شیوع بالای علائم ام اس در زنان نگرانیهای زیادی را درباره علل و درمان این بیماری ایجاد میکند. بیماری MS یکی از بیماریهای دستگاه ایمنی است که منجر به آسیب مغز و نخاع میشود. ام اس از جمله اختلالات عصبی شناختی است و بیشترین آسیب را بر عصبهای بدن وارد میکند. شایعترین سنین ابتلا به ام اس از 20 تا 40 سالگی است که 70 درصد مبتلایان را شامل میشود. بنابراین لازم است که زنان جوان بیشتر درباره این بیماری بدانند و بتوانند از عود آن پیشگیری کنند. اطرافیان نیز در مقابل باید رفتار صحیح با بیماران ام اس را بدانند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اختلالات عصبی شناختی کلیک کنید.
بیماری مولتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis) یک بیماری پیشرونده و خود ایمنی محسوب میشود. به این معنا که سیستم ایمنی بدن که برای محافظت از سلامتی شما طراحی شده است، به اشتباه به قسمتهایی از بدن خودتان که برای عملکرد روزمره حیاتی است حمله میکند. پوشش محافظتی سلولهای عصبی (غلاف میلین) آسیب میبیند و این اتفاق منجر به کاهش عملکرد مغز و نخاع میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بیماری ام اس کلیک کنید.
ابتلای افراد عادی به بیماری MS چیزی حدود 1 در هزار نفر است اما اگر یکی از اعضای درجه یک مبتلا به این بیماری باشند، این درصد به 2ونیم تا 5 درصد خواهد رسید که آمار نسبتا بالایی برای یک بیماری خطرناک است. شیوع بیشتر در زنان نیز به این معناست که زنان ممکن است حتی تا 3 برابر بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا شوند. بنابراین لازم است که خانمها اطلاعات بیشتری نسبت به این بیماری داشته باشند و با مشاهده کوچکترین علائم، به پزشک متخصص مراجعه کنند.
به طور کلی علائم ام اس بین زنان و مردان یکسان است اما فرد به فرد میتواند به دلیل موقعیت و شدت آسیب متفاوت باشد. رایجترین نشانههای MS در ادامه آورده شده است:
در ام اس سلولهای ایمنی به سیستم عصبی حمله میکنند. این حمله میتواند در مغز، نخاع یا اعصاب بینایی رخ دهد. در نتیجه علائمی مثل:
_ اسپاسم و انقباض عضلانی
_ بی حسی و کرختی
_ مشکلات تعادل و عدم هماهنگی عضلات
_ دشواری در تکان دادن بازوها و پاها
_ مشکل در راه رفتن و حرکت ناپایدار و متزلزل
_ مشکلات چشمی مثل؛ از دست دادن بینایی جزئی یا کلی، حرکت چشم همراه با درد، دید دوگانه، تاری دید، حرکت غیر ارادی چشم
علت این مشکلات بینایی بیشتر بخاطر آسیب دیدن مغز است که توانایی کنترل و هماهنگی بینایی آن آسیب میبیند.
اختلال در مسیرهای سیستم عصبی که عضلات مثانه و روده را کنترل میکند مشکلات زیر را ایجاد میکند:
_ تکرر ادرار
_ مشکل در شروع ادرار
_ عفونت مثانه
_ تخلیه غیر ارادی یا نشت مدفوع و ادرار
_ یبوست و اسهال
احساس بی حسی، کرختی، سوزن سوزن شدن بدن و درد در بیش از نیمی از بیماران MS و تقریبا در تمام بدن تجربه میشود. درحالی که برخی از دردها نیز به طور مستقیم به MS مرتبط هستند و از محصولات این بیماری است. مثلا عدم تعادل ناشی از راه رفتن، میتواند باعث درد و فشار روی مفاصل بشود.
افراد مبتلا به MS ممکن است مشکل در صحبت کردن داشته باشند. مشکلاتی مثل:
_ از دست دادن کنترل حجم صدا
_ نادیده گرفتن برخی کلمات و بند بند صحبت کردن
_ کاهش سرعت حرف زدن
_ تغییر در کیفیت صدا مانند صدای تیز و خشن یا نفس بریده صحبت کردن
ام اس همچنین میتواند بر بلعیدن و فرو دادن غذا مشکل ایجاد کند و توانایی بدنی شما برای انتقال غذا از مری به معده را تحت تاثیر قرار دهند.
طیف وسیعی از علائم مغز و عصب نیز ناشی از MS وجود دارد که شامل موارد زیر است:
_ کاهش محدوده توجه
_ از دست دادن حافظه
_ قضاوت و تشخیص ضعیف
_ مشکل در استدلال و حل مسئله
_ افسردگی به دلیل آسیب مناطقی از مغز که کنترل احساسات را بر عهده دارد یا استرس بیماری
_ نوسانات خلقی
_ سرگیجه شدید و ناگهانی، مشکلات تعادل و کاهش انرژی
این مشکل نیز در هر دو جنس ممکن است اتفاق بیفتد. مشکلاتی مثل:
_ کمبود میل جنسی در زنان و مردان (برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه کمبود میل جنسی در زنان کلیک کنید.)
_ کاهش احساس در اندام تناسلی و دیر ارضا شدن
_ ارگاسم کم یا نرسیدن به ارگاسم
در زنان اما ممکن است کاهش روانی واژن اتفاق بیافتد. یعنی ترشحات روان کننده واژن کاهش پیدا میکند و باعث درد هنگام مقاربت میشود.
علائم چشمی و مشکلات مربوط به بینایی در زنان و مردان مبتلا به ام اس مشترک است. این آسیبها به بخشهایی از مغز وارد میشوند که مسئولیت کنترل و هماهنگی بینایی را بر عهده دارند. برخی از این علائم به شکلهای زیر بروز پیدا میکنند:
_ از دست دادن بینایی یک چشم به صورت جزئی و یا کامل
_هنگام حرکت دادن چشمها احساس درد میکند
_دید تار
_ دوبینی
_مردمک چشمها حرکات غیر ارادی پیدا میکنند.
علائم خاص این بیماری در زنان به نظر مربوط به سطح هورمون هاست. نوسانات هورمونهای زنان و تستوسترون پایین ممکن است در این علائم نقش داشته باشد. علائمی که زنان را تحت تاثیر قرار میدهد مشکلات قاعدگی، نشانههای مرتبط با بارداری و مسائل مربوط به یائسگی میباشد.
در زنان مبتلا به MS ممکن است علائم مربوط به بیماری در طول دوره پریودی افزایش پیدا کند که ممکن است به دلیل کاهش سطح استروژن باشد. علائمی مثل افسردگی، ضعف، عدم تعادل و خستگی پررنگترین علائمی است که در دوره پریودی تشدید میشود.
تحقیقات نشان داده که MS تاثیری روی بارداری ندارد. به این معنا که این بیماری بارداری و تولد فرزند سالم شما را تحت تاثیر قرار نخواهد داد. بر این اساس حتی علائم MS عموما در طول بارداری بخصوص 6 ماه پایانی بهبود پیدا میکند اما ممکن است بعد از زایمان مجدد عود کند.
در برخی از زنان، علائم MS بعد از یائسگی بدتر میشوند. همانند علائم قاعدگی ممکن است به علت کاهش میزان استروژن این اتفاق بیافتد. ممکن است هورمون درمانی به این بیماران کمک میکند اما این درمان که به HRT معروف است ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه، بیماری قلب و سکته مغزی را افزایش دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه یائسگی کلیک کنید.
تفاوت در علائم بیماری ام اس در زنان و مردان به تفاوت در سطح هورمونهای آنها بر میگردد. در هر صورت ام اس در زنان و مردان قابل کنترل بوده و میتوان علائم آن را کاهش داد. برای مثال رعایت تغذیه مناسب، ترک دخانیات، ورزش کردن مداوم و پایبند بودن به مصرف داروهای درمانی در بلند مدت از اصول اولیه در کنترل بیماری است. برای رسیدن به کیفیت زندگی بهتر و افزایش سلامت روان این بیماران بهرهمندی از مشاوره تلفنی فردی میتواند راهگشا و کمک کننده باشد.
افراد مبتلا که برای درمان اقدام نمیکنند مشکلات حرکتی را بیشتر از دیگران تجربه میکنند. فرآیند درمان به تناسب نیازهای بیمار و شدت بیماری ممکن است با انواع داورها نظیر اینترفرونی، گلاتیرامراستات، ناتالیزوماب، میتوکسانترون، فومارات دی متیل و... صورت بگیرد. در طب سنتی برای درمان این بیماری از خوراکیهایی نظیر زعفران، گیاه جنسینگ، گیاه گزنه، گیاه خرفه، گیاه شاهدانه استفاده میشود. همچنین استفاده از روش سلولهای بنیادی و روش اوزون و اکسیژن تراپی از انواع درمانهای موجود برای این بیماری است. در این حین توجه به وضعیت روانی بیمار، کمک به او برای کاهش استرس و رفتار و نحوه صحیح برخورد با بیماران ام اس از اهمیت بیشتری برخوردار است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه رفتار صحیح با بیماران ام اس کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه نقش استرس در بروز علائم بیماری ام اس در زنان می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.