن هرچه بیشتر انتقال دهندههای عصبی مغز کمک میکند. از این دارو اغلب در درمان اختلال وسواس فکری- عملی استفاده میشود. مصرف کلومیپرامین به کاهش افکار مزاحم و رفتارهای تکرار شونده افراطی که در اختلال وسواس وجود دارد کمک میکند.
برای آگاهی بیشتر در زمینه داروهای ضد افسردگی کلیک کنید.
مصرف کلومیپرامین در برخی از شرایط پزشکی و ابتلا به بعضی از بیماریها ممنوع میباشد. به همین خاطر در صورت داشتن هریک از شرایط زیر حتماً قبل از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت نمایید.
- مصرف داروهای ضد افسردگی مهارکننده اختصاصی باز جذب مونوآمین اکسیداز در دو هفته گذشته
- مصرف داروهای ضد افسردگی مهارکننده اختصاصی سروتونین
- دچار بودن به بیماریهای کلیوی
- دچار بودن به بیماریهای کبدی
- ابتلا به الکلیسم
- دچار بودن به بیماری صرع
- دچار بودن به مشکلات قلبی
از جمله نکات بسیار مهمی که در زمینه نحوه مصرف کلومیپرامین باید به آن توجه کنید این است که هرگز نباید دوز مصرف دارو را به طور سرخود تغییر دهید چرا که این کار میتواند منجر به عوارض جانبی ناخوشایندی برای شما شود. به همین خاطر اگر نسبت به تأثیرات این دارو راضی نیستید قبل از ایجاد هرگونه تغییر در دوز مصرفی کلومیپرامین حتماً با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.
توجه داشته باشید که معمولاً بهبود علائم پس از مصرف این دارو به 4 هفته زمان نیاز دارد. در نتیجه لازم است که برای مشاهده اثرات درمانی صبر و شکیبایی بیشتری به خرج بدهید و سریعاً مصرف خود را قطع نکنید. از جمله نکات دیگری که در زمینه نحوه مصرف این دارو توصیه میشود این است که آن را همراه غذا مصرف کنید. این کار باعث به حداقل رسیدن عوارض گوارشی میشود.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه علائم افسردگی کلیک کنید.
همه افرادی که این دارو را مصرف میکنند لزوماً به عوارض جانبی مبتلا نمیشوند. با این حال بروز برخی علائم ناخوشایند در برخی افراد در پی مصرف کلومیپرامین دیده میشود. از جمله رایجترین علائم این دارو میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- خشکی دهان، حالت تهوع، از دست دادن اشتها، یبوست
- احساس اضطراب، بیقراری، سرگیجه و خستگی
- بروز مشکلات خواب نظیر بیخوابی
- بروز تغییراتی در اشتها و وزن
- دچار شدن به مشکلات حافظه و ناتوانی در تمرکز
- افزایش تعریق، بیحسی یا احساس سوزن سوزن شدن بدن
- بروز تغییرات بینایی
- کم شدن میل جنسی و یا تجربه ناتوانی در ارگاسم
برخی افراد هنگام مصرف کلومیپرامین دچار علائم آلرژیک میشوند. در صورت بروز این مشکل لازم است که به اورژانس مراجعه نمایید و برای دریافت درمان پزشکی اقدام کنید. از جمله علائم واکنش آلرژیک به کلومیپرامین میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- بروز کهیر پوستی
- ناتوانی در تنفس
- تورم صورت یا چشم
- تورم زبان، دهان و گلو
مصرف این دارو در مقادیر زیاد و بیتوجه به تجویز پزشک میتواند منجر به عوارض جدی و بروز اوردوز شود. از جمله علائم نشان دهنده اوردوز میتوان به استفراغ، افزایش ضربان قلب، از دست رفتن ناهماهنگی حرکتی، سرگیجه شدید، تب، تعریق شدید، کبودی لبها یا انگشتان، سفتی عضلانی، تنفس ضعیف، تشنج و کما اشاره کرد. بهتر است در کنار استفاده از دارو با استفاده از روشهای روان درمانی به درمان اختلال خود بپردازیم.
برای آشنایی بیشتر در زمینه درمان افسردگی کلیک کنید.
بله. هرگز از نوشیدنیهای الکلی همزمان با کلومیپرامین استفاده نکنید. چرا که الکل عوارض جانبی این دارو را تشدید کرده و باعث تضعیف سیستم عصبی و مراکز تنفسی میشود که میتواند بسیار خطرناک باشد.
قطع این دارو حتماً باید به صورت تدریجی و تحت نظر پزشک صورت بگیرد. در غیر این صورت بروز مشکلاتی نظیر احساس بیقراری، اضطراب و تنش دور از انتظار نخواهد بود.
برای دریافت مشاوره در زمینه کلومیپرامین می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: کلومیپرامین | موارد مصرف، عوارض و اثرات قرص کلومیپرامین