معمولا زوجین برای به دنیا آوردن فرزند دوم خود با نگرانیهایی مواجه میشوند. حسادت فرزند اول به فرزند تازه متولد شده یکی از همین دغدغهها و نگرانیهاست تا جایی که باعث میشود والدین از تصمیم خود صرفه نظر کرده و یا اجازه دهند تا کودک اولشان بزرگتر شود. معمولا مناسبترین اختلاف سنی برای فرزندان اول و دوم، حداقل سه سال و بهترین آن 5 تا 7 سال است. به طور کلی رفتار اشتباه والدین حتی میتواند برای نوجوان نیز حسادت گونه باشد و لازم است والدین با آگاهی از علل حسادت فرزند اول و نحوه برخورد مناسب با او مانع از ایجاد این حس در شخصیت فرزندشان شوند. در ادامه قصد داریم به بیان علل و راهکارهای کاهش حسادت فرزند اول بپردازیم. اگر راهکارهای ارائه شده تاثیرگذار نبودند و همچنان مشکل ادامه داشت، لازم است که از مشاوره کودک بهره مند شوید.
منبع: حسادت فرزند اول | نشانه ها، علل و راه های کاهش حسادت فرزند اول
آگاهی از اینکه حسادت یک امر طبیعی در کودکان است باعث میشود خانوادهها با آرامش بیشتری نسبت به این موضوع برخورد کنند. کودک اول زمانی که محبت والدین به فرزند تازه را میبیند ممکن است بیقراری کرده و بیدلیل گریه کند. همچنین بیتوجهی میتواند باعث شب ادراری و بیدار شدن زیاد هنگام خواب شود. محبت فرزند اول به نوزاد تازه متولد شده معمولا اغراق آمیز بوده و با خشونت همراه است. برای مثال او را بغل میکند و شدیدا فشار میدهد. روی او میخوابد و حس متناقضی از آسیب زدن و ابراز علاقه نشان میدهد. به وسایل منزل یا اسباب بازیهای خودش آسیب میزند و پرخاشگر و منزوی میشود. این رفتارها را بیشتر در فرزندان اول میبینیم، گویی بخشی از خصوصیات فرزند اول است.
برای اطلاع بیشتر در زمینه خصوصیات فرزند اول کلیک کنید.
معمولا والدین از تولد فرزند اول خوشحال هستند و وقت و توجه زیادی را صرف او میکنند. فرزندان اول در هر حالتی، مورد توجه فوری و تقسیم نشده والدین قرار میگیرند. نکته مثبت این اتفاق این است که حس اعتماد به نفس به کودک القا میشود اما از طرفی باعث انحصار طلبی، ارباب منشی و حتی پرتوقعی کودک خواهد شد. این خصوصیات در تک فرزندان باقی مانده و در بزرگسالی بر روابط میان فردی آنها تاثیر خواهد گذاشت. شما با اطلاع از بهترین تعداد فرزند میتوانید برخی خصوصیات مثبت را در او پرورش دهید. در ادامه به دلایل حسادت فرزند اول اشاره خواهیم کرد.
برای شناخت بیشتر در زمینه بهترین تعداد فرزند کلیک کنید.
فرزندان اول در زمانی مزایای قدرت را چشیدهاند و تمام توجه و قدرت والدین و حتی اطرافیان را کسب کردهاند، بنابراین با ورود یک فرزند دیگر، آنها جایگاه خود را در خطر دیده و احساس شکست میکنند. این احساس از دست دادن قدرت و توجه، در تمام فرزندان اول اتفاق میافتد و لازم است والدین آگاه باشند و تعادل را برقرار کرده و مانع از حسادت شوند.
به دلیل بیتجربه بودن والدین، معمولا فرزند اول با آزمون و خطای والدین بزرگ میشود. بنابراین وقتی او شرایط تسلط شما را نسبت به تربیت فرزند جدید میبیند، احساس بدی به او دست میدهد.
برای اطلاع بیشتر در زمینه تربیت فرزند کلیک کنید.
ممکن است فرزند جدید به هر نحوی وارد مرزهای فرزند بزرگ شود. لباسهای او، اسباب بازیهای او و هر چیزی که مال اوست، برای فرزند بزرگ حیثیتی است و ممکن است به این اتفاق اعتراض کند و باعث ایجاد ناراحتی شود. اعتراض او را بپذیرد و تا حد امکان بدون اجازه فرزند بزرگ، چیزی از اموال او را به نوزاد تازه ندهید و سعی کنید عدالت و برابری را رعایت کنید.
برای آگاهی بیشتر در زمینه آموزش پدر و مادر کلیک کنید.
مناسبترین اختلاف برای فرزندان اول و دوم، حداقل سه سال و بهترین آن 5 تا 7 سال است چرا که فرزند اول به پختگی و درک لازم نسبت به یک فرزند دیگر رسیده و راحتتر میتوان با او درباره لزوم حضور یک خواهر یا برادر صحبت کرد. فراموش نکنید که قبل از اقدام به بارداری مجدد، با تک فرزند خود صحبت کنید و از مزایای حضور نوزاد جدید بگویید، سعی کنید او را مشتاق و قانع نمایید.
برای آشنایی بیشتر در زمینه تک فرزندی کلیک کنید.
به کودکتان بگویید چقدر حضور یک نوزاد جدید سرگرم کننده است و چقدر میتواند با او بازی کند. او در ابتدای تولد نوزاد جدید ممکن است باور نکند که یک کودک کوچک و قرمز رنگ چگونه میتواند سرگرم کننده باشد. شما لازم است ناتوانی نوزاد جدید را به فرزند اول بگویید و بازیهایی که میتواند با او بکند را توضیح دهید.
اولین هدف شما محافظت از نوزاد جدید و سپس آموزش فرزند بزرگتر درباره اینکه چگونه باید با خواهر یا برادرش رفتار کند، میباشد. باید نحوه بازی کردن با کودک جدید را به او آموزش دهید، با او صحبت کنید، او را راهنمایی کرده و تشویق کنید. دقت کنید تا زمانی که از آسیب زا نبودن حسادت فرزند اول مطمئن نشدید، آن دو را با هم تنها نگذارید. حسادت فرزند اول میتواند او را وادار به کاری جبران ناپذیر بکند، محافظت از آنها حتی در مقابل احساساتشان برعهده شماست.
ممکن است فرزند اول از مراجعه پر تعداد شما به پزشک در دوران بارداری بترسد و نگران بشود و حس خشم و نگرانی نسبت به فرزند در شکم شما داشته باشد. لازم است توضیح دهید که چرا به پزشک مراجعه میکنید. عکسهای سونوگرافی را به او نشان داده و راجع به فرزند جدید رویا پردازی کنید.
از جملاتی مثل "سر و صدا نکن تا نوزاد بیدار نشود"، "نمیتوانیم بازی کنیم و نمیتوانیم به پارک برویم چون نوزاد خواب است" و... پرهیز کنید. سعی کنید دلایل دیگری برای قانع کردن فرزند اول پیدا کنید. مثلا "الان دستم بند است یا باید صبر کنی تا بعد از ناهار به پارک برویم".
هرگز با جملاتی مثل "تو از نوزاد جدید بدت میآید" یا "تو خواهر یا برادر بدی هستی که نوزاد را اذیت میکنی" یا "تو دوست داری او آسیب ببیند" کودک بزرگ را تحریک نکنید. به او توضیح دهید که چون نوزاد است باید مراقب او باشید و لازم است مامان برای او هم وقت بگذارد.
وقتی نوزاد خواب است سعی کنید تمام وقتتان را برای کودک بزرگتر بگذارید و به او بفهمانید که توجه را از دست نداده است. اما مهم است که حتی اگر نوزاد بیدار است نیز با کودک بزرگ بازی کنید. در کل زمان بیشتری را برای کودک اول بگذارید. عشق و ابراز علاقه به فرزند اول را افزایش دهید. باید برای او زمان بگذارید و از یک کودک توقع درک منطقی نداشته باشید.
از فرزند بزرگ توقع زیادی نداشته باشید و انتظارات را بالا نبرید. او نیز کودک است و توانایی استدلال و درک منطقی شرایط را ندارد. در زمان اشتباهات کودک، جمله تو بزرگتری را بکار نبرید. در رسیدگی و انجام کارهای نوزاد از فرزند اول کمک بخواهید و اجازه دهید جایگاه مهمی در خانواده داشته باشد. به این صورت مسئولیت پذیری کودک نیز تقویت میشود.
برای اطلاع درباره مسئولیت پذیری کودکان کلیک کنید.
هرگز آنها را باهم مقایسه نکنید. در خوابیدن، غذا خوردن، سروصدا کردن یا در مورد وزن هیچ کدام جایز نیست. کودک اول این مسائل را به چشم انتقاد نگاه میکند.
بیش از حد فرزند بزرگ را کنترل نکنید. قوانین سخت گیرانه، مخصوصا بدون توضیح دلیل، باعث افزایشحسادت فرزند اول میشود. اعتماد به نفس او را با انتقاد و سخت گیری از بین نبرید.
برای آگاهی بیشتر در زمینه روانشناسی کودک کلیک کنید.
تربیت فرزند مسئله بسیار پیچیده ایست. بسیاری از آسیبهای دوران بزرگسالی، ناشی از اتفاقات دوران کودکی میباشد. شاید فکر کنید نحوه تربیت دو یا سه فرزند را بلدید و همانطور که دیگران به شما میگویند، دارید درست عمل میکنید. اما یک اشتباه در تربیت، نه تنها خود فرزند، بلکه نسل آیندهای که تحت تاثیر فرزند شما هستند آسیب میبینند. بنابراین تربیت فرزند آن هم در شرایط اجتماعی امروزی، نیازمند آگاهی، انعطاف، دانش و همراهی یک متخصص است. ارتباط با یک مرکزی که خدمات مشاوره کودک ارائه میدهد میتواند در تمامی مراحل رشد شناختی کودکتان مفید باشد.
برای آشنایی بیشتر در زمینه رشد شناختی کودکان کلیک کنید.
سعی کنید هنگامی که کودک اول در کنار شما قرار دارد تمام توجه و تمرکز خود را به او معطوف کنید و اگر خواست به شکم شما دست بزند با کلماتی مانند نه نکن آسیب بهش میزنی او را مواخذه نکنید. همچنین هدیه بگیرید و از جانب کودکی که به دنیا نیامده به او تقدیم کنید. در جمع و به طور غیر مستقیم به گونهای که کودک اول متوجه بشه نیز بیان کنید که چقدر کودک درون شکم شما را دوست دارد.
برای دریافت مشاوره در زمینه حسادت فرزند اول به فرزند جدید می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: حسادت فرزند اول | نشانه ها، علل و راه های کاهش حسادت فرزند اول